Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

FAQ

Single Identity project

Vragen en antwoorden over het Single Identity project als geheel, en wie hierbij betrokken zijn.

Vraag Antwoord

Hoe loopt de  communicatie naar de eindgebruikers?

Bibliotheken gaan in goed overleg en per instantie over. Het is van groot belang dat de eindgebruikers (klanten van de bibliotheek) op de hoogte worden gesteld van deze gegevensoverdracht. Hiervoor kun je in de migratie-procedure de parameter 'send_email' op '1' zetten. Als dit is ingesteld, ontvangt een klant na succesvolle migratie een bevestigingsmail (inclusief gebruikersnaam). De mail wordt verzonden vanuit het e-mailadres zoals ingesteld op tabblad NAW bij de vestiging van de klant.

Klik hier om te zien hoe de bevestigingsmail eruit ziet

[Onderwerp] Servicebericht over inloggen bij de Bibliotheek
[Preheader] Nieuw inlogsysteem bij de Bibliotheek

Beste {klantnaam},

We hebben je eerder verteld dat we overstappen naar een nieuw inlogsysteem. Dat is nu gebeurd en alles is goed gegaan.

Jouw gebruikersnaam: {gebruikersnaam}

Wat moet ik doen?
Het enige wat je hoeft te doen is opnieuw inloggen, via de app of [de website] van de bibliotheek.
Gebruik je gebruikersnaam en je wachtwoord zoals altijd.

Ben je je wachtwoord vergeten of lukt het inloggen niet met je wachtwoord?
Geen probleem. Je kunt die eenvoudig opnieuw instellen op het nieuwe inlogscherm.

Wil je meer weten? Ga dan naar bibliotheek.nl/hulp-bij-inloggen.
Vragen? Bel ons gerust op [telefoonnummer vestiging] of stuur een e-mail naar [e-mailadres vestiging]. We helpen je graag!

Met vriendelijke groet,

Je bibliotheek [naam vestiging]

Dit is een automatisch verstuurd bericht. Je kan hier niet op antwoorden, gebruik voor vragen het in dit bericht genoemde e-mailadres.

Ik werk in een openbare bibliotheek aan de balie. Wat gaat er voor mij veranderen?

 

Aan de balie kun je straks bij nieuwe klanten ook een inlogaccount genereren. Hiermee kunnen ze vervolgens inloggen. Ook kun je bestaande inlogaccounts koppelen. Het verstrekken van een inlogaccount is niet verplicht. Zonder inlogaccount kun je geen gebruik maken van de digitale bibliotheekdiensten en ook niet van Mijn Menu. De veranderingen zijn eerder al toegelicht op de OCLC Contactdag. Op donderdag 29 februari is er een webinar geweest voor baliemedewerkers. Je kunt de webinar terugkijken via deze link: Webinar baliemedewerkers

Klik op de Play-knop hieronder om in het kort te bekijken wat er verandert door het inlogaccount:

 

Ik ben een systeembeheerder van het Wise-systeem. Wat moet ik doen ter voorbereiding?

Het is belangrijk dat je een aantal voorbereidingen treft. Bijvoorbeeld voor het vastleggen van de rechten per abonnement en het aanpassen van de styling en de menu-items van de opnieuw gecodeerde Wisecat+. Je kunt de migratieprocedure starten via de Wise Manager en het volgen via de handige rapporten. De stappen zijn eerder toegelicht bij het Wise Gebruikersoverleg. Op donderdag 29 februari is er een webinar geweest voor systeembeheerders van Wise-systemen. Hierin hebben we de voorbereidingen en het migratieproces stap voor stap uitgelegd. Je kunt de webinar terugkijken via deze link: Webinar systeembeheerders.

Gaan alle typen Wise-gebruikers mee in dit project?

Binnen de scope van dit project vallen alle leden van de openbare bibliotheek en leden van de online bibliotheek. Daarbij maakt het niet uit of het een betaald of gratis abonnement is en of het een persoon- of instellingsabonnement is. Leerlingen die alleen lid zijn van de Bibliotheek op school, gebruikers bij hybride organisaties die geen bibliotheekaccount hebben en andere type gebruikers die niet lid zijn van de openbare bibliotheek of de online bibliotheek vallen buiten de scope. Ook bibliotheekvoorzieningen waarbij inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord niet gebruiksvriendelijk is, vallen buiten het project. Denk daarbij aan inloggen via de publiekspc’s en betaalautomaten.

Migratie

Vragen en antwoorden over de migratie van klanten naar Single Identity, en zaken die daarmee te maken hebben.

Vraag Antwoord

Wanneer migreert mijn bibliotheek?

 

Vanaf april starten de migraties. We doen dit stapsgewijs, omdat er heel veel leden moeten worden gemigreerd naar de Koninklijke Bibliotheek (verder te noemen KB). De snelheid van migreren is ongeveer 3 tot 4 gebruikers per seconde. De systemen van De Nieuwe Bibliotheek en Flevomeer Bibliotheken en Bibliotheek Gelderland-Zuid gaan als eerste over. Ons team is in nauw contact met onze Wise-klanten om de definitieve planning af te stemmen.

Welke actoren worden gemigreerd?
 • Alle actoren met een geldig abonnement (rol ABON), met uitzondering van actoren met een waarde voor rol ABON, bijv. administratieve passen (ADMI), anonieme klanten (ANON) of speciale klanten (SPEC).
 • Alle nieuwsbrief- en theaterklanten, en alle donateurs (rollen NBRF, THEA en DONA)
 • Actoren zonder geldig abonnement, maar:
  • met openstaande financiële posten;
  • met uitgeleende items thuis; 
  • niet geregistreerd als overleden.
Welke informatie wordt er precies gemigreerd?

