Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

Reglementsdefinities

Via Producten en diensten > Reglementen > Reglementsdefinities worden de (uitleen)reglementen gedefinieerd. In een reglement wordt geregeld onder welke voorwaarden materialen kunnen worden geleend. Per materiaal (RMT) worden de uitleentermijnen, kosten van reserveren, leengelden, hoogte van boetes etc. vastgelegd.

In de tabel (TABPRO) Product reglementen wordt vastgelegd welke hoofdreglementen er op systeemniveau zijn. Deze worden op systeemniveau vastgesteld. Hierbij moet worden gedacht aan reglementen voor verschillende doelgroepen. Verder kunnen reglementen ook worden ingericht naar de beoogde mate van gebruik, bijvoorbeeld: Jeugd, Volwassenen, Scholen, Instellingen, Standaard, Maxi etc.

In Producten en diensten > Abonnementen > Abonnementsinstellingen > Abonnementsdiensten wordt per abonnementscode vastgelegd welk (hoofd)reglement moet worden toegepast .

Per Instantie en/of vestiging kan het gewenst zijn om een andere invulling aan een (hoofd)reglement te geven. Daarom kunnen er meerdere sets (tabellen) met reglementen naast elkaar worden gedefinieerd. Per vestiging moet worden aangegeven welke reglemententabel moet worden gebruikt.

Samenvattend:

  • In Producten en Diensten > Systeemtabellen moet eerst worden gedefinieerd welke reglemententabellen er gebruikt moeten kunnen worden. Per vestiging moet worden opgegeven welke reglemententabel in die vestiging gebruikt moet worden.
  • In Producten en Diensten > Systeemtabellen moeten de Product reglementen (hoofdreglementen) worden gedefinieerd.
  • In Producten en diensten > Abonnementen > Abonnementsinstellingen > Abonnementsdiensten wordt per abonnement(code) ingesteld welk hoofdreglement moet worden toegepast.
  • In de Reglementsdefinities worden de reglementen gedefinieerd per reglemententabel, per Reglement product en per Materiaalsoort (RMT).

Reglementsdefinities

Na het oproepen van deze functie zal moeten worden aangegeven voor welke reglemententabel de reglementen moeten worden opgeroepen. Na een keuze voor de reglemententabel zal OCLC Wise tonen welke hoofdreglementen er op systeemniveau zijn gedefinieerd (TABPRO). In de kleur van de regel wordt aangegeven of voor de gekozen reglemententabel een hoofdreglement is gedefinieerd. Grijstinten = niet in gebruik; Blauw/wit = in gebruik.

Na het oproepen van een hoofdreglement worden alle gedefinieerde regels getoond. Per reglementscode (zie hierna) worden de verschillende reglementen gedefinieerd. Als voor een specifiek reglementsmateriaal (RMT) geen regel is opgenomen zal Wise onderzoeken of bij het betreffende RMT in de RMTSYS-tabel een 'standaard materiaal' is gedefinieerd. Is dit het geval, dan zal Wise naar dit RMT zoeken in het reglement.

Als er géén regel wordt gevonden, kan er NIET worden uitgeleend.

Met 'Nieuw' kan een nieuwe regel worden ingevoerd. Kopiëren van een Reglement / Product / Dienst is ook mogelijk. Bij 'Nieuw' zal OCLC Wise vragen om de volgende (sleutel)waarden:

Veld Uitleg

Soort

PRO (niet invulbaar)

Reglement

Voor welk product reglement (hoofdreglement).

Omschrijving

Vrije tekst

Vul vervolgens per productgroep-materiaal combinatie de volgende velden in:

Veld Uitleg

Reglementstabel

Welke reglementstabel is hier van toepassing.

Product

Kies de geldende productgroep.

Sector

Voor welke sector is deze regel van toepassing. Voorlopig alleen in gebruik voor sector BIEB en sector EDUB.

Materiaal

Voor welk RMT-materiaal.

Geldig van / geldig tot

Over welke periode is deze regel geldig. Per tabel / sector / product / materialen kunnen meerdere regels worden opgenomen. De perioden moeten dan wel aansluiten.

Boetemethode

Welke regels moeten worden toegepast bij het uitlenen. Kies een van de gedefinieerde methoden.

Verlengmethode

Welke regels moeten worden toegepast bij het uitlenen. Kies een van de gedefinieerde methoden. Indien geen methode wordt ingevuld mag het betreffende materiaal NIET worden verlengd.

(Aan)maanmethode

Welke regels moeten worden toegepast bij het uitlenen. Kies een van de gedefinieerde methoden.

Reserveermethode

Welke regels moeten worden toegepast bij het reserveren. Kies een van de gedefinieerde methoden. Indien geen methode wordt ingevuld mag het betreffende materiaal NIET worden gereserveerd.

Leenmethode

Welke regels moeten worden toegepast bij het uitlenen. Kies een van de gedefinieerde methoden.

