Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

De webcatalogus in het kort

In de Wisecat+ vind je de webcatalogus van Wise. Klanten kunnen in de webcatalogus (webcat) met één zoekopdracht zoeken in:

  • het lokale bibliotheeksysteem
  • landelijke digitale bronnen uit de NBC+
  • bibliotheken in de rest van Nederland
  • eigen (regionale) digitale bronnen, zie Externe bronnen.

Focus op lokaal

Iedere zoekvraag begint in het lokale bibliotheek systeem (basisbibliotheek, netwerk).

De webcat handelt zoveel mogelijk de zoekvragen binnen OCLC Wise af, aangezien dat het grootste deel van de zoekvragen zal zijn. Gebruikers met meer specialistische zoekvragen kunnen nu ook snel naar het aanbod uit de NBC+.

Vestigingsgroepen

De webcat redeneert altijd vanuit één vestiging. In de configuratie is vastgelegd met welke andere vestigingen of netwerken er wordt samengewerkt (Vestigingsgroepen). Dit is van invloed op de zoekresultaten.

De gebruiker kan op de titeldetailpagina (tabblad 'Waar is het?') zien waar een titel of exemplaar te verkrijgen is:

  • Hier aanwezig: exemplaren aanwezig in de eigen bibliotheek
  • In de buurt: exemplaren aanwezig in bijvoorbeeld de regio
  • Elders: exemplaren aanwezig in bijvoorbeeld de provincie

Ook de externe bronnen maken gebruik van het bovengenoemde vestigingsgroepenmechanisme, via een door OCLC gemaakt koppelvlak. Hierdoor kan heel specifiek worden aangestuurd welke vestigingen welke externe bronnen kunnen en mogen doorzoeken.

Voorselecties en een slimme zoekbalk

Klanten kunnen in de webcat zoeken door het intypen van één of meer woorden (gescheiden door een spatie) in het zoekveld. De catalogus gaat daarmee razendsnel aan het zoeken. Daarnaast kent de zoekbalk nog een aantal slimmigheidjes om het zoeken te vergemakkelijken.

De 'Zoekhulp' (voorselecties) versnelt het zoeken. Er zijn verschillende voorselecties mogelijk, denk aan e-books, artikelen, muziek, bepaalde onderwerpen, etc. Zoekhulpselecties zijn daarmee ook een handig middel om bepaalde collectie-onderdelen te benadrukken.

Resultaten filteren en sorteren

Zoekresultaten kunnen met behulp van facetten (verfijningen) worden gefilterd. Per facet wordt getoond wat het aantal resultaten is; klanten kunnen gericht filters aan- en uitzetten. De gevonden resultaten zijn op verschillende manier te sorteren.

Werelden: koppeling met Marketingmodule Plus

Ook het tonen van werelden, zoals gebruikt in retail-concepten, is mogelijk: in de webcat wordt een exemplaar door middel van een kleurcode uit de retail gekoppeld aan een kast binnen een wereld. De kleuren en sferen die in de fysieke bibliotheek worden gebruikt, kunnen daarmee terugkomen op de website en in de catalogus. Bezoekers vinden hierdoor gemakkelijker hun weg binnen de bibliotheek.

De Marketingmodule Plus biedt vervolgens de mogelijkheid om het gebruik van de werelden en het leengedrag van klanten in te zetten voor marketingdoeleinden. Met behulp van speciale rapportages is te analyseren welke werelden (afdelingen, kasten) favoriet zijn bij één klant of bij groepen klanten. Deze interesses zijn te 'vertalen' naar (zelf te definiëren) klantlabels. Dergelijke klantlabels kunnen vervolgens automatisch aan klanten worden toegekend. Via selecties op (combinaties van) klantlabels zijn daarmee specifieke groepen klanten gericht te benaderen.

Installatie

Het technische deel van de installatie van de webcatalogus wordt door OCLC gedaan, in overleg met de gebruiker. Bij de installatie wordt een basisconfiguratie ingesteld. Naderhand kan deze desgewenst (eventueel in overleg met OCLC) zelf worden aangepast. 

Solr

Solr is het achterliggende zoeksysteem van de webcat. Het is een op-zichzelf-staande applicatie en het draait gescheiden van OCLC Wise en de database. Om te kunnen zoeken naar titels moet Solr gevoed worden met titels. Deze taak wordt uitgevoerd door zogeheten ‘importers’, die per externe bron hun werk doen.

 

  • Was dit artikel nuttig?