De volgende informatie wordt gemigreerd:

 • Gebruikersnaam
 • E-mailadres (indien bekend)
 • Instantienummer
 • ISIL-code Bibliotheek
 • Encrypted wachtwoord
Wat gebeurt er als iemand zich inschrijft of bijvoorbeeld gegevens wijzigt tijdens de migratie? Tijdens de migratie kun je gewoon verder werken en kan iedereen gebruik blijven maken van de bibliotheek. Gegevens van nieuwe klanten en wijzigingen aan bestaande klanten worden in de wachtrij geplaatst. Het systeem werkt dit vervolgens automatisch bij aan het einde van de migratieprocedure.
Wat gebeurt er met leden waar we geen e-mailadres van hebben? Tijdens de migratie zetten we alle huidige inloggegevens van de lokale bibliotheekaccounts naadloos over naar deze nieuwe landelijke inlogaccounts. Er wordt geen controle uitgevoerd op de kwaliteit of inhoud van de bestaande inloggegevens. Dit betekent dat zelfs de inloggegevens van leden zonder e-mailadres worden overgedragen. Het is aan te raden om voor de migratie de data op te schonen en zoveel mogelijk ontbrekende of onjuiste e-mailadressen te corrigeren. Raadpleeg ook de informatie hierover van de VOB (=Vereniging Openbare Bibliotheken) en de KB (=Kon inklijke Bibliotheek) op Biebtobieb.
Worden klanten uit een leerlingimport ook naar wise2av geschreven?

Nee, dat wordt niet gedaan. De reden hiervoor is dat de migratie-software bij de Koninklijke Bibliotheek wordt opgeruimd zodra we klaar zijn met migreren.

Wij werken aan een oplossing waarbij Wise tijdens de import van klantgegevens de klant een mail stuurt met een link om een online account aan te maken. Als de klant daar geen behoefte aan heeft, hoeft deze niets te doen. Klanten die wel een online inlogaccount willen gebruiken, kunnen automatisch een account aanmaken door op de link in de e-mail klikken. Daarna ontvangen ze een e-mail van de Koninklijke Bibliotheek ter verificatie van hun e-mailadres. Zo activeren ze ook hun online account. Vervolgens kan de klant op de website van de KB een andere gebruikersnaam en/of wachtwoord instellen.

Leerlingen die geen abonnement krijgen via de import, worden niet naar Single Identity overgebracht.

Worden actoren die worden geïmporteerd via importmethode P (alleen sector BIEB - geen EDUB) ook niet gemigreerd via wise2av?

Deze worden inderdaad niet gemigreerd. Deze batch imports kunnen niet via de migratie worden doorgezet naar de KB.

Zie ook het antwoord hierboven over leerlingimport.

Wat gebeurt er tijdens de migratie met klanten die een (lokale) gebruikersnaam hebben die landelijk al bestaat?

Tijdens de migratie geven wij de gebruikersnaam en het pasnummer van de klant door. Is de gebruikersnaam van de klant al bij een andere klant in gebruik? Dan valt de KB terug op het doorgegeven pasnummer. Het pasnummer is in dat geval de gebruikersnaam.

Nadat de klant hiermee inlogt, kan die persoon zelf de gebruikersnaam wijzigen naar iets wat landelijk uniek is.

Moeten de abonnementsdefinities voor de migratie aangepast worden? Ja, dat moet zijn geregeld voordat de migratie van start gaat. De reden hiervoor is dat onmiddellijk na de migratie de rechten per lener worden gesynchroniseerd. Als de rechten dan in Wise niet goed zijn vastgelegd, worden deze ook onjuist aan de Koninklijke Bibliotheek doorgegeven en kan de klant mogelijk de online bibliotheek niet gebruiken.
Het vastleggen van de abonnementsdefinities wordt gedaan door de functioneel beheerder met toegang tot de Wise Manager.
Moet ik de VarCache legen nadat ik NLKBLOG heb aangezet? Je kunt voor de zekerheid het beste de VarCache even legen nadat je de systeemoptie hebt aangezet.
Als NLKBLOG aan staat, gaat alles dan meteen goed aan de balie/in de Wise Client? Als de systeemoptie aanstaat moeten alle Clients herstart worden. Pas na een herstart zijn de nieuwe menu-opties in de Klantenadministratie zichtbaar. Je kunt instellen dat baliemedewerkers hier bij het inloggen een notificatie over krijgen. Voor meer informatie hierover, zie Stap 5 in het Stappenplan Single Identity.

Wisecat+

Vragen en antwoorden over de Wisecat+: de vernieuwde gebruikersomgeving van Wise.

Vraag Antwoord

Wat gaat er veranderen aan de Wisecat+?

 

De Wisecat+ bestaat uit verschillende onderdelen:

 • een startpagina;
 • de catalogus;
 • het online beheren van je account, waaronder het verlengen en reserveren (Mijn Menu);
 • De plek voor het geven en maken van recensies, waarderingen, tags en lijsten (Wise Community).

Als onderdeel van het Single Identity-project bouwen we de Wisecat+ stapsgewijs opnieuw op. We hebben een werkgroep opgezet met een aantal vertegenwoordigers van bibliotheken en POI’s (=Provinciale Ondersteunings Instanties) die Wise afnemen bij OCLC om dit onderwerp verder te bespreken. Houd onze communicatie in de gaten voor de laatste updates.

Hoe werkt inloggen in de Wisecat+ straks met Single Identity?

Klik op de Play-knop hieronder om een korte beschrijving te kijken van inloggen in de Wisecat+:

 
Wie configureert onze Wisecat+? Er zijn hierover afspraken gemaakt tussen de POI en de bibliotheken. Het kan zijn dat een POI deze taak op zich neemt; het kan ook zijn dat de bibliotheek dit zelfstandig uitvoert. Je kunt dit het beste nagaan bij de eigen POI.
Ik maak gebruik van een oude CGI-API. Blijft dat werken?

