Doorgaan naar hoofdcontent

 

OCLC Wise Support NL

Uitlenen - extra

Er zijn een aantal bijzondere procedures bij het uitlenen van materiaal. Deze procedures staan hieronder beschreven.

Selectie, controle en meldingen

Bij het invoeren/scannen van het exemplaarnummer zal OCLC Wise controleren of de opbouw van het nummer overeenkomt met de ingestelde methode. Bij afwijkingen zal Wise vragen of het exemplaar toch moet worden geaccepteerd.

Ook wordt gecontroleerd of het exemplaar bekend is en mag worden uitgeleend.

De toegangscode bepaalt of bepaalde meldingen mogen worden overtreden. Meldingen die niet overtreden mogen worden (geen keuze 'doorgaan J/N') worden opgenomen in de toegangscode.

Uitlenen van vermiste exemplaren

Vermiste exemplaren (status 'M') kunnen direct worden uitgeleend, zonder eerst ingenomen te hoeven worden.

Uitlenen van onbekende exemplaren – on the fly

clipboard_e813d51db9ac2080d0589105550fbf509.png

Er verschijnt een melding zodra OCLC Wise het exemplaar niet herkent. Een ISBN van 13 posities zal hier niet geaccepteerd worden als barcode.

Als met 'Ja' wordt aangegeven dat het onbekende exemplaar toch moet worden aangemaakt voor een uitlening, moet eerst een aantal gegevens worden ingevuld:

  clipboard_e10ab735e996f873db15cb88ba26d9fc2.png

  • Materiaalcode: van belang voor het hanteren van de juiste uitleenregels
  • Statistische categorie: selecteer de juiste statistische categorie
  • Bijlagecode: invullen indien van toepassing
  • Volume: geef het juiste aantal eenheden (van deze barcode, losse bijlages bijv).

Met de systeemoptie NO_FLY is het uitlenen van onbekende exemplaren te voorkomen

Ook wanneer in dit scherm de naam van de klant wordt ingetikt – het scanveld voor het exemplaar wordt per ongeluk gebruikt om de klant op te zoeken - wordt dat gesignaleerd:

clipboard_eb0f33b4481caa5f0b79e73e7e6d78972.png

Uitlenen aan gastklanten

Uitleningen aan gastklanten verlopen op dezelfde wijze als uitlenen aan eigen klanten.

Zie voor meer informatie Klanten

Uitlenen van gereserveerde exemplaren

Als een exemplaar gereserveerd is, zal de klant schriftelijk, via de mail of telefonisch bericht krijgen dat het exemplaar kan opgehaald worden. De gereserveerde exemplaren die opgehaald kunnen worden door de klant, dienen op de 'reserveringsplank' klaar te staan.

Tijdens het innemen controleert OCLC Wise of er op het ingenomen exemplaar een reservering rust. Het exemplaar wordt dan klaargezet voor de klant; er kan nu een bericht verzonden.

Tijdens het uitlenen van een exemplaar van de reserveringsplank zal Wise controleren of het exemplaar wel wordt uitgeleend aan de klant die het exemplaar heeft gereserveerd. Is dit het geval, dan wordt het exemplaar zonder verdere meldingen uitgeleend.

Is dit NIET het geval, dan kent Wise in de Client twee procedures:

A)
De reservering mag onder geen enkele voorwaarde worden uitgeleend aan een andere klant dan diegene die heeft gereserveerd. In dit geval dient de optie RSVLEEN te worden aangezet (instellen in de Manager). Zodra een reservering uitgeleend wordt aan iemand anders, verschijnt onderstaande melding:


plaatje 5.jpg

B)
De reservering mag wel wel worden uitgeleend aan een andere klant. Deze melding verschijnt:

plaatje 6.jpg

Optie Toelichting

Meegeven en afhandelen van de reservering

Het exemplaar wordt meegegeven aan de geselecteerde klant. De reservering wordt afgehandeld en de geselecteerde klant moet de eventuele reserveringskosten betalen. Dit kan voorkomen als de klant die het exemplaar heeft gereserveerd ziek is en iemand anders de reservering ophaalt.

 

Als het exemplaar aan een hele andere klant wordt meegegeven, moet voor de oorspronkelijke reserveerder een nieuwe reservering worden gemaakt: de 'huidige' reservering is immers afgehandeld!

Meegeven en NIET afhandelen van de reservering

Het exemplaar wordt uitgeleend aan de geselecteerde klant, maar de reservering wordt niet afgehandeld. De reservering zal door Wise weer open worden gezet.

Niet uitlenen

Het exemplaar wordt niet meegegeven en moet weer worden teruggezet op de reserveringsplank.

