Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

Zoeken in de catalogus

Het zoekmenu

In de catalogus kun je op diverse ingangen zoeken. Welke ingangen in de catalogi worden aangeboden, verschilt per organisatie, en binnen een organisatie kan dit nog per inlog verschillen. Standaard kan minimaal worden gezocht op titel, auteur, SISO, onderwerp, PIM, serietitel en woorden. De menu's zijn niet zelf in te stellen.

Vul een zoekterm in en klik op 'Zoek'. Als je zoekactie maar één titel bevat, opent direct het titeldetailscherm. Als je zoekactie meer titels omvat, krijg je een titelkeuzelijst met de eerste selectie titels (bij numerieke indexen een term, aangevuld met stukje titel en mediumsoortcode).

clipboard_e81705bb00c269acf587be7606339c953.png

Onderaan de lijst staat een knop 'Vul aan', om meer resultaten te laten. Met de knop  'Alle titels' kun je de eventueel resterende titelbeschrijvingen ophalen. Als bij 'Alle titels' het zoekresultaat meer dan 1000 titels geeft, dan volgt er een melding: "Meer dan 1.000 resultaten gevonden, verfijn de zoekopdracht om alles te tonen."

Gebruik de schuifbalk in het zoekresultatenscherm om alvast meer informatie te bekijken over de titels. Let wel, in deze zoekresultaten staan niet de complete titelbeschrijvingen! Sommige kolommen zijn smal omdat ze maar enkele tekens bevatten. Je kunt de kolomheader (beter) lezen door met de muis op een scheidslijntje te gaan staan en 'te trekken'.

Klik op een 'kolomheader' om de resultaatset op die kolom te sorteren.

PM

  • 'Elders' in de eerste kolom betekent dat de titel bij de vestigingen die op het eerste scherm getoond worden geen beschikbare exemplaren zijn (meestal is dit alleen uw eigen vestiging). Uitgeleende exemplaren met een substatus F, N en R (factuur, nota en balie-rekening) worden als vermist gerekend en daarmee 'niet-beschikbaar'.

  • kolom 'titel(/)' bevat de tekst van de titel, niet de index-waarde van de titel. Sorteert u op deze kolom dan sorteren de lidwoorden gewoon mee. Die maken immers onderdeel uit van 'de tekst'.

Uit de lijst kunt u uw keus maken door <ENTER> of <dubbelklik>. :

image-13.png

Gebruik SHIFT-klik of CTRL-klik om een of meerdere 'regels' uit de lijst de titelbeschrijvingen te kiezen. Druk vervolgens op ENTER, of dubbelklik.

Bestelnummers – 3 aparte menukeuzes

NBD/Biblion bestelnummers (de LID-nummers) hebben een eigen menukeus, net als de

CDR-bestelnummers.

Alle overige bestelnummers delen samen een menukeus. Deze laatste heeft vaak de naam 'lokale bestelnummers'.

Bibliotheek-wereld nummers

De diverse types hebben alle een eigen menukeus:

Titelnummer (van Wise) ~ titelcode ~ PPN ~ nummers van een vorig systeem.

Na het ingeven van een titelnummer komt u nooit in het overzicht van zoektermen terecht.

Handelsnummers zoals ISBN, ISSN, ISMN, Labelnummers etc

Deze nummers hebben standaard samen één menukeus. Veel organisaties zullen deze menukeus ook in de publiekscatalogus willen aanbieden.

 

 Voor BE:

In Vlaanderen wordt een – (streepje) niet doorgegeven bij het zoeken op nummers in de catalogus.

Exemplaarnummer

In de catalogus kunnen naast “zebra's” ook andere exemplaarnummers opgeslagen zijn zoals de #-nummers van exemplaren-in-bestelling en fake-exemplaarnummers.

Menukeus 'exemplaarnummer' heeft daarom niet de mogelijkheid om via een scanveld te zoeken zoals bij balies.

Na het ingeven van een exemplaarnummer komt u nooit in het overzicht van zoektermen terecht. Er wordt altijd van uit gegaan dat de ingegeven zoekterm een exemplaarnummer is – als het nummer bestaat wordt meteen het detailscherm getoond.

Auteurs

Alle auteurs / verantwoordelijken zitten – ongeacht hun rol – in één menukeus.

De hoofdindexering lijkt op die van een encyclopedie of de vroegere telefoonboeken: achternaam, voornaam. Zoeken op voornaam achternaam is mogelijk (van de ingangen worden synoniemen in deze vorm onderhouden).

PM Wise kent geen index 'hoofdwoord' met zowel auteurs als titels.

Woorden

Woorden van 1 positie zijn niet opgenomen in de woordindex. Een term moet dus uit minimaal 2 posities bestaan. De woordindex bevat geen gegevens van titels in de onderkant, daarom is deze menukeus niet beschikbaar in “deelcatalogus onderkant”.

