Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

Teksten en afbeeldingen aanpassen

Er zijn voor de zelfbediening twee tabellen met standaardteksten beschikbaar, op basis waarvan een eigen variant gemaakt kan worden.

Deze tabellen zijn in de Manager te vinden onder Baliebeheer > Publieksbalie > Zelfbediening

De soorten WSM en WSS zijn in de database opgenomen in 'Tekstensets'. Er is ook een tabel (WSU) Schermteksten School. Deze is bedoeld voor de schoolWise Zelfbediening.

Het is mogelijk om via de Client zelf een tekstenset te bewerken voor eigen toepassing. Ook is het mogelijk om eigen afbeeldingen te gebruiken om aan te geven waar ingeleverde materialen neergelegd moeten worden.

Andere talen aanbieden

Tekstensets in andere talen zijn varianten op de standaard-tekstensets. Om in de zelfbediening andere talen aan te kunnen bieden, moeten in de Manager een aantal zaken worden ingesteld. Zie hiervoor de Manager-handleiding Zelfbediening.

Eigen afbeelding uploaden

De zelfbediening wordt visueel ondersteund met afbeeldingen die laten zien wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld barcode handscanner / paslezer, of een afbeelding van de kar / het kratje waar de reservering staat.

De meegeleverde afbeeldingen, kunnen worden vervangen door eigen afbeeldingen te uploaden. Zorg ervoor dat de upload-bestanden de juiste benamingen hebben.
Formaat van de afbeeldingen: ongeveer 200 x 200 pixels.

Locaties
Voor afbeeldingen die de locatie weergeven van ingeleverd/gereserveerd materiaal: begin de naam met “location_.png”.

Let op: voeg een omschrijving toe zoals deze voor de klant op het scherm te lezen is. Zie hiervoor Eigen WSM-variant maken.

Talen
Voor taal-icoontjes is dit de benaming: “icon_flag_xx.png” waarbij xx=taalomschrijving.

Overige afbeeldingen
Voor alle andere afbeeldingen geldt dat ze de default afbeelding moeten vervangen. Open via Vestigingsbeheer > Werkplekbeheer > Configuratie > tab Sessiegegevens > Client cachemap > Openen > SELFSERVICE de map met de Windows-verkenner.

Uploaden kan via de Client via Vestigingsbeheer > Bestandsbeheer (als de gebruiker de juiste bevoegdheden heeft). Zie Bestandsbeheer. Het is vooralsnog alleen mogelijk om op systeemniveau een afbeelding te uploaden. Dit kan via Vestigingsbeheer > Bestandsbeheer > Resources > Selfservice.

Rechtsklik en kies Upload bestand.

clipboard_eaec6d9cadba36563051aa095026489fe.png

Zoek en selecteer vervolgens de gewenste afbeelding. Voltooi de upload-actie.

De eigen afbeeldingen in gebruik nemen, gaat via de Zelfbedieningsconfiguratie (zie Tabblad Weergave).

(WSM) Systeemmeldingen

Standaard zijn de systeemmeldingen die in de balie worden getoond gericht op het personeel. Voor de zelfbediening is er een aangepaste reeksen systeemmeldingen beschikbaar waarvan de teksten zijn gericht op de klanten of op leerlingen in plaats van op het personeel.

Zo is de standaardtekst: 'Pasnummer is omgelabeld naar nummer: [{0}]; Pas is niet geldig' aangepast naar: 'Dit is een oud pasje, het is ongeldig. Gebruik het nieuwe pasje.' In de tabel WSM worden uitsluitend de afwijkingen ten op zichte van de standaard opgenomen.

Er zijn twee basissets met systeemmeldingen beschikbaar, waarop varianten gemaakt kunnen worden:

  • WSM Wise meldingen: gericht op volwassenen
  • WSM School meldingen: gericht op kinderen

Het gebruik hiervan is niet gebonden aan de sector, het is dus mogelijk om een WSM-tekstenset voor kinderen te gebruiken in een bibliotheek-zelfbediening. Andersom kan ook.

Maak altijd één of meer WSM-tabellen aan, ook als er niets in de teksten gewijzigd hoeft te worden. 

Voor meer informatie over de (WSM) Systeemmeldingen, zie de Manager-handleiding (WSM) Systeemmeldingen. Het maken van een WSM-variant kan via de Manager (zie WSM-variant maken), maar dit kan ook via de Wise Client.

Eigen WSM-variant maken via de Client

Op basis van een kopie van de standaard meldingenset kunnen eigen varianten gemaakt worden. Bij het maken van een WSM-variant via de Client is deze set eigendom van de vestiging waarmee is ingelogd. Dit betekent dat andere vestigingen deze teksten mogen gebruiken, maar niet wijzigen. Wel is het mogelijk een eigen kopie te maken van een bestaande tekstenset, en deze vervolgens te bewerken.

