Configuratie Wisecat+
De meeste configuratie moet worden ingesteld in /etc/bng.d/bicatcgi.conf
T.z.t. wordt dit verplaatst naar de Manager.
Per vestiging
De Wisecat+ wordt geconfigureerd op de webserver in /etc/bng.d/bicatcgi.conf
Deze configuratie kan per vestiging ingesteld worden.
De DEFAULT configuratie (voor alle vestigingen) wordt ingesteld in:
'OSEARCH_CONTEXTS' => {
' default ' => {
...
}
}
Het object sources bevat de SELECTIES die in de zoekhulp worden getoond:
'OSEARCH_CONTEXTS' => {
'default' => {
'search' => {
' sources ' => {
}
}
}
}
De zoekhulp kan per catalogusTYPE (webcat of pubcat) worden ingesteld:
'OSEARCH_CONTEXTS' => {
'default' => {
'search' => {
'sources' => {
' www ' => {
…
},
' pub ' => {
…
}
}
}
}
}
De Wisecat+ achterhaalt in welke vestiging de gebruiker bekend is en zal vervolgens de configuratie van die vestiging gebruiken. Een gebruiker uit vestiging A kan dus bijvoorbeeld een andere zoekhulp te zien krijgen dan een gebruiker uit vestiging B. Als er geen specifieke configuratie gevonden wordt, zal de 'default' configuratie worden gebruikt.
De omschrijving van de status wordt gehaald uit het catalogustype (pubcat = vestiging waar gebruiker zit = altijd bekend of webcat = vestiging is niet bekend indien niet ingelogd).
Vestigingswissel
Stel, een klant zoekt in een pubcat; deze toont het bezit van de vestiging die is ingelogd. Door een andere vestiging te kiezen, kan het perspectief van de wisecatplus aangepast worden: de klant zoekt dan in dezelfde titelbak, maar de aanwezigheidsinformatie is op basis van de vestiging die gekozen is.
Momenteel is het niet mogelijk om de vestigingswissel uit het programma weg te halen. Eventueel is de vestigingswissel te onderdrukken met de cgi parameter vestfx=1. Nadeel is wel dat deze aan alle links (in de waas) naar de cgi en aan het zoekformulier moet worden toegevoegd.
Zoekhulp selecties
Een zoekhulp selectie ontsluit een deel van alle titels, denk aan 'boeken', 'muziektitels', 'titels in deze vestiging'. Een selectie heeft een label en één of meer parameters.
Label |
De tekst die in de de zoekhulp wordt getoond: In deze bibliotheek – In de provincie – Elders – Hier op school – Muziekcollectie – Ebooks (etc.) |
Params |
De verschillende cgi-parameters die gebruikt moeten worden. |
Backend |
Wat moet doorzocht worden: 'nbcplus' of 'wise' |
Elke selectie in de zoekhulp leidt tot een request naar de webserver bij elke zoekvraag die een gebruiker doet. Zijn er vijf selecties in de zoekhulp geconfigureerd, dan doet de browser na het invoeren van een zoekvraag vijf requests naar de webserver. Het aantal selecties in de zoekhulp is daarom beperkt tot zeven.
VRAAG: Naast 'Eigen bibliotheek' hebben wij zeven collecties als zoekhulp ingesteld. Kan dat?
ANTWOORD: Dit maximum is niet bindend, maar we raden af om meer bronnen toe te voegen. Dit kan het systeem te zwaar belasten: bij gebruik van meer dan zeven bronnen kunnen wij niet garanderen dat het systeem snel genoeg blijft werken.
In principe is het aantal selecties in de zoekhulp oneindig. Dat gaat echter wel ten koste van de performance van de webserver. Als je van mening bent dat de capaciteit voldoende (over) is, dan is er waarschijnlijk nog ruimte voor een extra zoekhulpselectie. Maar denk ook aan je klanten: houd het aantal overzichtelijk.
Alle bronnen die via de NBC+ api key ontsloten worden, zijn te vinden onder 'in heel Nederland' waar deze bronnen zichtbaar zullen zijn onder facet 'bron'. Wil je de bronnen daarnaast ook via de zoekhulp uitlichten, dan moet je deze in bicatcgi.conf noemen.
VRAAG: In de GGC staan meer ebooks vermeld, maar bijvoorbeeld die van de KB zijn niet uitleenbaar (…).
ANTWOORD: Maak gebruik van de preset 'ebook_platform' om ebooks van alleen bibliotheek.nl te laten zien. Deze preset kan alléén worden gebruikt i.c.m. backend=nbcplus. Hiermee wordt dus voorkomen dat ook ebooks worden getoond die niet uitleenbaar zijn.
VRAAG: Voor de het aanvragen van materialen 'elders' moeten aanvraagkosten worden betaald. Als een klant dat niet weet, wordt hij daar pas bij voltooiing van de aanvraag mee geconfronteerd.
ANTWOORD: Ondervang dit door de omschrijving in <webserver>/etc/bng/bicatcgi.conf uit te breiden met een toevoeging als '(tegen aanvraagkosten)'.
Consumentengids
, {
'label' => 'consumentenbond'
,
'params' => {
'preset' => 'consumentengids'
,
'backend' => 'nbcplus'
}
}
Delpher
Titels uit de 'bron' Delpher worden tussen de andere NBC+ titels weergegeven. Om Delpher te kunnen onderscheiden, en om ze als selectie in de zoekhulp op te nemen, is een aparte preset gebouwd. Opnemen in bicatcgi.conf. http://apiozp180.bibliotheek.nl/demo...urce%3Adelpher
, {
'label' => 'Delpher'
,
'params' => {
'preset' => 'delpher'
,
'backend' => 'nbcplus'
}
}
VRAAG: Waarom worden niet alle zoekresultaten van Delpher in onze Wisecat+ getoond?