In de voorbeelden hieronder worden soms hoofdletters gebruikt voor de leesbaarheid. Bij het zoeken in de catalogus maakt Wise geen verschil tussen hoofd- en kleine letters.

Woordzoeken is een belastende actie. Houd in het achterhoofd dat bibliotheken niet beschikken over het type servers dat Google gebruikt.

Een titel als 'de geschiedenis van de stoeltjesklok' kunt u beter niet zoeken op de combinatie 'geschiedenis' 'stoeltjesklok' omdat de zoekactie op 'geschiedenis' al snel 50.000 titels kan opleveren die allemaal weer gematcht moeten worden met 'stoeltjesklok'. Veel beter is het in dit geval uitsluitend op het woord 'stoeltjesklok' te zoeken. 

'Alles' is relatief: niet alle velden zijn geïndexeerd en bij grote organisaties is vaak de AI niet in de woordindex opgenomen om te veel 'ruis' te voorkomen. (Voor de mogelijkheden en het inrichten van de woordcatalogus zie Titels Manager).

De performantie van het woordzoeken wordt aanzienlijk verbeterd door het gebruik van de SOLR search engine.

In Wisecat+ wordt een aparte zoekmachine gebruikt die veel eenvoudiger op woorden kan zoeken (maar met eigen zoekvoorwaarden). De daarvoor gebruikte database is een kopie van productie en belastende zoekacties storen dus de stafwerkzaamheden niet.

 Het zoeken op Woorden in de Client gaat dan wel via een SOLR search engine, maar deze maakt nog steeds gebruik van de woordgroepen! Het voordeel ten opzichte van het oude woordzoeken is dat er nu een externe database wordt doorzocht, wat minder belastend werkt voor de Client.

Knop 'Zoek'

Vul in de woordcatalogus een zoekterm in en klik op 'Zoek'. Je komt direct terecht in de resultaatset – met mogelijk veel titels.

image-2.png

Klik op 'alle titels' en alle titels worden dan in één lijst getoond. Onderaan deze lijst is te zien om hoeveel titels het uiteindelijk gaat. In dit voorbeeld zijn het er 569. Je kunt de zoekresultaten herordenen door op de kolomkoppen te klikken. 

 Voor BE:

Bij SOLR woordzoeken: als er meer dan 50 resultaten zijn zie je de eerste 50 resultaten en onderaan het scherm de melding van het totale aantal treffers (bv: 50 van 199 titels).

image-8.png

Knop 'Index'

Sinds alle Wise klanten over zijn op SOLR zoeken, is de knop 'Index' nog wel zichtbaar maar heeft deze geen functie meer. Bij het zoeken op woorden kan gebruik worden gemaakt van het filter om resultaten te verfijnen, of er kan gezocht worden op de nummers behorende bij een woordgroep. Zie Filter bij zoekingang hieronder.

Woordgroepen gebruiken: nummer intikken

De volgende nummers liggen vast: 1 = titels, 2 = auteurs, 3 = onderwerpen. Verder kunnen nummers per organisatie anders zijn.

Deze nummers zijn terug te vinden in de Manager bij de Woordgroepen.

Als u het zoeken op nummers vaak gebruikt, gaat u ongetwijfeld de nummers  uit het hoofd weten. Handig, want u kunt ook al direct aan de term mee geven welke woordgroep doorzocht moet worden.

Wilt u namelijk die auteur zoeken met een naam met 'hond' dan kunt u volstaan met het intikken van hond(2). (let op: geen spatie). Klik daarna op 'Zoek' 

Woorden combineren

Desgewenst kunt u zoeken met verschillende termen tegelijk:

Intikken

Wat gaat u zoeken

Eco

+ Zoek.

U bent op zoek naar treffers die 'ergens' (in titel, impressum etc.) het woord ECO bevatten. Dat kan de titel 'eco house' zijn maar ook de auteur Umberto Eco.

eco roos

+ Zoek.

U bent op zoek naar treffers die 'ergens' het woord ECO bevatten en bovendien het woord ROOS.

Hoe meer termen worden ingegeven, hoe kleiner het resultaat (AND-functie).

eco / roos

+ Zoek.

U bent op zoek naar treffers die 'ergens' het woord ECO bevatten óf het woord ROOS. U krijgt treffers met ECO, met ROOS of met zowel ECO als ROOS.

Hoe meer termen worden ingegeven, hoe groter het resultaat (OR-functie).

eco !roos

+ Zoek.

U bent op zoek naar treffers die 'ergens' het woord ECO bevatten maar NIET het woord ROOS

Let op, geen spatie achter het uitroepteken en altijd samen met iets dat wel gezocht wordt

Eco

+ Index.