Ga naar Configuratie > Bieb Zelfbediening > tabblad Teksten. Rechts staan de beschikbare meldingensets. Een meldingenset aanmaken kan op twee manieren:

  1. Eigen variant maken op basis van de standaard meegeleverde systeem-tekstensets:
    Klik op 'Maak nieuwe meldingenset' (button 1) Kies de taal en vul een omschrijving in.

    OF

  2. Eigen variant maken op een eerder gemaakte variant (evt. van een andere vestiging):
    Selecteer de variant en klik dan op 'Opslaan als nieuwe set' (button 2).

Vervolgens kan de meldingenset met als eigenaar de vestiging waarmee werd ingelogd aangepast worden. Klik hiervoor in de betreffende regel en muteer.

Het is mogelijk om hier een meldingscode toe te voegen aan de bestaande lijst, zorg er wel voor dat dit de goede werking van de zelfbediening niet verstoort.

(WSS) Schermteksten bieb

De tabel WSS bepaalt welke schermteksten getoond moeten worden in de zelfbediening sector BIEB. Schermteksten zijn de teksten die vast op de schermen te zien zijn: bijvoorbeeld een button met 'OK', of op het scherm bij wijze van afscheid ('Graag tot ziens!') of de benaming van een kolom.

Er moet altijd minstens één WSS-tabel aangemaakt worden, ook als er niets in de teksten gewijzigd hoeft te worden. Per taal is een eigen WSS-tabel nodig. 

Voor meer informatie over de (WSS) Schermteksten bieb, zie de Manager-handleiding (WSS) Schermteksten bieb. Het maken van een WSS-variant kan via de Manager (zie WSS-variant maken), maar dit kan ook via de Wise Client. 

Eigen WSS-variant maken via de Client

Op basis van een kopie van de standaard tekstenset kunnen eigen varianten gemaakt worden. Bij het maken van een WSS-variant via de Client is deze set eigendom van de vestiging waarmee is ingelogd. Dit betekent dat andere vestigingen deze teksten mogen gebruiken, maar niet wijzigen. Wel is het mogelijk een eigen kopie te maken van een bestaande tekstenset, en deze vervolgens te bewerken.

Ga naar Vestigingsbeheer> Werkplekbeheer > Configuratie > Bieb Zelfbediening > tabblad Teksten. Links staan de beschikbare tekstensets. Een tekstenset aanmaken kan op twee manieren:

  1. Eigen variant maken op basis van de standaard meegeleverde systeem-tekstensets:
    Klik op 'Maak nieuwe meldingenset' (button 1) Kies de taal en vul een omschrijving in.

    OF

  2. Eigen variant maken op een eerder gemaakte variant (evt. van een andere vestiging):
    Selecteer de variant en klik dan op 'Opslaan als nieuwe set' (button 2).

clipboard_e98acfe47305c2a5eeef7a18722cff6f4.png

Vervolgens kan de tekstenset met als eigenaar de vestiging waarmee werd ingelogd aangepast worden. Klik hiervoor in de betreffende regel en muteer.

clipboard_e70f03f6379ae69803679c00c5e230cac.png

Opmaak van teksten en meldingen – placeholders

[{0}]

In sommige meldingen komt een [{0}] voor. Dit betekent dat op de plaats van het getal door het systeem een getal (aantal exemplaren, bedrag etc.) wordt ingevuld. Let er op dat bij het wijzigen van de meldingen deze 'formule' intact blijft!

#LOCATION#

Sommige schermteksten en meldingen bevatten de instructie om materialen ergens neer te leggen. Op de plek in de tekst waar #LOCATION# staat, wordt door het systeem de juiste afbeelding getoond (voor het instellen van afbeeldingen, zie Eigen afbeelding uploaden)

[LIBRARYNAME]

Wanneer in een tekst bijv. [LIBRARYNAME] wordt opgenomen, wordt op het scherm de naam van de bibliotheek weergegeven zoals deze bekend is binnen het systeem.

Zo zou de melding 'Welkom' desgewenst aangepast kunnen worden in 'Welkom in de [LIBRARYNAME]' om 'Welkom in de Bibliotheek XYZ' op het scherm te kunnen krijgen. Let op dat de 'formule' intact blijft!

Andere placeholders

In sommige meldingen kunnen onderstaande 'placeholders' gebruikt worden:

#TITLE# – titel

#APPENDICES# – aantal bijlagen

#ITEMS# – aantal onderdelen, incl. hoofdexemplaar.

Bijvoorbeeld bij een handmatige bijlagecontrole.

De standaardmelding is daarbij 'Zijn alle bijlagen aanwezig?'.

Deze is vervangen door/uitgebreid met

Titel: #TITLE#<BR><BR>

Zijn alle #APPENDICES# aanwezig?

 

  • Was dit artikel nuttig?