ANTWOORD: Dit ligt niet aan de Wisecat+ maar aan de manier waarop de KB bij Delpher de zoekresultaten ophaalt. Ons advies: neem contact op met de KB, ZOEKAPI@kb.nl, contactpersonen Marcel de Koning / Marieke Molenaar (namen dd februari 2017).
Online bladmuziek
Opnemen in bicatcgi.conf.
, {
'label' => 'Online bladmuziek'
,
'params' => {
'preset' => 'all'
,
'static_dcterms:source.uri' => 'urn:nbc:source:petrucci'
,
'backend' => 'nbcplus'
}
}
Literom
Vanaf versie 7.0.5 is Recensies-Literom niet meer beschikbaar. Deze zoekingang wordt niet meer doorgegeven door de KB.
Opnemen in bicatcgi.conf. NBC+ titels die zijn verrijkt met recensie-verwijzingen (Literom) in de zoekhulp opnemen:
,{
'label' => 'Literom (NBC+)'
,
'params' => {
'preset' => 'all'
,
'static_dcterms:source.uri' => 'urn:nbc:source:literom'
,
'backend' => 'nbcplus'
}
}
Uittrekselbank
Let op. Vanaf versie 7.0.5 worden er geen resultaten weergegeven uit de Uitrekselbank. Op termijn zullen resultaten uit de Uitrekselbank wel weer beschikbaar worden gemaakt.
Opnemen in bicatcgi.conf. NBC+ titels die zijn verrijkt met uittreksel-verwijzingen (Uittrekselbank) in de zoekhulp opnemen:
, {
'label' => 'uittrekselbank'
,
'params' => {
'preset' => 'uittrekselbank'
,
'backend' => 'nbcplus'
}
}
Vestigingsgroepen (CG groepen) t.b.v. de catalogus
De Wisecat+ redeneert altijd vanuit één vestiging. Vestigingen hebben, catalogustechnisch gezien,
onderling verband met andere vestigingen; met de één wat meer dan met de ander. Deze verbanden zijn vast te leggen in vestigingsgroepen voor de catalogus (CG-groepen) die naar eigen wens zijn samen te stellen, zie Wiseportal, Vestigingsgroepen (CG groepen) t.b.v. de catalogus.Voor backend OCLC Wise zijn nog twee speciale params te gebruiken die aangeven in welke vestcatgroepen-range gezocht moet worden:
vcgrpf |
Geeft aan VANAF welk niveau (0-based, default 0) |
vcgrpt |
Geeft aan T/M welk niveau (0-based, default 2). |
Voorbeelden:
Zoek alleen boeken in de vestiging van waaruit je redeneert:
'params' => {
'preset' => 'books'
,
'backend' => 'wise'
,
'vcgrpf' => 0
,
'vcgrpt' => 0
}
Zoek alleen boeken in de naburige vestigingen:
'params' => {
'preset' => 'books'
,
'backend' => 'wise'
,
'vcgrpf' => 1
,
'vcgrpt' => 1
}
Zoek alleen boeken in de provincie:
'params' => {
'preset' => 'books'
,
'backend' => 'wise'
,
'vcgrpf' => 2
,
'vcgrpt' => 2
}
Zoek artikelen uit de Consumentengids:
'params' => {
'preset' => 'consumentengids'
,
'backend' => 'nbcplus'
}
Na aanpassing apache herstarten en:
- wachten tot cache verstreken is (max 4 uur)
- rm -rf /tmp/FileCache doen om cache te verwijderen
Instellen van sorteringen
De sorteringen, hun volgorde en default zijn in te stellen. Zet daarvoor in (wiseweb) /etc/bng.d/bicatcgi.conf in de 'sorting' de gewenste onderdelen in de gewenste volgorde. De eerstgenoemde sortering wordt als default gebruikt:
'sortings' => [ 'relevantie', 'aanwinstdatum', 'reeks/serie', 'populariteit', 'datum', 'auteur', 'titel' ]
Een ander voorbeeld:
'sortings' => [ 'populariteit', 'relevantie', 'auteur', 'titel', 'reeks/serie']
Er kan, wanneer 'reeks/serie' wordt opgenomen, worden gesorteerd op serienummer. Desgewenst kan ook op 'aanwinstdatum' (winstdat) worden gesorteerd. Houd daarbij in de gaten dat de datum die bij de resultaten wordt getoond altijd het publicatiejaar is! Dit kan eventueel voor de eindgebruiker verwarrend zijn omdat aanwinstdatum en publicatiejaar uit de pas kunnen lopen.
Afbeeldingen
De mediumsoort-icoontjes en genre-icoontjes worden gehaald uit de map /images – net zoals dat gaat bij de portal. Klantspecifieke afbeeldingen (+ bijbehorende varianten) moeten worden gekopieerd naar ../images. Een evt. nieuwe code mediumsoort moet worden opgenomen in de tabel MDT (= tabel mediumtype).
Uitgebreide informatie hierover is te vinden in de handleiding Systeemtabellen Titels. Zie Wiseportal, gebruik van afbeeldingen (icoontjes): mediumsoort voor de opslag-locatie, de naamgeving van de bestanden en de kleuren en varianten (bijv. bvm_glbb.gif en bvm_glbu.gif).