De techniek van de Wisecat+ gaat veranderen. Neem contact met ons op of met de partij waarbij je Wise afneemt om je specifieke vraag over bestaande koppelingen te bespreken.

Voorziet OCLC in de nieuwe landelijke huisstijl?

Tegelijk met het project Single Identity is OCLC destijds ook gestart met een complete vernieuwing van de Wisecat+. Hierbij is rekening gehouden met de ‘oude’ landelijke huisstijl, zodat er voor jullie zo weinig mogelijk veranderingen zijn in de catalogus en in Mijn Menu. De landelijke huisstijl maakt gebruik van het lettertype ‘TheMix’, deze hebben wij ook opgenomen in de Wisecat+. Ook is weer voorzien in de integratie met de Waas (header/footer). Voor bibliotheken die een eigen website hebben, zijn in de manager configuratiemogelijkheden toegevoegd om de styling naar eigen wens in te richten.

De styling van de vernieuwde huisstijl zal t.z.t. ook worden toegevoegd. Dit doen we door het als extra thema beschikbaar te maken in de Manager bij de Wisecat+ styling. Bibliotheken (of POI) kunnen zelf de styling omzetten door dit thema te kiezen.

Het thema wordt eenmalig door OCLC gemaakt/uitgeleverd en niet onderhouden. De beheerder (POI) kan zelf aanpassingen uitvoeren via de ‘aangepaste css’ in de Manager. Mocht hierbij hulp nodig zijn van OCLC dan kunnen wij dat op offerte basis uitvoeren.

Wij hebben aanpassingen laten doen in het huidige thema door OCLC. Zet OCLC deze aanpassingen voor ons over?

Nee, we hebben alle aanpassingen die we in opdracht van klanten hebben gedaan voor aangepaste styling "as is" uitgevoerd. Daarbij is afgesproken dat:

 • De verantwoordelijkheid voor het bijhouden van de styling ligt bij de afnemer en niet bij OCLC.
 • We ernaar streven om de styling van de Wisecat+ zo stabiel mogelijk te maken, maar we niet kunnen garanderen dat we hier nooit wijzigingen in zullen aanbrengen. Dit komt door mogelijke nieuwe ontwikkelingen in ons product of omdat we aanpassingen moeten maken om bij te blijven met de laatste versies van de tools die we gebruiken.

Uiteraard kun je OCLC de opdracht verstrekken wijzigingen (bijv. de landelijke huisstijl) door te laten voeren.

Wordt de Wisecat+ ook opnieuw opgebouwd voor de pubcat (publiekscatalogus)? Nee, voorlopig bieden wij geen Pubcat aan. De Wisecat+ gebruikersomgeving kan ook in de bibliotheek worden ingezet.
Kun je de bestaande Bootstrap-configuratie (v3) ook converteren naar v5? Wij hebben hier nog geen tool voor kunnen vinden en raden aan dit handmatig te doen.
Wat gebeurt er als de klant op een URL klikt die nog verwijst naar de oude portal, bijvoorbeeld omdat deze nog in een oude mailbericht stond of nog in gebruik is op de website van de bibliotheek? Zodra de Wisecat+ in gebruik is genomen door de systeemoptie OPACV2L te activeren, wordt er voor deze bibliotheek ook een redirect actief. De klant wordt bij het openen van een oude URL automatisch doorgestuurd naar de nieuwe Wisecat+.

Joomla

Vragen en antwoorden over Joomla.

Vraag Antwoord

Ik gebruik Joomla voor mijn website. Moet ik hier nog specifieke aanpassingen voor doen?

Als je gebruik maakt van Joomla, zijn er een paar voorbereidende stappen die je moet ondernemen voordat je overgaat op Single Identity en de nieuwe Wisecat+. Een handleiding hiervoor vind je hier.

Wat zie je terug van de Wisecat+ config en styling als je gebruik maakt van de Joomla-portal?

In een Joomla-integratie regelt Joomla zowel de styling als het menu. Daarom zijn deze menu-opties niet relevant voor systemen/instanties die een Joomla-website gebruiken om toegang te krijgen tot Wisecat+.

Voor de overgang van een Joomla-integratie is een nieuwe Joomla 4 extensie gemaakt die je in gebruik moet nemen. Dit kun je doen in overleg met de leverancier of beheerder van de Joomla-site.

Het is mogelijk nodig om de styling van de Joomla-stylesheet aan te passen, aangezien de vernieuwde Wisecat+ gebruik maakt van Bootstrap 5. Dit is volledig afhankelijk van het thema dat de bibliotheek in Joomla gebruikt.

Voor de overgang van een Joomla-integratie is hier een gedetailleerde handleiding beschikbaar.

Wie regelt de aanpassing van de link op de Joomla-portal naar de nieuwe inlogomgeving?

Waar het in hoofdlijnen op neer komt is dat OCLC twee Client IDs aanlevert: één voor de “oude” situatie en één voor de “nieuwe” situatie. Bij overgang naar de nieuwe situatie moet het daarvoor aangeleverde Client ID worden meegegeven. Dit regel je zelf in de back-end van Joomla, of via je Joomla provider. Zie ook de Joomla handleiding.

Klantgegevens

Vragen en antwoorden over alles wat te maken heeft met gegevens van klanten, inloggegevens en aanmelden in Wise.

Vraag Antwoord

Krijgen alle klanten een gebruikersnaam?

Tijdens de migratie geven we de gebruikersnamen door die bekend zijn binnen Wise.
Mocht de gebruikersnaam landelijk niet uniek zijn dan valt de KB terug naar het bij hen bekende pasnummer van de klant. De klant kan dan het pasnummer gebruiken als gebruikersnaam en eventueel daarna zelf een andere gebruikersnaam vastleggen.

In de huidige IAM-synchronisatie tussen Wise en de KB wordt het hoofdpasnummer doorgegeven.

