Het RFID-model
Het RFID-Model geeft weer hoe exact (functioneel en technisch) de gegevens in de RFID-tag moeten worden opgenomen (beschreven). De Nederlandse Openbare Bibliotheken hebben afgesproken om te werken met het (Nederlandse) RFID-Model 5.0. Het beheer van dit model is een verantwoordelijkheid van Bibliotheek.nl. Onderstaande tekst is rechtstreeks ontleend aan bibliotheek.nl
http://stichting.bibliotheek.nl/pagi...liotheken.html
Het Nederlandse datamodel RFID in Openbare Bibliotheken
Het Nederlandse datamodel heet Generiek Programma van Eisen voor RFID in Openbare Bibliotheken (GenPvE). In juni 2003 is versie 1 van het GenPvE als branchestandaard vastgesteld door de ledenvergadering van de VOB. Eind april 2011 heeft het VOB-bestuur versie 5.0 van het GenPvE vastgesteld. Deze is alleen beschikbaar in de Engelse taal en is vooral bedoeld voor leveranciers. Bij versie 5.0 is een Nederlandstalige toelichting beschikbaar, bestemd voor bibliotheken, die ingaat op de achtergronden en toepassing van het datamodel.
Informatie over Object Identifiers
Zoals in het datamodel beschreven voorzien de Object Identifiers alle media van een uniek nummer. De unieke identificatie van leenobjecten is niet alleen van belang binnen de eigen bibliotheek maar ook bij de informatieuitwisseling over en het verkeer van documenten tussen bibliotheken onderling, zoals in de nationale bibliotheekcatalogus en bij landelijk lenen. De Object Identifiers worden uitgegeven door het SIOB. Vanuit administratieve overwegingen worden deze Object Identifiers alleen verstrekt aan partijen die RFID-labels leveren aan openbare bibliotheken in Nederland en Vlaanderen.
- Bent u een Openbare Bibliotheek? Vraag dan bij uw leverancier van RFID-labels om Object Identifiers.
- Bent u een leverancier van RFID-labels of van RFID-labels voorziene media aan bibliotheken, dan kunt u Object Identifiers aanvragen bij Grietje.smit@bibliotheek.nl
Informatie over Bibliotheek Identifiers (ISIL)
Voor het uniek kunnen aanduiden van een bibliotheek worden RFID-labels voorzien van Bibliotheek Identifiers. De Bibliotheek Identifier is een uniek internationaal standaardnummer voor elke bibliotheekorganisatie en wordt ook gebruikt in de Nationale Bibliotheekkaart. De Nederlandse Bibliotheek Identifiers zijn tot stand gekomen conform ISO 15511: International Standard Identifier for Libraries and Related Organisations (ISIL). Gekozen is voor een systeem waarbij aangesloten wordt bij het bestaande nummersysteem van NCC/IBL. De nummerreeksen voor openbare bibliotheken en provinciale en landelijke openbare bibliotheekvoorzieningen worden in overleg met de KB en OCLC beheerd door de VOB. De Bibliotheek Identifiers zijn opgenomen in het Jaarboek Openbare Bibliotheken.
- ISIL-codes basisbibliotheken (.pdf)
- ISIL-codes provinciale en landelijke bibliotheekorganisaties (.pdf)
- ISIL-codes gefuseerde bibliotheken (.pdf)
- ISIL-codes per gemeente (.pdf)
- Protocol toekenning ISIL-codes (.pdf)
In OCLC Wise zullen de tags worden beschreven volgens dit datamodel (5.0). Het uitlezen van tags, beschreven volgens de regels van vorige versies van het Nederlandse datamodel, zullen over het algemeen geen problemen geven.
Bericht d.d. 07-11-2012
Bij het lezen van RFID-labels wordt gecontroleerd of deze voldoen aan het nieuwe landelijke datamodel (Versie 5 - 'v5'). Omdat NIET alle labels daaraan voldoen, wordt tot nu toe coulant omgegaan met labels die wel voldoen aan eerdere versies van het landelijke datamodel.
Gebleken is dat bij diverse bibliotheken labels circuleren uit de periode van vóór het eerste landelijke datamodel. Deze labels worden geweigerd door de RFID-driver. OCLC heeft besloten om een aanpassing te maken om deze oude labels VOORLOPIG als vanouds uit te lezen (bxmbng 6.2.0-18). Wel wordt aangeraden om labels die niet voldoen aan 'v5' te converteren, zodat deze alsnog voldoen aan het landelijke datamodel. Dit met het oog op het IBL
Het beschrijven van de tag volgens een buitenlands model en het uitlezen van tags met een buitenlands model is NIET mogelijk. In het datamodel wordt met een vast geheugenindeling gewerkt. Verder is er ruimte gereserveerd voor een dynamisch geheugen gedeelte. Binnen het vaste gedeelte worden verplichte en optionele velden onderscheiden. In OCLC Wise worden alleen de rubrieken van het vaste gedeelte ondersteund.