Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

Modellen netwerk school-bibliotheek

Voor alle samenwerkingsmodellen geldt dat bij de inrichting van het systeem geregeld wordt of de leerlingen automatisch lid worden van de bibliotheek, zo ja welke bibliotheek dit is en met welk abonnement etc. Ook geldt voor elk model dat door middel van de catalogusdefinitie wordt bepaald welke collecties er worden ontsloten via de zoekmachine in de portal.

Per school dienen er ook afspraken te worden gemaakt over de afhandeling van gereserveerde materialen:

  • Mogen leerlingen vanuit schoolWise een reservering plaatsen bij een bibliotheek?
  • Zo ja bij welke vestigingen en hoe is dan de logistiek geregeld?
  • Wordt het aangevraagde materiaal op school bezorgd/haalt iemand het op bij de bibliotheek?
  • Hoe vaak gebeurt dit? 
  • Of moeten kinderen hun reserveringen zelf in de bibliotheek ophalen, lenen en inleveren?

Model A – per school een mediatheekvestiging

De school heeft een eigen mediatheek, waar wordt uitgeleend aan de eigen leerlingen. De school kan zelf het collectiebeheer voeren, maar kan dit ook door de bibliotheek laten doen. De uitlening wordt door de school zelf geregeld, eventueel met behulp van vrijwilligers (hulpouders) of door de leerlingen zelf.

Een keuze hierbij is nog of er werkelijk een uitleenadministratie wordt gevoerd op school. Als er geen uitleenadministratie aanwezig is, kunnen de leerlingen via hun leeslog aangeven dat zij een boek hebben gelezen.

De leesloggevens zullen ook door schoolWise worden gezien als geleende boeken en in de verschillende (landelijke) rapportages worden meegenomen. Deze laatste variant is alleen beschikbaar in combinatie met schoolWise.

Model B – mediatheekvestiging voor meerdere scholen

Hierbij is er een mediatheek die de media beheert en waar de uitleningen plaatsvinden. Er maken meerdere scholen gebruik van de mediatheek.

De scholen zijn opgenomen als schoolvestiging in Wise met als vestigingstype L.

Model B2 – combinatie mediatheek BO – VO

Dit model lijkt op model C, dus een vestiging die van sector wisselt (van EDUB naar EDUV en vice versa).

Het collectiebeheer kan door de bibliotheek worden geregeld, of door de scholen. Ditzelfde geldt voor de uitleningen.

Model C – combinatie mediatheek-bibliotheek

Hierbij is er een bibliotheek die onder schooltijd fungeert als mediatheek van een school, en buiten schooltijd als reguliere bibliotheek (sector BIEB). Het is ook mogelijk om op het ene werkstation als bibliotheek uit te lenen, en op een ander werkstation als mediatheek in de sector EDUB.

Er is dus sprake van één fysieke collectie, die op verschillende manieren wordt gebruikt. Dit wordt bereikt door in de vestigingstabel een virtuele mediatheekvestiging te definiëren, die gebruik maakt van de exemplaren van de BIEB-vestiging.

Model D – collectie via een webshop

Webshop = wat eerst Boek1Boek heette. Dit is een bestelservice van de bibliotheek: de boeken zijn uitsluitend te bestellen via de leerlingportal in de Webshop.

Er kunnen alleen materialen worden besteld die 'binnen' staan in het webshop-magazijn. Via het centraal magazijn worden de materialen, gesorteerd per klas, aangeleverd op school. De uitlening aan de leerling is al uitgevoerd in het magazijn. Eventueel kan dit additioneel zijn, dus naast een eigen mediatheekcollectie.

Vervallen: Model E – geen eigen collectie, bieb leent uit.

Voor deze wijze van samenwerken blijkt in de praktijk geen belangstelling te zijn.

Het was de bedoeling om dit te laten werken met raap- en paklijsten zoals bij de Webshop. Echter het blijkt niet mogelijk om de uitleningen door de bibliotheek te laten afhandelen, zonder dat er een gesloten magazijn beschikbaar is waaruit leerlingen kunnen reserveren.

Het is wel mogelijk voor een school om geen eigen collectie te bezitten en de leerlingen alles te laten reserveren bij de bibliotheek. De reserveringen moeten daarna door de school worden uitgeleend.

 

 

  • Was dit artikel nuttig?