Worden de gebruikersnamen voor het aanmelden in de Client ook gemigreerd?

Nee, als een medewerker geen abonnement heeft gekoppeld aan hetzelfde actor-id dan zal deze niet worden doorgegeven.
Als een medewerker wel een abonnement heeft gekoppeld aan het hetzelfde actor-id waar ook mee wordt ingelogd in de Client zal er wel een online inlogaccount worden aangemaakt. Deze is dan uitsluitend voor het gebruik daarvan als bibliotheekgebruiker.

Als de klant/ medewerker online het wachtwoord wijzigt, zal deze niet ook in Wise worden aangepast. Als deze medewerker ook binnen Wise hetzelfde wachtwoord wil gebruiken dan zal dit in de Wise Manager moeten worden aangepast. 

Er is niet voorzien in een synchronisatie vanuit Single Identity terug naar Wise.

Als een klant een gebruikersnaam binnen SI aanpast, is dat dan ook bekend binnen Wise?

Nee, er is niet voorzien in een synchronisatie tussen SI en Wise waarbij online aanpassingen ook terugvloeien naar Wise. Het inlogaccount wordt beheerd door de KB via de Online Bibliotheek. In Wise staan dan geen gebruikersnamen en wachtwoorden meer. De gebruikersnamen zijn eventueel wel op te roepen via de Client. 

Kan een gebruikersnaam hetzelfde zijn als een e-mailadres?

Ja, dat is mogelijk, Een gebruikersnaam moet wel landelijk uniek zijn.

Een gebruikersnaam moet landelijk uniek zijn. Wanneer krijgen klanten van de bibliotheek melding als hun gebruikersnaam al in gebruik is tijdens de migratie naar Single Identity?

Je kunt je klanten hierover informeren tijdens de migratie (zie hierboven bij Communicatie naar eindgebruikers). Ook kun je in de Wise Manager een rapport opvragen en printen of exporteren naar CSV. Hierin vind je de toegekende gebruikersnaam voor de klant.

Wat gebeurt er met de gebruikersnaam en/of het wachtwoord dat de klant nu al heeft bij de Koninklijke Bibliotheek en gebruikt voor inloggen in de online bibliotheek?

Deze blijven in principe gelijk. De accounts van de online bibliotheek zijn inmiddels door de Koninklijke Bibliotheek gemigreerd.

De klant kan een andere gebruikersnaam kiezen dan het pasnummer. Wordt dat dan wel aangepast in Wise als je op 'Inlogaccount opvragen' klikt?

Na de migratie naar Single Identity, wordt de gebruikersnaam en het wachtwoord niet langer opgeslagen in Wise.
Als je in Wise op de knop 'Inlogaccount opvragen' klikt, haalt Wise de actuele gebruikersnaam en het actuele e-mailadres op dat bekend is bij de Koninklijke Bibliotheek. Wise toont dus altijd wat er bij de Koninklijke Bibliotheek bekend is. Je kunt deze informatie als baliemedewerker gebruiken om de klant vervolgens te informeren.

Wat als een klant geen e-mailadres wil gebruiken of afgeven aan de bieb?

Voor de werking van het online inlogaccount is een e-mailadres nodig. Dit is vooral om herstelacties mogelijk te maken zoals 'Wachtwoord vergeten'. Bestaande klanten in Wise zonder e-mailadres worden wel gemigreerd. Als zij dus een gebruikersnaam en wachtwoord hebben, dan kunnen zij daarmee inloggen. Als een klant na de migratie voor de eerste keer inlogt in het online account, dan vraag het systeem een e-mailadres in te voeren.

De landelijke projectgroep raadt aan om klanten ruim op tijd te vragen om een e-mailadres door te geven en deze vast te leggen in Wise. Tips hierover kun je vinden op Biebtobieb.Na de migratie is het verplicht een e-mailadres door te geven als je een online bibliotheekaccount wil hebben. Een e-mailadres is niet verplicht als je ook geen account wil. Heb je geen account? Dan kun je ook niet online inloggen.

Kan een klant met een pasnummer en pincode inloggen in Wise?

Een klant kan binnen de muren van de bibliotheek gebruik maken van een pasnummer en pincode. Bijvoorbeeld bij een self-service automaat of een ARGOS werkstation (en in de toekomst de publiekscatalogus). Sommige automaten vereisen nu het invoeren van een wachtwoord en dat moet worden aangepast naar invoeren van een pincode.

Wachtwoorden kunnen op dit moment niet worden gecontroleerd door een automaat.
Een klant kan online bij het inloggen in Wise geen gebruik maken van een pasnummer en pincode. Dat moet altijd een gebruikersnaam en wachtwoord zijn. 

Hoe zorg ik dat gebruikers een veilige pincode gebruiken om binnen de muren van de bibliotheek in Wise in te loggen?

 Sommige automaten vereisen nu het invoeren van een wachtwoord: dat moet worden aangepast naar invoeren van een pincode.

Om de catalogus binnen de bibliotheek te kunnen gebruiken, zal ingelogd moeten worden met/via Single Identity. Voorheen werd gebruik gemaakt van een pincode die was opgebouwd uit ‘ddmm’ of ‘ddjj’ van de geboortedatum. Standaard zal Wise bij een lege PIN ook ‘ddmm’ gaan gebruiken, of ‘ddjj’ als de optie ‘GEBDDJJ’ aan is gezet. Vanuit eerdere migraties is deze pincode ook bij veel klanten opgeslagen in het actor record. Het gebruik van deze “makkelijke” pincodes wordt afgeraden. Er zijn dan maar 366 pincodes mogelijk ipv 10000. Bovendien kan de geboortedatum uit andere bronnen bekend zijn.

