Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

Noodbestanden verwerken


Zodra de verbinding met de OCLC Wise server weer tot stand is gekomen, moeten de noodbestanden direct worden verwerkt. Nadat de noodbestanden zijn verwerkt, moeten de ingeleverde exemplaren die zijn achtergehouden, worden ingenomen.

 Let op: het verwerken van de noodbestanden moet direct gebeuren na het herstellen van de verbinding!

Door het beëindigen van de noodprocedure, wordt OCLC Wise afgesloten. De clients waarop tijdens de noodprocedure is gewerkt, moeten weer opnieuw worden gestart.

Verwerken van de noodbestanden: lokaal, per Client

Nadat is ingelogd, meldt het systeem dat de noodbestanden verwerkt moeten worden. Achter de melding staat het aantal te verwerken bestanden. Iedere transactie (uitlening of inname) wordt opgeslagen als een apart bestandje.

image-0.png

Klik op 'OK' om de verwerking te starten. De map waarin de noodbestanden zijn opgeslagen, wordt automatisch geopend.

image-1.png

Klik op 'Open' (of selecteer een bestand en klik vervolgens op 'Open') en op 'OK'.

Verschijnt de melding 'Verslag bestand al aanwezig', klik dan op 'Toevoegen'. Deze melding verschijnt alleen wanneer er meer bestanden zijn met dezelfde datum.

image-2.png

Vervolgens verschijnt een scherm dat de verwerking van het noodbestand laat zien.

image-3.png


Verwerkte exemplaren die zijn gelukt (OK) worden in groen getoond. Deze transacties (bestanden) worden in de map 'done' gezet (zie ook To do, done, fail: bestanden controleren).

Exemplaren waar op de één of andere manier iets mee is en die dus niet verwerkt konden worden zijn rood gekleurd (NOK = niet OK). Deze transacties zijn terug te vinden in de map 'fail' en moeten gecontroleerd en handmatig worden verwerkt.

Klik op 'OK' en de noodverwerking wordt afgesloten. Wise is dan weer in het productie-gebied.

Verbinding valt weer weg – rest later verwerken
Mocht onverhoopt tijdens de verwerking de verbinding opnieuw wegvallen, dan kan de rest van het noodbestand later worden verwerkt.

Bestanden printen en raadplegen
Desgewenst kunnen – ook op een later tijdstip – de noodbestanden worden geraadpleegd of op papier worden afgedrukt.

Veld 'Bron' gevuld met 'Noodverwerking'
image-4.png

Tijdens de verwerking van de noodbestanden worden de exemplaren, leengelden, strips en boetes geboekt bij de klant. Bedragen worden opgenomen als openstaande posten. Deze posten zijn te raadplegen via Klantenadministratie > Klant > Financieel.

In het veld 'Bron' wordt aangegeven dat het leengeld ontstaan is in de noodprocedure.

Verwerken van de noodbestanden: centraal

Indien is aangegeven dat de noodbestanden in een centrale noodmap moeten worden opgeslagen, dan gebeurt de verwerking ook centraal – dus niet per client zoals hiervoor beschreven.

Stel dat er vier clients in de noodprocedure werken, en nummer 2 vangt als eerste de verbinding met de server weer op. Het bestand processor.txt, dat automatisch wordt aangemaakt, geeft aan welke client belast wordt met de verwerking van de noodbestanden. In dit geval gaat dus client 2 alle noodbestanden verwerken; de andere drie clients werken net zo lang door in de noodprocedure totdat alles is verwerkt.

Het bestand processor.txt wordt ook weer automatisch verwijderd. Wordt het bestand processor.txt onverhoopt NIET verwijderd, dan moet dat handmatig gebeuren (er verschijnt dan een melding). Gebeurt dit niet, dan kan de noodverwerking gevaar lopen: mocht bij de verwerkende client de verbinding wéér wegvallen, dan is er geen andere client 'aangewezen' om de verwerking te doen.

Noodprocedure bij verschillende servers

Het kan voorkomen dat de noodprocedure wordt gebruikt op een testserver, en dat daarna een client wordt gestart op een productieserver. Om te voorkomen dat de noodbestanden van de testserver worden verwerkt/ingelezen op de productieserver, worden in de map C:/bng/nood submappen per systeem aangemaakt, op basis van de wise-url.

Wanneer clients met een verschillende wise-url door elkaar gebruikt worden zullen zij elkaars noodbestanden niet vinden en zullen de clients zelf hun eigen noodbestanden moeten verwerken.

Pad naar server gewijzigd

In theorie kan het voorkomen dat, om wat voor reden dan ook, een server van een productiesysteem onbereikbaar is geworden, en dat het JNLP-pad naar de server is aangepast om de server weer te kunnen benaderen. Hierdoor kunnen de aangemaakte noodbestanden niet automatisch worden verwerkt.

Pas dan de volgende truc toe:

  • Leen vanuit het vernieuwde pad een exemplaar in de noodprocedure uit.
  • Daardoor worden nieuwe noodmappen (to do / fail / done) aangemaakt.
  • Kopieer (de inhoud van) de oude ontstane mappen mappen naar de nieuw aangemaakte noodmappen.
  • Start de verwerking van de noodprocedure.

 

 

  • Was dit artikel nuttig?