Vakantie-leenmethode

De vakantie-leenmethode kan worden gebruikt om uit te lenen volgens een alternatief uitleenreglement. De methoden (met de afwijkende leentermijnen) moeten worden gedefinieerd bij de leenmethodes (Producten en diensten > Reglementen > Reglementmethodes > Leenmethode).

Met het veld vakantie-leenmethode wordt de alternatieve leenmethoden voor deze materiaalsoort ingesteld.

Via Beheer organisaties > Vestiging > tabblad Balie kan 'vakantie-uitlening' voor een vestiging worden aangezet, maar ook is het mogelijk om het vestigingen zelf te laten regelen: aan-/uitzetten via Vestigingsbeheer. (Als een vakantie-leenmethode via de manager is aangezet, en een vestiging heeft het niet meer nodig, dan kan een vestiging het via Vestigingsbeheer UITzetten).

Wanneer de vakantie-leenmethode via 'een' client is aan-/uitgezet dan geldt het meteen deze voor de GEHELE vestiging – zowel voor de balies als voor de zelfservice.

Zelfservice en clients maken gebruik van dezelfde programmatuur; volgorde van opstarten is niet van belang. De eerste die constateert dat er een voor een specifieke situatie nog geen regel is, berekent dat en schrijft het weg in de berekende tabel.

Oftewel: de vakantie-leenmethode moet worden aangezet VOORDAT de eerste uitlening plaatsvindt! Anders worden de materiaalsoorten die die dag al zijn uitgeleend, uitgeleend volgens de 'korte' standaardperiode (berekendeleenbasics)!

Dat een vakantie-leenmethode AAN staat, is in de client bovenin het scherm vermeld (en vergeet niet om een vakantie-leenmethode weer UIT te zetten!).

Let op: bij het verlengen via de webcat wordt gekeken naar de uit_vest (= de vestiging waar het exemplaar geleend is).

Verlengen gaat volgens de regels van deze vestiging.
Het kan dus voorkomen dat de tien boeken die een klant verlengt in vestiging A, allemaal een andere inleverdatum krijgen omdat ze in verschillende vestigingen geleend zijn die allemaal een andere (vakantie)leenmethode hebben.

Transportkosten

Bedrag in centen. Wordt in rekening gebracht als een exemplaar niet bij de vestiging waar het exemplaar is geleend, wordt ingeleverd.

Verlengbaar

Mogen deze materiaalsoorten worden verlengd.

Maximaal verlengen

Maximaal aantal toegestane verlengingen (per uitlening).

Vrij verlengen

Het aantal gratis verlengingen. Wanneer bijvoorbeeld de eerste verlenging gratis is en voor de daaropvolgende verlenging(en) betaald moet worden, kan hier 1 ingevuld worden.

Tellen in thuistotaal 

In de abonnementsdefinitie kan worden ingesteld hoeveel materialen een klant gelijktijdig mag lenen.
In de reglementsdefinitie moet in deze rubriek worden opgegeven of dit materiaal moet worden meegeteld in dit totaal.

Bijvoorbeeld: in het abonnement is een totaal van 10 opgegeven. De bedoeling is dat dit totaal alleen van toepassing is op de boekmaterialen. Dan moet bij de RMT's van de boekmaterialen in het reglement worden aangevinkt dat deze moeten worden geteld in het 'thuistotaal'. De andere materialen worden dan niet in dit totaal meegeteld.

--

Productkoppeling
Een instantie kan toestaan dat klanten van andere instanties bij hem/haar mogen lenen. Dit wordt geregeld via de productkoppeling. Op basis van reglement wordt bepaald hoeveel exemplaren de 'gast' mag lenen van een bepaalde materiaalsoort.

Als dit veld leeg is zal OCLC Wise het aantal van 99 hanteren. Er is geen koppeling naar het aantal in abonnement_def. Daarnaast is het van belang om te weten dat tijdens de uitleensessie het totaal aantal te lenen exemplaren wordt bepaald door de abonnementsdefinitie van de klant; het eigen abonnement dus.

Tellen in thuisgroep

Indien een RMT ook geteld moet worden in een thuisgroep, moet hier de betreffende thuisgroep worden opgegeven. Zie ook de beschrijving bij Thuisgroeptotaal met thuisgroep.

Kosten overschrijden max. aantal thuis (ovtm)

Bedrag in centen. Wordt in rekening gebracht bij het overtreden van het maximum toegestane geleende exemplaren.

Soort spaarpunten

Kies hier de spaarpunten die eerder gedefinieerd zijn bij Spaarpunt definities.

Aantal spaarpunten

Aantal gratis materialen dat geleend kan worden (als er voldoende gespaard is).

Vrije spaarpunten

Aantal vrije uitleningen (normale uitleningen (met leengeld)) dat nodig is om recht te hebben op een gratis.

N.B. Indien er voor een methode meerdere regels zijn opgenomen, zal bij het tonen van de omschrijving van een methode de juiste regel worden geselecteerd op basis van de systeemdatum.

 

  • Was dit artikel nuttig?