Momenteel wordt de pincode-optie nog maar op zeer weinig plekken gebruikt, maar dat zal gaan veranderen op het het moment dat Single Identity wordt gebruikt. Ons dringende advies is dan ook om de optie NOAEPIN  aan te zetten. De klant moet dan actief een pincode instellen. Dit is mogelijk via Mijn Menu > Mijn gegevens.

Wordt het aanmelden in de Client ook vervangen door Single Identity?

Nee, alleen het aanmelden van klanten wordt vervangen. Het aanmelden in de Client is geen onderdeel van Single Identity,

Als aan de balie een klant wordt ingeschreven, krijgt deze dan een wachtwoord binnen Wise?

Nee, Wise geeft via de account-api van de KB een pasnummer en dummy gegenereerd wachtwoord door naar SI. 
De klant moet vervolgens zelf via SI een wachtwoord invoeren via de 'wachtwoord vergeten' functie.
Mocht het pasnummer landelijk niet uniek zijn als gebruikersnaam dan doen wij een 2e poging en voorzien het pasnummer van de ISIL van de bibliotheek waar de klant op dit moment ingeschreven wordt. 
Dit is voor de klant waarschijnlijk geen fijne gebruikersnaam en dat is opgelost door te voorzien in een wijzig gebruikersnaam functie binnen de KB.

Kun je een nieuw wachtwoord aanvragen zonder in te loggen in Mijn Menu?

Ja, op het landelijke inlogscherm vind je de link 'Wachtwoord vergeten'. Deze functie helpt de klant in deze gevallen.

Wat als een klant zijn of haar wachtwoord is vergeten? Kan resetten van het wachtwoord nog in Wise?

Nee, het resetten van het wachtwoord zal gebeuren via de wachtwoord vergeten functie van het inlogaccount in de Online bibliotheek van de KB. Het inlogaccount wordt beheerd door de KB via de Online Bibliotheek. In Wise staan dan geen gebruikersnamen en wachtwoorden meer. 

Je kunt dus ook niet meer het wachtwoord van een klant resetten aan de balie. Als een klant het wachtwoord vergeten is, moet hij of zij dit zelf resetten via het inlogscherm door op de knop 'Wachtwoord vergeten' te klikken.

Hoe kan een klant gegevens wijzigen binnen het inlogaccount?

De klant kan het inlogaccount beheren via de Online Bibliotheek van de KB. Klik op de Play-knop hieronder om een korte uitleg te bekijken over het wijzigen van het inlogaccount:

 

We maken nu mee dat klanten zeggen geen mail te hebben gekregen bij het vergeten van het wachtwoord. Nu lossen we dat op door het wachtwoord handmatig te resetten. Hoe doen we dat straks, als een klant alsmaar komt vertellen dat de mail niet is binnen gekomen?

Wij stellen in dat geval voor te kijken welk e-mailadres binnen Wise bekend is bij deze klant en deze opnieuw naar de Koninklijke Bibliotheek door te sturen.

Regelmatig weten klanten hun inloggegevens niet meer. Hoe kunnen we ze hier bij helpen?

Een klant kan zelf de gebruikersnaam opvragen door op de knop 'Gebruikersnaam vergeten' te klikken in het inlogscherm. Het is voor medewerkers van de bibliotheek ook mogelijk om de gebruikersnaam op te vragen in de Wise Client.

Wat als een klant geen gebruikersnaam heeft of wil? Kan een gebruikersnaam ook het pasnummer zijn?

Ja, dat kan zeker.
Bij de migratie geven wij bij het ontbreken van een gebruikersnaam ook het pasnummer van de klant door. Het pasnummer wordt dan bij de Koninklijke Bibliotheek opgeslagen als gebruikersnaam. Ook als een gebruikersnaam al voor komt in de database bij de KB wordt het pasnummer de gebruikersnaam. Een gebruiker kan dat na de overgang naar Single Identity wel zelf aanpassen. 

Kun je een apart e-mailadres en herstel-e-mailadres instellen binnen Wise?

Nee, in Wise is er één e-mailadres bekend. Bij de migratie van de inloggegevens voor Single Identity wordt dit e-mailadres meegegeven naar de Koninklijke Bibliotheek. Dit e-mailadres wordt vanuit de Koninklijke Bibliotheek gebruikt voor herstelacties zoals 'Wachtwoord vergeten'.

Een klant kan het herstel-e-mailadres zelf wijzigen in de portal van de Koninklijke Bibliotheek. Wise ontvangt geen signaal van deze wijziging. Het kan dus voorkomen dat een klant straks twee verschillende e-mailadressen heeft. Wise ondersteunt maar één e-mailadres.

Wijzigt het e-mailadres in Wise als iemand zelf online het herstel-e-mailadres wijzigt?

Nee, een wijziging van het e-mailadres in het inlogaccount wordt niet gesynchroniseerd met Wise. Dit zijn twee gescheiden systemen. Ook een wijziging in het e-mailadres binnen Wise wordt niet automatisch doorgezet naar het landelijke bibliotheekaccount. Wel kan de medewerker, op verzoek van de klant, het in Wise bekende e-mailadres naar het inlogaccount doorzetten. De e-mailadressen zijn dan gelijk totdat een van beide weer wordt gewijzigd.

Hoe werkt inloggen als iemand twee passen heeft, bijvoorbeeld een kind van gescheiden ouders?

Elke klant heeft een eigen inlogaccount met daaraan gekoppeld een gebruikersnaam en wachtwoord. Bij gescheiden ouders, waarbij beide ouders toegang moeten hebben tot de inloggegevens, van het kind, moeten beide (ex-)partners deze informatie met elkaar delen.

Gaat de Koninklijke Bibliotheek (onlinebibliotheek.nl) alle inlogproblemen afhandelen?

