Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

BCB Flyer

Bibliotheek Collectie Beheer (BCB) –  Maakt collecties inzichtelijk

Bedrijfsprocessen integreren en automatiseren 

Dalende uitleencijfers en klantenaantallen, afnemende budgetten en minder personeel noodzaken bibliotheekorganisaties om kritisch naar hun organisatie te kijken. Hoe  kunnen de beschikbare middelen zo doelmatig mogelijk worden ingezet? En hoe kunnen de bedrijfsprocessen zo goed mogelijk worden ingericht? 

De BCB-module is speciaal hiervoor ontwikkeld. Het doel van de BCB is om alle bedrijfsprocessen rond het beheren van collecties te integreren en zo veel mogelijk te automatiseren. Met de (beperkte) beschikbare middelen (budget en personeel) kan het gebruik van collecties worden gemaximaliseerd.

image-0.png

Alle collecties als één geheel

De kern van de BCB is het kunnen delen van collecties. De BCB beschouwt de collecties van de samenwerkende organisaties (basisbibliotheken) als één grote collectie, als één geheel. Op basis van dit geheel wordt een optimale verdeling van de exemplaren bepaald. Uitgangspunt is dat álle exemplaren in álle vestigingen ingezet en geplaatst kunnen worden.

In de BCB staat de collectie centraal. Er wordt onderscheid gemaakt naar wat er zou moeten staan (de normering) en naar wat er daadwerkelijk staat. Per vestiging wordt een 'normprofiel' opgesteld. In dit profiel wordt per collectie-onderdeel een aantal kwaliteitseisen vastgelegd:

  • Beschikbare ruimte
  • Actualiteit (aanwinsten en ouderdom)
  • Kwaliteit (NPO en AA-staffel)
  • Uitleenfrequentie

Rouleren en floaten

Het monitoren van de collectie gebeurt wekelijks. Het stelselmatig bekijken van het werkelijke gebruik van de collectie afgezet tegen het opgestelde 'normprofiel' geeft inzicht in hoeverre de doelstellingen van de collectie worden gerealiseerd. Iedere week wordt een actielijst samengesteld. Hierop staan de exemplaren die naar een andere vestiging (herplaatst) moeten worden. Overbodig transport is daarbij niet gewenst, daarom is ook het floating-mechanisme in de collectie-profielen geïntegreerd.

Saneren? Of bewaren?

In de wekelijkse monitoring zijn ook routines opgenomen die analyses maken van alle kasten in alle deelnemende vestigingen. Daarnaast zijn er analyses per titel over alle vestigingen. Deze informatie maakt inzichtelijk welke titels, – en hoeveel exemplaren daarvan – aangehouden moeten worden om de uitleningen op peil te houden.

Ook dit resulteert in een actielijst: welke exemplaren moeten worden afgeschreven, en welke verhuizen naar het longtail-magazijn. Titels waar te veel voorraad van is (de hype is voorbij), kunnen worden afgeschreven en verkocht.

Aankopen

De aankoopbudgetten van de samenwerkende bibliotheken binnen een instantie worden als één geheel gezien. Per titel besluit de collectioneur over het aantal aan te schaffen exemplaren per instantie. De BCB zorgt voor een evenredige verdeling van de exemplaren over de deelnemende vestigingen van de afzonderlijke organisaties. Op instantie-niveau wordt het budget bewaakt. Budgetteren per vestiging is niet meer mogelijk.

Meer weten?

Neem contact met ons op! Contactpersonen zijn Janet Roosma (janet.roosma@oclc.org) en Marcel Wijngaard (marcel.wijngaard@oclc.org).

 

  • Was dit artikel nuttig?