Uitlenen van materialen met leengeld bij hanteren nullijn

Wanneer in de abonnementdefinitie is vastgelegd dat de klant niet mag lenen als hij een registratie heeft, kan zich de lastige situatie voordoen – zowel aan de balie als aan de zelfservice - dat het lenen van 1 exemplaar met leengeld wel lukt (want de klant heeft op dat moment geen registratie), maar dat het lenen van een volgend exemplaar met leengeld niet lukt omdat er een registratie is (namelijk: van het 1e exemplaar).

Wanneer in de Manager de optie NULLIJN is aangezet, gaat OCLC Wise bij het lenen van het eerste exemplaar al kijken of er leengeld gevraagd wordt en zal dan, bij onvoldoende tegoed, meteen het lenen van dit eerste exemplaar al blokkeren.

De klant moet dan éérst tegoed kopen.

Transportexemplaren

Transport-exemplaren worden niet uitgeleend maar krijgen de status T. Deze status wordt toegekend als:

  • een binnengekomen reservering bestemd is voor een andere vestiging;
  • een exemplaar van een andere vestiging wordt ingeleverd in uw vestiging en de vestiging waar het exemplaar naar toe moet, is onderdeel van het netwerk;
  • het gaat om nieuwe exemplaren die afkomstig zijn van de afdeling Media/Koppelen. Zulke exemplaren hebben ook nog een substatus: N.

Tranportexemplaren moeten altijd worden ingenomen! De status wijzigt in geval van Reserveringen in dan in 'O' (Ontvangen), nieuwe exemplaren worden binnen gezet '(B') etc.

Melding 'Titel eerder geleend'

De melding 'Titel eerder geleend' is een optie die per klant aangezet kan worden. Als deze optie aan staat, zal worden gemeld op welke datum de titel voor het laatst is geleend. Geldt alleen voor standaard titels, niet voor meerdelige werken of tijdschriften. Er zal worden gevraagd of het exemplaar moet worden uitgeleend. (Zie ook Klanten: Tabblad 6. Eigenschappen 1). Uitleningen op dezelfde dag worden niet gemeld!

Leenhistorie
Standaard houdt OCLC Wise van elke klant bij wat er geleend is: de leenhistorie. Deze lijst van eerder geleende materialen is door de klant zelf te zien en te wijzigen in de webcat. Een klant kan verzoeken om deze optie te blokkeren. Dit kan alleen via de Klantenadministratie > Tabblad 6. Eigenschappen-I > Leenhistorie > Nee.

Bij nieuwe klanten wordt de leenhistorie automatisch uitgezet. (blok_log in de tabel ‘rol_abonnement’ wordt automatisch op ‘B’ gezet.

Melding 'Titel eerder geleend'
De klant heeft de mogelijkheid om een seintje (melding) te krijgen zodra hij iets wil lenen dat hij al eens eerder heeft geleend. Hiervoor mag de Leenhistorie niet geblokkeerd zijn. De melding kan per klant worden aangezet: Klantenadministratie > Tabblad 6. Eigenschappen-I > Meld titel-eerder-geleend.

Een klant kan dit ook zelf in de webcat aan-/uitzetten.

Verlengen

Als een exemplaar wordt 'uitgeleend' aan de klant die het exemplaar al in zijn bezit heeft, zal de uitlening als verlenging worden behandeld. Er mag dan geen openstaande reservering voor het te verlengen exemplaar zijn.

NB: De vestiging waar aan de balie verlengd wordt is de (mogelijk dus nieuwe) uitleenvestiging. Dit kan gevolgen hebben voor de uitleentermijnen en -kosten.

Wordt er verlengd vanuit de Klantenadministratie dan zullen kosten voor telefonisch verlengen in rekening worden gebracht – als dit is ingesteld in het reglement.

Verlengen kan door op te roepen welke exemplaren de klant heeft geleend.

  • Met de muis of met de pijltjestoets kan een exemplaar worden geselecteerd.
  • Met Crtl-A worden alle exemplaren geselecteerd.
  • Met Shift en muis kunnen exemplaren die op volgorde liggen worden geselecteerd.
  • Met Crtl en muis kunnen willekeurige exemplaren geselecteerd worden.

Vervolgens verlengen met de sneltoets 'V' of met de rechter muisknop 'Verlengen'.

In de uitleenreglementen kunnen de volgende instellingen worden gebruikt:

  • Verlengen vanaf inleverdatum of verlengen vanaf systeemdatum.
  • De kosten bij verlengen, per sessie of per exemplaar.
  • Geen verlengkosten bij verlengen in de uitleenfunctie.

De systeemoptie WAS_VAN (instellen in de Manager) zorgt ervoor dat een exemplaar dat vandaag wordt ingeleverd maar weer aan dezelfde klant wordt uitgeleend, wordt verwerkt (tellen, kosten etc.) als een verlenging.