Nee, in de meeste gevallen gebeurt dit aan de balie van de bibliotheek. De Wise Client geeft een aantal mogelijkheden voor het oplossen van inlogproblemen. Zo kun je in de Client zien of de klant een account heeft en of deze is geactiveerd. Ook zie je welke rechten de klant heeft in de online bibliotheek. Dit is handig om te controleren als er problemen zijn met het lenen van e-books in de online bibliotheek. Bekijk de handleiding Single Identity: In de Client voor meer informatie.

Zijn de wachtwoordeisen voor een inlogaccount hetzelfde als nu bij Wise?

Het is waarschijnlijk dat deze eisen niet veel van elkaar verschillen. Tijdens het vastleggen van een wachtwoord op de site van de Koninklijke Bibliotheek wordt duidelijk aangegeven waar een wachtwoord aan moet voldoen. De eisen voor wachtwoorden zijn na de migratie naar Single Identity landelijk hetzelfde voor alle bibliotheekgebruikers.

Kan de synchronisatie via Wise worden doorgezet als de hoofdpas wordt gewijzigd?

De hoofdpas wordt alleen gebruikt tijdens de migratie en het inschrijven van een klant aan de balie. Als een klant een nieuwe pas krijgt, wordt dit niet automatisch de nieuwe gebruikersnaam. De klant kan dit zelf aanpassen via de online portal.

Hoe werkt de gebruikersnaam vergeten functie?

Op het inlogscherm van de Koninklijke Bibliotheek zijn drie linkjes beschikbaar: één voor gebruikersnaam vergeten, één voor wachtwoord vergeten en één voor hulp bij het inloggen.
Klik je op Gebruikersnaam vergeten? Dan moet je je e-mailadres invoeren.
Is dit e-mailadres bekend bij de Koninklijke Bibliotheek? Dan wordt er een automatische e-mail verstuurd met alle gebruikersnamen die bekend zijn bij dit e-mailadres.
In veel gevallen gaat het maar om één gebruikersnaam, maar in een situatie waarbij een e-mailadres wordt gedeeld door meerdere accounts, bijvoorbeeld in een familiesituatie, kunnen het meerdere gebruikersnamen zijn.
Bij het online inschrijven is het wel verplicht, maar tijdens het inschrijven aan de balie kan door de klant de keuze worden gemaakt geen online inlogaccount te willen.
Ook is het mogelijk dat bepaalde instanties geheel niet naar Single Identity over gaan. Dit zijn echter uitzonderingen en zouden instanties kunnen betreffen die wel in Wise zijn opgenomen, maar meer los staan van de bibliotheek.

Hoe werkt Single Identity bij het online inschrijven?

Heeft de klant nog geen bibliotheekaccount?
De klant moet bij het online lid worden een inlogaccount aanmaken bij de Koninklijke Bibliotheek. Hij/zij/hen kan dit doen door een e-mailadres in te vullen. De Koninklijke Bibliotheek verstuurt vervolgens automatisch een controle-e-mail. In deze e-mail staat een link waarmee de klant verder kan gaan.

De klant kiest een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze worden centraal opgeslagen en de klant wordt doorverwezen naar de online omgeving van Wise om de inschrijving te voltooien.

Heeft de klant al een bibliotheekaccount?
Dan kan de klant hiermee inloggen. Nadat de klant heeft ingelogd, wordt de klant doorverwezen naar de online omgeving van Wise om de inschrijving te voltooien.

Is het ook mogelijk om inlogaccountrechten vast te leggen voor instellingspassen?

Ja, ook dit zijn klanten die een abonnement hebben. De rechten worden aan het abonnement gekoppeld.
Kies je ervoor geen online rechten aan een specifiek abonnement te koppelen, dan kan dat. Zonder gekoppelde rechten heeft iemand ook geen mogelijkheden in de online bibliotheek.
Dit maakt het ook mogelijk om bijvoorbeeld gratis abonnementen te blokkeren voor online gebruik, net zoals dat nu het geval is bij het blokkeren van een abonnement voor de IAM-synchronisatie.

Wat moet een klant doen als ze de nieuwsbrief op hun oude e-mailadres ontvangen, terwijl ze hun herstel-e-mailadres hebben gewijzigd bij de Koninklijke Bibliotheek?

Dat kan inderdaad verwarrend zijn. Als de klant besluit om een ander e-mailadres vast te leggen voor de online inlogaccount en dit adres ook wil gebruiken voor e-mails vanuit Wise, dan moet de klant dit ook veranderen via 'Mijn Menu'.

Wat is de afzender/het e-mailadres dat de Koninklijke Bibliotheek/onlinebibliotheek.nl gebruikt voor bijvoorbeeld de e-mail om je account te activeren of je wachtwoord te resetten?

De Koninklijke Bibliotheek verstuurt de e-mails vanuit noreply@kb.nl

Leerlingimport

Vragen en antwoorden die te maken hebben met het importeren van leerlinggegevens.

Vraag Antwoord
Wordt er bij het importeren van leerlinggegevens waarbij ook een BIEB-abonnement wordt aangemaakt, ook een online inlogaccount aangemaakt?

Nee, vooralsnog worden er geen online inlogaccounts aangemaakt en dit heeft als gevolg dat de leerling niet online kan inloggen om via Mijn Menu bijvoorbeeld reserveringen te plaatsen of openstaande registraties te voldoen. 

Het is altijd mogelijk aan de balie via de Wise Client een online inlogaccount aan te maken en deze te koppelen aan het lidmaatschap van de leerling.

Deze klanten krijgen vanaf versie 7.1.0 de mogelijkheid om toch zelf een inlogaccount aan te maken, zodat ze ook gebruik kunnen maken van Mijn Menu. Zie Asynchroon inlogaccount aanmaken.

