Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

Instellingen Manager

Regels > Planken > Profielen << Poorten

De OCLC Wise Infozuil toont titels op basis van een infozuilprofiel. Het profiel bestaat uit een aantal planken: de titelsets zoals deze getoond worden in de Infozuil. Planken bestaan op hun beurt uit één of meer regels: in een regel wordt bepaald uit welke bron de titels komen (aanwinstenprofiel, toplijst, kast etc.). Het profiel wordt tot slot gekoppeld aan een bepaalde poort. Profielen, planken en regels moeten worden ingesteld en beheerd via de Manager > Infozuil.

Stap 1: Infozuil regels

Op 'regel'-niveau wordt bepaald welke soort set titels wordt gekozen. Voor iedere soort is een aparte menukeuze beschikbaar; de volgende soorten zijn beschikbaar:

clipboard_e1d987aa5165d1191c803b12f6bcccb14.png

  • A = Aanwinstenset
  • C = cWise-lijst
  • D = DGC set uit snuffelcatalogus
  • K = Kast
  • L = Titelset (via kladblok)
  • S = Titelset (via Wise-selecties, settype=titel)
  • T = Net ingeleverd
  • W = Toplijst

Afhankelijk van de gekozen soort moeten verschillende parameters worden ingevoerd. Zo mogelijk wordt dit ondersteund met hulptabellen om uit te kiezen.

image-0.png

De velden 'Omschrijving', 'Max. aantal', 'Defaultgreep' en 'Beschikbaar' zijn bij iedere soort beschikbaar:

Veld Uitleg

Omschrijving

Omschrijving van de regel. Deze wordt in de Infozuil niet getoond, tenzij op plank-niveau wordt ingesteld dat de titel van de (eerste) regel wordt getoond in plaats van de planktitel.

Max. aantal

Elke keer wanneer een plank wordt getoond, wordt per ingestelde regel een greep gedaan uit de titels die voor deze regel zijn ingeladen. 'Max. aantal' bepaalt het maximum aan titels dat geselecteerd mag worden.

Bijvoorbeeld: Stel dat een aanwinstensoort 2.000 titels oplevert, maar het maximum aantal is ingesteld op 100. Van die 2.000 worden dan de meest recente 100 aanwinsten geselecteerd/ingeladen voor de Infozuil.

Standaard is '1000' ingevuld. Een hoger aantal kan wel worden ingevuld, maar wordt toch niet getoond (wordt te veel, niet relevant). Minder dan 1000 kan wel.

Defaultgreep

Vervolgens bepaalt de 'defaultgreep' hoeveel titels uit het ingevulde maximum aantal daadwerkelijk worden getoond. De 'greep' is willekeurig. Dus: Het veld 'Max. aantal' bepaalt hoe groot de bak is waaruit 'gegraaid' mag worden door de default greep.

Grip op de greep: door beide aantallen aan elkaar gelijk te maken, kun je exact bepalen wat wordt getoond.
Een voorbeeld: wanneer max. aantal=100 en default greep=100 dan worden exact die geselecteerde 100 titels getoond.

Er is een beveiliging ingebouwd. Wanneer maximum aantal=30 en greep=25, dan worden willekeurig 25 titels getoond ZONDER een check op of de titel al is getoond.
Er wordt pas gecheckt wanneer het maximum aantal twee keer zo hoog is als het aantal van de greep (bijv. 20 > 10 of 50 > 25). Bij een verhouding van bijv. 30 > 25 moet overbodig veel gecheckt worden.

Ingebouwd is dat als er ONvoldoende titels zijn, een set NIET wordt getoond.

No covers worden afgevangen: er wordt een afbeelding getoond, met daarop de titel.

Standaard is '10' ingevuld. Een hoger of lager aantal invullen is mogelijk.

Beschikbaar

Mag een regel getoond worden in de infozuil J/N (want: Sinterklaasboeken hoeven niet getoond te worden in de zomervakantie).
Met dit vinkje kan op eenvoudige wijze voor ALLE planken/infozuilen waarin deze regel is opgenomen geschakeld worden of deze regel wel of niet getoond wordt.

Afhankelijk van het gekozen type set titels moeten vervolgens verschillende parameters worden ingevoerd.

A - Aanwinsten

Veld Uitleg

Netwerk

Maak een keuze uit de hulptabel met aanwinstennetwerken. Deze zijn ingesteld bij Beheer organisaties > Netwerken en vestigingsgroepen > G_Netwerken > PRF / Aanwinstprofiel netwerken.

Verder kan worden gekozen uit een 'hier' en 'daar': hiermee kan worden aangegeven of eigen titels ('hier') of niet-eigen titels ('niet hier' dus 'daar') getoond moeten worden. Bijv. in een situatie dat een kleinere vestiging wil tonen wat allemaal in de centrale te verkrijgen is ('we hebben het wel, alleen niet hier!').