Kosten bij uitlenen en verlengen

Bij het uitlenen en verlengen kunnen de volgende (combinaties van) kosten in rekening worden gebracht. Wanneer en welke kosten worden berekend, wordt ingesteld in de Manager.

Wanneer:

Kosten Waar in te stellen

Verlengkosten

Manager > Producten en diensten > Reglementen > Reglementmethodes > Verlengmethode.

De kosten kunnen per exemplaar of per sessie worden berekend.

Kosten bij uitlenen

Manager > Producten en diensten > Reglementen > Reglementmethodes > Leenmethode.

Soorten kosten:

Kosten Toelichting

Leengeld

Bij uitlenen en verlengen. Wordt berekend in geld of in leenstrippen.

Leenstrippen

Een uitlening kan naast leengeld ook een leenstrip kosten. Wanneer een klant te weinig leenstrippen heeft, kan OCLC Wise overschakelen op leengeld. Bij te weinig leenstrippen krijgt de klant de melding dat er leenstrippen bijgekocht moeten worden.

In Wise kan een optie aangezet worden om deze melding slechts 1 keer aan de klant te tonen. De melding verschijnt pas weer als het striptegoed weer op 0 staat.

Er kan worden gewerkt met zgn. Leenstripgroepen, bijv. leenstrippen alleen voor cd's of informatieve boeken.

Boete

Is een exemplaar te laat, dan kan boete in rekening worden gebracht.

Reserverings-
en IBL-kosten

Voor een gereserveerd of een IBL-exemplaar kunnen ophaal-, reserverings- of IBL-kosten in rekening worden gebracht.

OVTM

Voor het overtreden van het maximaal aantal mee te nemen exemplaren kunnen kosten in rekening worden gebracht.

Telefonisch
verlengen

Voor (telefonische) verlengingen – via de klantenadministratie – kunnen kosten worden opgevoerd.

De kosten per uitlening worden getotaliseerd in het overzichtscherm in de rubriek Bt/Lg.

In het scherm wordt het totaal van de ontstane kosten getoond. Na het afsluiten van de sessie komt OCLC Wise met een afrekenblok om de kosten af te handelen.

Meerdere exemplaren tegelijk
Via F9 kunnen de geleende exemplaren bij een klant worden opgevraagd en verlengd. Dat kan stuk-voor-stuk maar dan krijg je, in geval van leengeld en deposito, bij elk exemplaar het afrekenblok te verwerken. Het is handiger om meerdere exemplaren te selecteren en pas dan te gaan verlengen.

 

Verlengen niet mogelijk als maximum registratie is bereikt?
Wanneer een maximum registratie is bereikt (of wanneer registraties te 'oud' zijn) kan een klant zijn materialen niet verlengen.

In Bicat werd er per sessie verlengd, ongeacht het telaat/verlengbedrag. In OCLC Wise wordt echter rekening gehouden met de maximale registratie tijdens elke handeling.
Heeft een klant bijvoorbeeld tien exemplaren thuis die allemaal € 1,- te laat zijn, en is de maximale registratie ingesteld op € 5,- dan zal Wise stoppen met verlengen na het vijfde exemplaar.

Voor de klant is dit vervelend omdat het telaat geld gewoon doortikt. Vanuit de bibliotheek bezien correct omdat dit de ingestelde maximale registratie is waar een klant niet boven mag komen en waaraan het systeem zich houdt.
Een oplossing is om de maximale registraties voor publiekfuncties (webcat) te verhogen zodat de klant toch voor een hoger bedrag kan verlengen en/of reserveren - maar niet meer kan lenen.

Dit moet in de Manager worden ingesteld bij Producten en diensten > Abonnementinstellingen > Abonnementsdefinities > veld Maximum registratie publiek.

Een andere oplossing is om de systeemoptie GSIVERL op 'Ja' te zetten. De klant mag dan binnen de verleng-sessie over het maximum bedrag heen gaan. Daarna is het niet meer mogelijk dit nogmaals te doen.

 

Maximum registraties internet i.c.m. tegoed gratis internettijd

Bij het aanmelden van een klant wordt nu eerst gekeken naar 'maximum registraties internet' of hier een waarde is ingevuld. Zo ja: dan wordt deze waarde als maximum gehanteerd. Zo nee: dan wordt in de argos_tarieven gekeken naar max_registratie of hier een waarde is ingevuld.

Vervolgens wordt gekeken of de huidige registraties deze waarde niet overschrijdt. Is dat wel zo, en de klant heeft nog recht op gratis internettijd, dan kan deze klant daar gewoon gebruik van maken. Voorheen was deze grens een stopper, en moest de klant eerst afrekenen.

 

  • Was dit artikel nuttig?