Kunnen leerlingen zonder online inlogaccount nog wel lenen in de bibliotheek? Jazeker. De leerlingen kunnen hun fysieke pas gebruiken voor het lenen van materialen. 
Kunnen leerlingen gebruik blijven maken van apparatuur zoals een SIP2-uitleenstation of een studiecel reserveren? Ja, dat kan. Automaten of andere oplossingen die de klant vragen een wachtwoord in te voeren moeten anders worden ingesteld zodat deze niet langer vragen naar een wachtwoord, maar naar pincode. Wise zal het gebruik van wachtwoorden via een SIP2 automaat, dit geldt ook voor ARGOS werkstations, niet langer ondersteunen. Alleen pincodes zullen worden geaccepteerd.

App

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen rondom de Wise App bij de release van versie 7.0.7. 

Vraag Antwoord

Wat verandert er in de app?
 

Het inlogscherm verandert op het moment dat de bibliotheek overstapt op Wise versie 7.0.7. Tot die tijd verandert er niets.  
Oude versies van de app functioneren niet meer zodra een bibliotheek over is op 7.0.7.

Wat moeten bestaande gebruikers doen om de app te updaten? 

Veel gebruikers hebben ingesteld dat apps automatisch updaten. Zij hoeven niks te doen. Staat automatisch updaten uit of laat de update te lang op zich wachten? Dan kan de gebruiker de app handmatig updaten via Google Play of de App Store.

Hoe moeten nieuwe gebruikers de app installeren? 

Nieuwe gebruikers installeren de meest recente versie van de app nog steeds via Google Play of de App Store.

Hoe gaat inloggen in de app als mijn bibliotheek over is gestapt op Wise versie 7.0.7? 

 

De app ‘weet’ wanneer jouw bibliotheek is overgestapt op versie 7.0.7. Klikt een gebruiker na de overstap op inloggen? Dan opent de app een vernieuwd inlogscherm in de standaardbrowser van de telefoon. Dit scherm lijkt qua uiterlijk op het landelijke inlogscherm. De gebruiker logt in met gebruikersnaam en wachtwoord en klikt op ‘Inloggen’. Daarna komt de gebruiker terug in de app.
Hoe gaat inloggen in de app als mijn bibliotheek over is gestapt op Single Identity? 
 
De app ‘weet’ wanneer jouw bibliotheek is overgestapt op Single Identity. Klikt een gebruiker na de overstap op inloggen? Dan opent de app het landelijke inlogscherm in de standaardbrowser van de telefoon. De gebruiker logt in met gebruikersnaam en wachtwoord en klikt op ‘Inloggen’. Daarna komt de gebruiker terug in de app.
Moet de eindgebruiker opnieuw inloggen?  Na de overstap op Single Identity moet een appgebruiker opnieuw inloggen. Hiervoor gebruikt diegene de (landelijk unieke) gebruikersnaam en wachtwoord.
Waarom is er nog geen geheel nieuwe Wise app?  Begin dit jaar hebben we onze gebruikers hierover geïnformeerd. We hebben toen de keuze uitgelegd om de levensduur van de huidige app te verlengen en geschikt te maken voor Single Identity. Dit hebben we gedaan vanwege de complexiteit van het project voor het vervangen van de Wise App en de impact van het Single Identity-project op bibliotheken en POI’s. Ondertussen werken we verder aan het plannen van een nieuwe app. Zo kunnen we in de toekomst de kwaliteit van de vervangende app garanderen en voor nu de verwachte baliedrukte vanwege vragen van eindgebruikers verminderen.

Overig

Overige vragen en antwoorden die te maken hebben met de migratie naar Single Identity.

Vraag Antwoord

Is 'gebruik inlogaccount' bij inschrijven aan de balie een verplicht veld?

Het is verplicht een keuze te maken. Je kunt kiezen tussen Ja of Nee. 'Ja' staat standaard geselecteerd.

 • Als je op deze vraag 'Ja' antwoordt, dan is het veld e-mail verplicht. Vanuit Wise kunnen online geen accounts worden aangemaakt als er geen e-mailadres wordt meegegeven.

 • Als je op deze vraag 'Nee' antwoordt, dan is het veld e-mail niet verplicht.

Waarom is er voor gekozen geen wachtwoorden meer te ondersteunen in selfservice apparatuur?

De eisen die tegenwoordig aan wachtwoorden worden gesteld worden steeds strenger. Een wachtwoord moet al vaak minimaal cijfers, leestekens en hoofd- en kleine letters bevatten en ook een minimale lengte hebben.
Veel mensen gebruiken een wachtwoordgenerator die een zeer sterk wachtwoord genereert.
Het is niet wenselijk dat klanten dit, vaak niet te onthouden, wachtwoord in een publieke ruimte moeten invoeren op een automaat.

Kan de communicatie naar de klant ook via de Marketingmodule?

De initiële communicatie kan prima via een tool zoals de Marketingmodule Plus.

Het is wat lastiger voor de communicatie na afloop van de migratie, omdat we de klant moeten informeren over de gebruikersnaam die aan hen is toegekend. Als de opgegeven gebruikersnaam landelijk niet uniek blijkt te zijn, valt de KB terug op het lenersnummer. Je moet dit aan de klant communiceren, en daarom is het opgenomen in het door ons voorziene rapport.

De gebruikersnaam die bij de KB bekend is, hoeft niet overeen te komen met wat nog bekend is binnen Wise. Als er wordt gekozen om klanten te informeren via een generieke nieuwsbrief en/of Marketingmodule, moet hier wel rekening mee worden gehouden.

Je kunt er ook voor kiezen een generieke e-mail te sturen waarin geen melding wordt gedaan van de gebruikersnaam. In dat geval kan ook na de migratie de Nieuwsbrief- of Marketingmodule worden gebruikt.

Kun je het rapport met toegekende gebruikersnamen in Wise inladen voor gebruik in de Marketingmodule?