Profiel

Maak een keuze uit de hulptabel met profielen; alleen de cijfers worden getoond.De profielen zijn ingesteld bij Catalogus > Producten > Profielen > Aanwinsten.

Bijvoorbeeld: 'APSSTD004' is het genre detectives.
In de hulptabel wordt dit getoond als '004'.

 

De profielen zijn ingesteld bij Catalogus > Producten > Profielen > Aanwinsten.
Bijvoorbeeld: 'APSSTD004' is het genre detectives.
In de hulptabel wordt dit getoond als '004'.

 

Aan de tabel zijn toegevoegd (onderaan) een 'Hier' en een 'Daar': 'Hier' toont alleen de aanwinsten van de vestiging waarin de infozuil staat; 'Daar' toont alle aanwinsten uit de andere vestigingen. Een set hoeft dus niet per se in de eigen vestiging getoond te worden.

C - cWise-lijst

Veld Uitleg

cWise-ID

Geef het ID van een Wise Community-lijstje op. Hier is geen tabel voor gemaakt (te maken). Het cWise-ID is op te zoeken in Wise Community. In principe kunnen alle publieke Wise Community-lijsten worden opgenomen in dit veld. Het ID is opgenomen in de URL van de lijst.

Een voorbeeld van een link naar een lijstje: http://wisetest68.bicat.com/cgi-bin/...b3;vestnr=6299;lijst_id=5825;fmt=xml
Het nummer van het lijst_id moet in het veld worden ingevuld.

D = DGC set uit snuffelcatalogus 

Veld Uitleg

Snuffelcatalogus

Maak een keuze uit de hulptabel (bchfdgrp/bcgroep soort = DGC) met doelgroepcatalogi, bijvoorbeeld:

De achtervoeging 'Snuffelcatalogus' is een standaardvermelding. Dit is niet goed te sturen aangezien HKA niet weet welke snuffels de klant in gebruikt neemt. Als dit gewijzigd moet worden: klant zelf aanpassen in de database.

Profiel

Na keuze van de snuffelcatalogus kan uit de hulptabel worden gekozen uit de bijbehorende profielen.

image-4.png

K - Kast 

Veld Uitleg

Vestiging

Maak een keuze uit de hulptabel met vestigingen.

Kast

Maak een keuze uit de hulptabel met kasten. Deze zijn ingesteld bij Exemplaren en plaatsen > Lokaal plaatsenbeheer > (PLT) Plaatsen / kasten.

L - Titelset uit Kladblok 

Veld Uitleg

Bereik

Maak een keuze uit de tabel met instanties

Selectie UUID

Maak een keuze uit de titelsets die in de client door iemand van de gekozen instantie via het kladblok zijn gemaakt

S - Titelset uit selecties

Veld Uitleg

Bereik

Maak een keuze uit de tabel met instanties

Selectie UUID

Maak een keuze uit de titelsets die in de client door iemand van de gekozen instantie via selecties op titel zijn gemaakt

T - Net ingeleverd

Functionaliteit van de teruglegkar moet ingeschakeld zijn! Verder hoeft hier geen bereik of vestiging te worden ingesteld. Wat net in de vestiging is ingeleverd (laatste xx exemplaren) op de 'teruglegkar' (deze kan fysiek uit meerdere kasten, planken e.d. bestaan) wordt uitgelezen en getoond. Het tonen van net ingeleverde materialen van een naburige vestigingen is niet relevant. In de Infozuil wordt verder alleen nog ingesteld of de exemplaren wel/niet moeten worden getoond in de Infozuil.

Voor het initialiseren van de teruglegkar - dit gaat per uitleenvestiging - is voor een vestiging eenmalig een procedure aanroep nodig:

> CALL teruglegkar_init_vestiging('1234')
waarbij '1234' staat voor het gewenste vestigingsnummer.

Voor elke vestiging die geinitialiseerd is, worden de laatste 20 ingeleverde materialen in een apart tabelletje (teruglegkar) bijgehouden. Spaarzaam aanzetten aangezien het invloed heeft op de verwerking van de logregels door de JOB "logdag"!!

Uitzetten van de teruglegkar, per vestiging: verwijder alle regels van die vestiging uit de tabel teruglegkar.
Performance impact: uitsluitend op het verwerken van de regels uit logdag. Te monitoren door de voortgang van de JOB (debug_log) te volgen.

W - Toplijst

Veld Uitleg

Netwerk

Maak een keuze uit de hulptabel met aanwinstennetwerken. Deze zijn ingesteld bij Beheer organisaties > Netwerken en vestigingsgroepen > G_Netwerken > TOP / Toplijst netwerken.

Profiel

Maak een keuze uit de hulptabel met profielen. De profielen zijn ingesteld bij Catalogus > Producten > Profielen > Toplijsten.