U krijgt daarmee in beeld in welke indexen termen voorkomen die beginnen met de tekst ECO.

U kiest uit de getoonde lijst bijv. ECO met index 2 en geeft daarmee aan dat u een auteursnaam zoekt met het woord ECO.

eco(2)

+ Zoek.

Hetzelfde resultaat als hierboven. U gaat nu echter direct op zoek naar een auteursnaam met het woord ECO en slaat de tussenstap via de index over.

eco(2) roos(1)

+ Zoek.

U gaat direct op zoek naar de treffer(s) waarin de auteursnaam het woord ECO bevat en bovendien de titel het woord ROOS. U vindt ongetwijfeld o.a. 'Naam van de roos' van auteur Umberto Eco.

eco(2) / roos(1)

+ Zoek.

U gaat direct op zoek naar een treffer waarvan de auteursnaam het woord ECO bevat en/of een titel die het woord ROOS bevat.

Het aantal treffers zal groter zijn dan hierboven (met AND). U krijgt ongetwijfeld op uw lijst bijv. alle titels van auteur Eco te zien plus titels als 'Roos, tulp en narcis' of 'Hoe voorkom ik roos in mijn haar'.

eco umberto(2)

+ Zoek.

Het woord ECO mag in alle velden voorkomen, maar UMBERTO moet alleen bij de auteurs voorkomen.

 

Vanaf 6.6.0 kan er gezocht worden met de SOLR search engine. Het woordzoeken verloopt dan anders. Booleaanse operatoren AND, OR en NOT en haakjes kunnen gebruikt worden bij zoekopdrachten. Het gebruik van woordgroepen werkt bij SOLR-woordzoeken vanaf versie 6.6.3.

Intikken (België) Wat gaat u zoeken
Eco

+ Zoek.

U bent op zoek naar treffers die 'ergens' (in titel, impressum etc.) het woord ECO bevatten. Dat kan de titel 'eco house' zijn maar ook de auteur Umberto Eco.

eco roos

+ Zoek.

U bent op zoek naar treffers die 'ergens' het woord ECO bevatten en bovendien het woord ROOS.

Hoe meer termen worden ingegeven, hoe kleiner het resultaat (AND-functie).

eco AND roos

+ Zoek.

U bent op zoek naar treffers die 'ergens' het woord ECO bevatten en bovendien het woord ROOS.

Hoe meer termen worden ingegeven, hoe kleiner het resultaat.

eco / roos

+ Zoek.

U bent op zoek naar treffers die 'ergens' het woord ECO bevatten óf het woord ROOS. U krijgt treffers met ECO, met ROOS of met zowel ECO als ROOS.

Hoe meer termen worden ingegeven, hoe groter het resultaat (OR-functie).

eco OR roos

+ Zoek.

U bent op zoek naar treffers die 'ergens' het woord ECO bevatten óf het woord ROOS. U krijgt treffers met ECO, met ROOS of met zowel ECO als ROOS.

Hoe meer termen worden ingegeven, hoe groter het resultaat

eco !roos

U bent op zoek naar treffers die 'ergens' het woord ECO bevatten maar NIET het woord ROOS

Let op, geen spatie achter het uitroepteken en altijd samen met iets dat wel gezocht wordt

eco NOT roos U bent op zoek naar treffers die 'ergens' het woord ECO bevatten maar NIET het woord ROOS
(eco AND umberto) NOT roos

+ Zoek.

De woorden ECO en UMBERTO komen voor in de treffers. Het woord ROOS komt niet voor.
De haakjes bepalen de volgorde: wat tussen de haakjes staat wordt eerst uitgevoerd.

Mozart BMZ De woorden Mozart en BMZ komen voor in de treffers. BMZ is de code voor de mediasoort bladmuziek.
Deze zoekopdracht geeft je dus alle bladmuziek waarbij Mozart ergens in de geindexeerde rubrieken van de titelbeschrijving voorkomt.

Woorden trunceren

Met * kun je termen trunceren. Je geeft daarmee aan dat er nog 'iets' op de plaats van het sterretje (voor, tussen of achter) kan staan.

Pas extra op met trunceren i.v.m. de systeembelasting, vooral bij veelvoorkomende lettercombinaties zoals sch*.

eco*

Alle woorden die beginnen met 'eco' worden gezocht: ecologisch, ecostijl, economisch etc.

fa*tuur

Was het nu factuur of faktuur?

Deze term 'fa*tuur' kan ook een treffer opleveren als 'fakirstuur' (als dat woord zou bestaan...).

*ajkov*

Vindt woorden als tsiajkovski, cajkovskij etc.

