Doorgaan naar hoofdcontent

 

OCLC Wise Support NL

mediatheekWise client opstarten en navigeren

Opstarten client

Bij de inrichting van mediatheekWise is een aantal zaken rond het opstarten van het programma vastgelegd:

  • toegangscode(s)
  • randapparatuur, zoals bonprinter en RFID plaat
  • openen van een bepaald menu bij opstarten (bv. Uitlenen)
  • optioneel: Zelfbediening

Dubbelklik de snelkoppeling op het bureaublad van het werkstation om de mediatheekWise client op te starten. Na het opstarten zijn binnen het programma de volgende gegevens bekend:

  • In welke schoolvestiging wordt gewerkt, dus ook alle parameters die bij deze vestiging horen.
  • Wat voor persoon het programma gebruikt (op basis van de toegangscode).
  • Welke bevoegdheden deze gebruiker heeft binnen mediatheekWise.
  • Welke printers bij de werkplek horen: lokale of netwerkprinters.

Bij het opstarten wordt altijd gecontroleerd of er een nieuwe(re) versie van mediatheekWise beschikbaar is. Zo ja, dan zal deze versie direct worden opgehaald en geladen.

Inloggen en bevoegdheden

Nadat mediatheekWise geladen is, wordt gevraagd naar de gebruikersnaam + wachtwoord. Aan de gebruikersnaam zijn (door de systeembeheerder van de bibliotheek) bepaalde bevoegdheden gekoppeld. De gebruikersnaam wordt ook wel 'toegangscode' genoemd.

clipboard_e1392c15de5bd5cbde0108fa7c83051c0.png

Niet iedereen die de mediatheekWise- client opstart heeft dezelfde rechten en bevoegdheden. Bij de inrichting van het systeem zijn er per school verschillende soorten inlog-accounts aangemaakt.

Bijvoorbeeld:

  • alleen uitlenen en innemen (“uitleenvrijwilliger” )
  • uitlenen + nieuwe boeken koppelen
  • uitlenen + koppelen + klantenadministratie
  • uitlenen + koppelen + klantenadministratie + statistische gegevens (“systeembeheerder”)

Menu-opties benaderen

Na het opstarten opent de client in het hoofdmenu. Klik op de naam van het menu te klikken om een menu-optie (sub-keuze) te kiezen.

clipboard_e8bc36f6ef47b4edc295f73394f8f4245.png

In de menu’s kan een keuze gemaakt worden door met de pijltjestoetsen omhoog of omlaag te gaan, of door een optie aan te klikken.

Menu-opties die niet beschikbaar zijn voor diegene die is ingelogd, zijn grijs (in de afbeelding hierboven is 'Zelfbediening' bijvoorbeeld grijs, en dus niet te selecteren). In zijn algemeenheid geldt, dat niet alle mogelijkheden van de software van belang zijn voor een schoolmediatheek.

In de onderliggende menu's kunnen vaak ook sneltoetsen worden gebruikt. Een sneltoets werkt met een Alt-toetscombinatie (bijv. Alt-S) of met een functietoets (bijv. de F3 toets). De toets-combinaties worden in het submenu aangegeven met onderstreepte letter.

Wisselen tussen openstaande functies

Het is mogelijk om meerdere onderdelen van mediatheekWise tegelijkertijd geopend te hebben, bijv. 'Innemen', 'Klantenadministratie' en 'Catalogus'.

clipboard_e3956f3fce330b2abb7b9a0519aac5acc.png

Onder in het scherm staan alle openstaande functies. Klik op een functie om deze naar de voorgrond te halen.

Scanvelden

Als er een scanveld te zien is op het scherm, dan kan met de handscanner een barcode worden gescand. Het kan gaan om het nummer dat op een pasje staat, of om de barcode-sticker die op een boek of ander materiaal zit.

image-3.png

Het is aan te raden om hierbij een handscanner te gebruiken, maar het is ook altijd mogelijk om het te scannen nummer te typen met het toetsenbord.

Afsluiten

Klik op het kruisje rechtsboven in het scherm om mediatheekWise te verlaten. Er volgt een melding. Pas na het bevestigen van de melding wordt mediatheekWise daadwerkelijk afgesloten.

Sessie-stop door systeembeheer

De systeembeheerder van de bibliotheek heeft de mogelijkheid om een mediatheekWise-sessie uit de lucht te halen. Voordat dit wordt gedaan, wordt hierover een mededeling op het scherm getoond; er zijn vervolgens 10 minuten beschikbaar om mediatheekWiseWise naar behoren af te sluiten.

 

  • Was dit artikel nuttig?