Stap 2: Infozuil planken

Na het definiëren van de regels, kunnen de planken worden aangemaakt. Bij de planken wordt opgegeven welke regel(s) (titelsets) op een plank getoond moet(en) worden. Zonodig kan een titelset uit verschillende bronnen bestaan, bijvoorbeeld Aanwinsten met vijf titels romans en vijf titels thriller. Voor elke regel kan op plankniveau het aantal en de greep 'overruled' worden.

image-1.png

Veld Uitleg

Omschrijving

Omschrijving van de plank. Verplicht veld.
Zowel letters als cijfers kunnen worden gebruikt. Omschrijving wordt getoond op de Infozuil, dus let op wat wordt ingevoerd!

Omschrijving (eerste) regel tonen?

Indien aangevinkt: de omschrijving van de (eerste) beschikbare regel wordt getoond in plaats van de omschrijving van de planktitel. Op deze manier kan bijvoorbeeld een plank gemaakt worden met de naam 'Feestdagen' met onder andere de regels 'Pasen' en 'Pinksteren'.

Standaard zal de planktitel getoond worden: dus er staat altijd 'Feestdagen' op de plank in de Infozuil. Als dit vinkje wordt gezet, dan wordt de titel van de (eerste) beschikbare regel getoond, in dit geval 'Pasen' of 'Pinksteren' – wat er maar getoond moet worden. Door van alle regels op deze plank alleen de regel(s) voor Pinksteren op 'beschikbaar' te zetten, worden alleen deze titels getoond.

Plank tonen?

Indien aangevinkt: plank is beschikbaar om getoond te worden op de Infozuil.

Plank Regels

Regels die voor de desbetreffende plank reeds zijn gekozen.
Klik op het pijltje om een regel van de plank te verwijderen. De regel verdwijnt daarmee naar de rechterkolom (van nog te kiezen regels).

In dit scherm staan de kolommen 'Max. aantal', 'Defaultgreep' en 'Bereik'.

clipboard_ebfb28ab605fc5b62fe297345a5b9ca42.png
Wat hier wordt ingevuld, overrulet wat is ingevuld bij de Infozuil regels. Maar let op: wat hier wordt ingevoerd, is niet terug te zien bij Infozuil > Infozuil regels!

Alle Regels

Overzicht van regels die (nog) niet voor de plank zijn gekozen.

Stap 3: Infozuil profielen

Pas na het aanmaken van de planken, kunnen er profielen worden gedefinieerd; zonder planken is er niets te kiezen bij de profielen. Bij de profielen moet worden opgegeven welke planken het profiel mag gebruiken.

Het profiel wordt later gekoppeld aan een poort (internet/I of publiek/P) zie Stap 4: Profiel koppelen aan poort. Een profiel kan aan meerdere poorten gekoppeld worden.

Op een Infozuil wordt één plank getoond, met daaronder een voorproefje van de andere planken die getoond (opgeroepen) kunnen worden. Voorbeeld:

clipboard_e7129147201673fa52f50d7f255b9333e.png

image-2.png

Veld Uitleg

Instantie

Voor welke instantie is het profiel van toepassing

Omschrijving

Omschrijving van het profiel.
Let op dat een 'nette' naam wordt gebruikt: de naam van een gekozen profiel wordt ook getoond als 'kastopschrift' in de Infozuil!

Beschikbaar

Is het profiel beschikbaar om getoond te worden

Planken

Bij 'Alle planken' staan de planken die nog niet zijn geselecteerd. Klik op het pijltje << om een plank te selecteren.
In de kolom ProfielPlanken staan de voor het profiel geselecteerde planken. Met het pijltje >> haalt u een plank uit de selectie. Met 'Volgorde' geeft u de plek van de plank aan (boven of onder op het scherm).

Volgorde

Als een plank in een profiel is gekozen, kan vervolgens de gewenste volgorde worden aangegeven.
Max. 1 positie.

Stap 4: Profiel koppelen aan poort

Na het aanmaken van een profiel is de laatste stap het koppelen van dit profiel aan een poort. De benodigde rest-API wordt standaard meegeleverd. Het koppelen gaat via de poortentabel. Dit kan op twee manieren: via Poort- en Profielbeheer > Poorten > Internet catalogus, of via Poort- en Profielbeheer > Poorten > Publiekscatalogus.

image-3.png

Veld Uitleg

Clienttype

I – Internetcatalogus of
P – Publiekscatalogus

Poort

Geef de poort een herkenbare naam.

Vestiging

Maak een keuze uit de hulptabel in welke vestiging de Infozuil getoond moet worden.

Omschrijving

Geef een herkenbare omschrijving in.

Profiel

Maak een keuze uit de hulptabel van profielen: deze zijn aangemaakt via Infozuil > Profielen.

Catalogusdefinitie

Vul de bijbehorende catalogusdefinitie in (vanuit Catalogus > Catalogus definities > Catalogusdefinities).

Taal

 

Mijn Menu-methode

 

 

  • Was dit artikel nuttig?