Doorgaan naar hoofdcontent

 

OCLC Wise Support NL

(Staf)Catalogus

Inleiding

De catalogus bestaat uit twee delen: een 'bovenkant', met daarin alle titels en exemplaren die in bezit zijn van de organisatie en een 'onderkant' waarin alle titels staan die de organisatie sinds de overgang op Wise in bezit heeft gehad, aangevuld met de titels die de organisatie kent maar waarvan geen exemplaren in bezit zijn.

Als de organisatie een contract voor een 'coverlist' heeft afgesloten bij NBD Biblion worden in de catalogus ook covers of omslagen getoond van NBD Biblion.

In de catalogus kun je een aantal functies uitvoeren. Over het algemeen zijn die beschikbaar via icoontjes boven, op of onderin het venster, dan wel via de rechtermuisknop.

clipboard_e3f3dbef22b5882a9e9a3e528f9702d74.png

Algemene catalogus of deelcatalogus

Het openingsscherm van de catalogus bevat twee 'kolommen', links het zoekmenu, rechts het deelcatalogusmenu. De onderste optie van het deelcatalogusmenu ('Verwijderde titels/Titelaanbod' is 'de onderkant'. Alle andere deelcatalogi tonen uitsluitend titels uit 'de bovenkant'. Zie voor meer informatie hieronder Bovenkant - Onderkant.

'De bovenkant' bevat titels met exemplaren aangevuld met titels zonder exemplaren zoals bijvoorbeeld e-booktitels (een weblink vervangt daarbij het exemplaar), 'track-beschrijvingen' en titels die door de organisatie als documentair zijn gecodeerd.

De overige titels zonder exemplaren zitten in 'de onderkant': aangeboden maar niet gekochte titels en afgeschreven titels.

clipboard_ed1e11e3dc0687630258d279909b02374.png

Door het kiezen van een andere deelcatalogus kan/zal het zoekmenu veranderen.

Beschikbare sneltoetsen zijn: ALT-i (deelcatalogusmenu), ALT-O (zoekmenu) en ALT-M: (zoekterm).

Voor uitgebreide informatie over het zoeken in de catalogus, zie Zoeken in de catalogus.

Bovenkant - Onderkant

Ingelezen titels van de NBD en Medio Europe komen eerst in de onderkant van de catalogus terecht en gaan naar de bovenkant wanneer de catalogus wordt bijgewerkt in de besteladministratie. De titels met exemplaren met status I (in bestelling) gaan naar de bovenkant en titels zonder bestellingen blijven in de onderkant ('onderkanttitel' of 'titelonderkant').

Een handmatig ingevoerde nieuwe titel komt direct in de bovenkant van de catalogus terecht. De nieuwe titel heeft in de database een aanwinstdatum ontvangen door de titelupdater. 

Zolang er geen mutatie plaatsvindt, blijft de titel aan de bovenkant.

De titel gaat naar de onderkant wanneer de titel in ieder geval ouder dan een maand is, de laatste mutatie langer dan een week geleden is en het laatste exemplaar is afgeschreven.

Voorbeeld 1:
1 maart = nieuwe titel ingevoerd
3 april   = titel gemuteerd
Resultaat: Titel blijft in de bovenkant.

Voorbeeld 2:
1 maart  = nieuwe titel ingevoerd
7 maart  = titel gemuteerd
21 maart = 1 exemplaar gekoppeld 
22 maart =  exemplaar afgeschreven
Resultaat: Titel blijft in de bovenkant want de aanwinstdatum van de titel is nog geen maand geleden.

Voorbeeld 3:
1 maart  = nieuwe titel ingevoerd
7 maart  = titel gemuteerd
21 maart= 1 exemplaar gekoppeld 
3 mei      =  exemplaar afgeschreven
Resultaat: titel verdwijnt naar de onderkant.

Voorbeeld 4:
1 maart  = nieuwe titel ingevoerd
21 maart = 1 exemplaar gekoppeld 
17 april  = titel gemuteerd
20 april  =  exemplaar afgeschreven
Resultaat: titel blijft in de bovenkant want de laatste titelmutatie is nog geen week oud.

Titels verwijderen uit de onderkant

Maandelijks worden titels, waarbij de aanwinstdatum en wijzigingsdatum ouder is dan 25 maanden of leeg is en waarbij de publicatiedatum ouder is dan 10 jaar, automatisch verwijderd uit de onderkant van de catalogus. 

Aanvullende voorwaarden:

  • onderdeel titels (titsoort S) mogen alleen weg als er geen relatie is naar een moedertitel
  • er zijn geen exemplaren
  • er zijn geen berichten
  • er zijn geen bestel_aanbod regels
  • er zijn geen order_regels
  • er zijn geen reserveringen
  • er zijn geen tijdexem regels
  • er zijn geen tijdschriften regels

 Voor BE: Voor België worden  maandelijks titels verwijderd uit de onderkant van de catalogus waarbij de aanwinstdatum en wijzigingsdatum ouder is dan zes maanden. De aanvullende voorwaarden zijn gelijk aan de hierboven voor NL genoemde  voorwaarden.

Opnemen 'eigen' covers in catalogus 

Over het algemeen zal voor afbeeldingen gebruik worden gemaakt van de standaard MOM-covers. Van bepaalde materialen of materiaalsoorten zal niet altijd een standaard-cover beschikbaar zijn (bijv. lokaal of oud materiaal, kunstwerken, speelgoed uit de speelotheek etc.). Voor zulke gevallen kun je eigen covers/plaatjes in de catalogus opnemen.

Hiervoor heb je toegang nodig tot diverse mappen en bestanden, en daarnaast moet je bevoegd zijn om bestanden in de map(pen) te zetten.

Raadpleeg Weblinks - Ebooks [starten met] en Wisecat+ afbeeldingen

 

 

  • Was dit artikel nuttig?