Trunceren is ook te gebruiken bij het zoeken zoals [qqqqq] in handleiding/onderwerp Zoeken in de catalogus / Woorden combineren

Stopwoordenlijst
Veel voorkomende woorden zijn opgenomen in een Stopwoordenlijst. Deze lijst bevat vooral lidwoorden, voorzetsels en voegwoorden (de, het, een, op, in, maar, omdat, want etc) maar ook de frequent voorkomende vormen van hulpwerkwoorden zoals bijv. 'is', 'heb', 'heeft' , 'zijn'.

Zoeklicht en Filter

image-5.png

Zoeklicht

Voordat een zoekactie wordt gestart kan het zoeklicht worden aangezet door op het lampje te klikken. Deze functie begeleidt vervolgens de zoekacties erna. Het zoeklicht op vestiging(sgroep) wordt getriggerd door 'exemplaren'. De werking ervan wijkt daardoor iets af van de andere criteria, dat zijn nl. titel-eigenschappen.

image-7.png

Links het resultaat van zoeken zonder Zoeklicht (lampje is kleurloos), rechts met Zoeklicht op een vestiging (lampje is groen); bij deze laatste lichten de titels waarvan de opgegeven vestiging(sgroep) een exemplaar heeft groen op:

image-12.png

Indien u daarna de titels opvraagt krijgt u titels volgens de instellingen van huisje1. Die vestigingen kunnen afwijken van de vestigingen in de vestiging(sgroep) uit het zoeklicht. Daardoor krijgt u soms alsnog titels die u niet bezit op het scherm.

Vervolgens dezelfde zoekactie, maar dan nu met een titel-criterium erbij: zoeklicht op taal Engels (lampje is geel):

image-15.png

Er worden veel minder titels getoond, nl alleen die met de code taal Engels. De titels waarvan deze vestiging(sgroep) een exemplaar heeft lichten weer groen op.

Wilt u een titel zien die niet aan het zoeklichtcriterium Vestigingsgroep voldoet dan kan die titel opgevraagd worden door een dubbelklik op het onderstreepte aantal of met behulp van toets 't'.

Het zoeklicht kan voor de volgende titeleigenschappen ingesteld worden:

Medium, Taal, Niveau, of Informatief dan wel Verhalend (de instelling is lokaal bepaald).

Steeds worden daarbij alleen die titels / zoekingangen opgehaald die aan het criterium voldoen en de andere titels/zoekingangen worden niet opgehaald.

De regels waarbij exemplaren in de zoeklicht-vestigingsgroep voorkomen worden groen getoond.

Het is ook mogelijk om alleen de titels binnen de gekozen vestiging te laten zien.

image-16.png

Vink de optie “Toon alleen titels van deze vestiging” aan. In het resultaat zijn nu alleen groene regels te zien.

image-17.png

Filter

Nadat een zoekactie heel veel hits heeft opgeleverd kunt u het filter gebruiken om het aantal te verkleinen.

Stel, u had gezocht op het onderwerp dieren en had 1335 treffers. U kunt het aantal resultaten verkleinen door meteen een extra criterium toe te voegen.

U klikt op het (koffie)filter en geeft u wensen kenbaar in het venster:

image-9.png

U kunt uit alle mediumsoorten, taalcodes of leeftijden kiezen (bij Zoeklicht alleen uit voorgebakken groepen). Met de muis + de Shift of Ctrl-toets kunt u meerdere opgeven. Verder kunt u een of meerdere genres opgeven, typering of publicatiejaar.

U sluit de selectie af met OK en geeft vervolgens ENTER op de regel 'Dieren 1335 treffers'.

Indien u een filter opgeeft waar geen resultaat uit voortvloeit wordt dat meteen gemeld zodra u op Enter klikt (opgegeven was mediumsoort Blu-ray):

image-11.png

Is er wel resultaat dan wordt ook dat meteen zichtbaar als u op Enter klikt:

image-14.png

Vergeet niet filters en/of zoeklicht weer in een neutrale stand terug te zetten door op de kleuren te letten. Zoeklicht geel en filter rood zijn 'niet-neutraal'. Zoeklicht groen (meestal) wel.

Vanaf versie 6.6.2 is er een `Leeg`-optie bij het zoekfilter `AVI`.

avi leeg.png

Filter bij zoekingang 'Woorden' met SOLR

Als SOLR actief is bij het woordzoeken, ziet het zoekfilter er anders uit bij de zoekindex ‘Woorden’ en heb je meer opties. Je kunt de resultaten filteren op de groepsindeling zoals is ingesteld voor de catalogus. Dit kan per organisatie verschillen. (Zie: Vestigingsgroepen, Toelichting 9)

Bij de andere zoekingangen wordt het standaard filter getoond zoals hierboven.

Voorbeeld bij Cultuurconnect (België)

SOLRfilter665.jpg

Voorbeeld bij DOK Delft:

clipboard_e38fabe593cd81c69ccb9fc3b02913bab.png

 

 

  • Was dit artikel nuttig?