Nee, dat is niet mogelijk. Het rapport wat beschikbaar is via de Manager is een standaard Birt rapport. Je kunt dit rapport naar een CSV-bestand exporteren en vervolgens laden in een externe tool voor het verzenden van berichten. We onderzoeken nog of er andere mogelijkheden zijn om deze gebruikers te informeren.

Heeft dit ook effect op het feit dat je nu op één mailadres maar één account kan aanmaken in de online bibliotheek? Bijvoorbeeld: als je kind lid is en jouw mailadres staat ingevuld bij de bibliotheek, dan kun je voor je kind geen account maken bij de online bibliotheek.

De werking van de Online bibliotheek blijft zoals deze is. Voor vragen over de Online bibliotheek kun je het beste terecht bij de Koninklijke Bibliotheek.
Vanuit Wise krijgen alle klanten die een abonnement hebben of hebben gehad, maar nog materialen of openstaande registraties hebben een Single Identity account, dus ook jeugdleden.

We zorgen nu zelf voor aanpassingen in G!DS. Hoe gaat dat straks?

Het onderhoud van de G!DS waarbij abonnementomschrijvingen worden gekoppeld aan rechten komt straks geheel in de Wise Manager te liggen.
De functioneel beheerder die de Manager kan gebruiken legt de abonnementsdefinities voor online rechten hierin vast. Dit is niet langer typfoutgevoelig, omdat je een keuze kunt maken uit de vastgelegde rechten.

Als de rechten zijn gesynchroniseerd, bijvoorbeeld na de migratie, kan het best voor komen dat deze in de toekomst worden herzien en er rechten bij komen of verdwijnen. In dat geval neemt OCLC de nieuwe rechten in de programmatuur op en levert deze wijziging uit in een Wise release. De functioneel beheerder kan dan vervolgens de juiste rechten aanvullen/verwijderen bij de abonnementsdefinities. 

Als rechten wijzigen, moeten de rechten ook opnieuw worden gesynchroniseerd met de Koninklijke Bibliotheek. Dit gebeurt automatisch en in de loop van de avond. Klanten die een abonnement hebben waarbij de rechten zijn aangepast, worden zo gesynchroniseerd met de Koninklijke Bibliotheek.
Het kan hierbij gaan om grote aantallen klanten, waardoor het mogelijk enkele uren duurt voordat alle gegevens zijn gesynchroniseerd.  

Abonnementsdefinities worden niet meer vastgelegd in de G!DS. Gaat de G!DS dan helemaal verdwijnen?

De G!DS zelf verdwijnt niet, alleen het koppelen van abonnementsomschrijvingen aan rechten komt te vervallen en gebeurt met de introductie van Single Identity in het bibliotheeksysteem, in ons geval door je functioneel beheerder binnen de Wise Manager.

Kunnen jullie teksten aanpassen in het landelijke inlogportaal? Bijvoorbeeld de tekst 'Wijzig e-mailadres'?

Wij hebben vanuit Wise geen invloed op teksten van het landelijke inlogportaal. Je kunt een verzoek indienen voor de werkgroepen van dit projecten, bijvoorbeeld bij de werkgroep 'Klant- en balieprocessen'.

Wat als een ouder een account gekoppeld heeft met één of meerdere kinderen? Blijft dat gekoppeld?

Ja, de relaties liggen in Wise vastgelegd. Zodra een klant is ingelogd waar ook relaties aan zijn gekoppeld kunnen voor deze relaties exemplaren worden verlengd en/of openstaande registraties worden betaald. 

Medewerkers hebben bij ons een persoonlijke inlog voor de Wise Client, waarbij de optie 'Gebruikersnaam opvragen' is verborgen om misbruik te voorkomen. Kunnen medewerkers na Single Identity de gebruikersnaam voor andere medewerkers weer opvragen?

Wij gaan het opvragen van deze informatie blokkeren of onzichtbaar maken zodat een baliemedewerker niet de gebruikersnaam van een collega kan opvragen.
Het is inderdaad mogelijk voor een klant de gebruikersnaam op te vragen. Een aangepaste gebruikersnaam online wordt echter niet in Wise opgenomen. Als een medewerker online, voor het abonnement, de gebruikersnaam aanpast, wijkt deze af van de gebruikersnaam in Wise.

Hoe gaan we om met de minder digivaardige klant? Is het bijvoorbeeld handig om altijd het e-mailadres van de bibliotheek te gebruiken?

Deze lastige vraag vereist eigenlijk een discussie binnen de bibliotheek zelf.
Het nadeel van het koppelen van een bibliotheek e-mailadres aan het account van de klant is dat de bibliotheek alle communicatie ontvangt die normaal gesproken naar de klant zou gaan.
Het is waarschijnlijk beter om de klant te helpen bij het aanmaken van een e-mailadres en hen te begeleiden bij het gebruik van de online diensten van de bibliotheek.
Het is belangrijk om te benadrukken dat een klant geen online account nodig heeft als hij/zij/hen alleen gebruik wil maken van de fysieke bibliotheek en daarbij een pasje gebruikt. Daarvoor is geen online account of e-mailadres vereist.

Is het mogelijk om op de eigen website ook een directe link naar Wachtwoord vergeten toe te voegen?

Kan een klant niet inloggen? Op het landelijke inlogscherm vind je altijd de link 'Wachtwoord vergeten'. Die link is in principe voor elke bibliotheek hetzelfde (op dit moment https://login.kb.nl/si/passwordreset/).

Ga je deze link gebruiken op je website? Houd er dan rekening mee dat de beheerder van het landelijke inlogsysteem de link in de toekomst altijd zou kunnen wijzigen zonder voorafgaande kennisgeving.

Kan een klant wel inloggen? Klanten die wel kunnen inloggen en hun wachtwoord willen wijzigen, kunnen de portal om hun inlogaccount te beheren eenvoudig openen via de knop 'Inlogaccount beheren' onder Mijn gegevens.

 

 • Was dit artikel nuttig?