Doorgaan naar hoofdcontent

 

OCLC Wise Support NL

De webshop portal (t/m 7.0.7)

Samenspel met de schoolWise-portal

  • Scholen die gebruikmaken van de webshop, krijgen op hun schoolWise-portal een Webshop-button.
  • De webshop portal wordt in een nieuw scherm geopend, maar het is ook mogelijk om de webshop-url direct te gebruiken.
  • Automatisch uitloggen uit schoolWise-portal bij het openen van de webshop-portal. 
  • Bestellingen in webshop zijn óók te zien in Mijn menu schoolWise-portal

image-0.png

Genereren van de webshop-url

De url van de webshop kan worden afgeleid van de bibliotheek-portal. Deze heeft een opbouw die eindigt met cgi-bin/bx.pl?

Typ in de adresbalk van de browser hierachter: var=shop;event=dgctop;vestnr=1200;dgc=wsh

Titelcarrousel in schoolWise portal

De covers in de Wise Community carrousel linken alleen door naar een titeldetailpagina als er een lokaal titelnummer beschikbaar is. Als een school geen themasnuffel, geen kastensnuffel maar wel de webshop heeft, dan wordt er gelinkt naar de titel in de webshop.

Aangepaste zoekmachine in schoolWiseportal

Voor scholen die geen eigen mediatheek hebben en dus uitsluitend lenen via de webshop, is de zoekmachine van hun schoolWise-portal aangepast. Er kan geen soort zoekterm worden aangegeven en er kan geen groepsniveau worden ingesteld.

N.B. Zoekmachine alleen voor digitale bronnen:
Als scholen uitsluitend gebruikmaken van een webshop, en dus geen eigen mediatheek in schoolWise hebben ondergebracht, dan worden in de schoolWise-portal de knoppen naar Kijk in de Kast en Snuffelen onderdrukt. Ook zal de zoekmachine alleen zoeken in de beschikbare digitale bronnen. Zie afbeelding:

clipboard_ed16a083ff4177bbb3ff7b4f71d071233.png

Webshop open / gesloten

Indien de bibliotheek die de webshop runt met webshop-kalenders werkt, kunnen leerlingen van een school alleen webshopbestellingen invoeren in de week/weken vlak voordat de transportdienst langskomt.

Zowel in de schoolWise-portal van de school als in de bijbehorende webshop-pagina is te zien of de webshop open of gesloten is.

image-3.png

Functionaliteit in de webshop portal

De webshop-portal is gelijk voor alle scholen die er gebruik van maken.

Webshop-snuffelcatalogus

De Webshop-snuffelcatalogus is op basis van de schoolWise thema-indeling met filterfunctie:

clipboard_e3c6331693f329d44cc053a204e8102e3.png

Bovenin zijn de hoofdthema's te zien, die elk zijn onderverdeeld in subthema's.
Deze indeling is bijna gelijk aan de indeling van de schoolWise-snuffelcatalogus, het enige verschil zijn de extra thema’s 'Beginnen met lezen', ‘Engels’ en 'Makkelijk lezen'.
De subthema-lijsten liggen per dag vast, de lijsten worden per systeem elke nacht opnieuw opgebouwd.

Per hoofdthema (klik hiervoor op het themaplaatje) worden 'at random' 15 titels getoond, het scherm verspringt automatisch na twee minuten naar een ander thema.
Door een subthema uit het lijstje te kiezen wordt de betreffende titellijst getoond.

Titellijst bij een subthema

De volgende gegevens worden in een lijst getoond:

  • Plaatje van de omslag, indien afwezig wordt een standaard-plaatje getoond
  • Titel en korte inhoud

Sorteren van de thema-titellijst:
Standaard wordt de volgorde van de titels gerandomiseerd, dus aan het toeval overgelaten. Dit is te zien aan het feit dat het volgorde-stipje op 'Doe maar wat' staat, en is gedaan om niet steeds dezelfde titels naar voren te halen.

Het is mogelijk om het systeem zó af te stellen dat hierbij zoveel mogelijk alleen titels waarvan exemplaren beschikbaar zijn bovenaan komen te staan.
Dit is niet waterdicht, want de lijsten worden eenmaal per etmaal ingeteld, dus aan het einde van een schooldag zullen ze niet meer 100% kloppen.

Met de selectiestipjes bovenin kan de lijst op een andere volgorde worden gezet: Nieuwste eerst of Meest geleend. Hierbij zal het systeem niet letten op beschikbare exemplaren.

Titeldetail-pagina

Door te klikken op de titel, op 'lees verder' of op het omslagplaatje verschijnt de titeldetailpagina. Hier worden meer gegevens getoond van de gekozen titel. Aan de linkerkant staat het omslagplaatje met daaronder de buttons Bestel en Verlanglijst. Rechts staan de volgende titeldetails:

  • Titel en ondertitel (deze zijn soms erg lang), het genresymbool en materiaalsymbool
  • Serie 
  • Schrijver
  • Inhoud: korte samenvatting van de inhoud van het boek of ander materiaal 
  • Collatie: aantal bladzijden, illustraties, afmetingen
  • Onderwerpen
  • Leeftijd van t/m, het gaat hierbij om het belevingsniveau
  • AVI  
  • Verhaal / Informatie 
  • Beschikbaarheidsinformatie: hoeveel exemplaren zijn er
  • Melding: 'Je kunt dit boek nu bestellen', zie afbeelding:
    clipboard_e711cd7f47710dc42634b0fa039ef60b2.png

N.B.

Als er geen enkel exemplaar beschikbaar is, wijzigt de melding in: 'Helaas, het boek is uitgeleend. Bestel een ander boek'.
De Bestel-button verdwijnt dan, de titel kan dan wel op de Verlanglijst gezet worden.

clipboard_e2f87d2a3c13c34c3fb19848a3427864e.png

Zoekvenster voor eenvoudig zoeken binnen de webshop

Het is ook mogelijk om een titellijst te verkrijgen via het Zoekvenster. Er kan gezocht worden op Titel, Schrijver, Onderwerp, Woord uit de titelbeschrijving en Serie.

Vul de zoekterm in en klik op 'Zoek'.
Er verschijnt dan een lijst met mogelijke treffers: klik daar op de gewenste zoekterm:

 clipboard_ea101c9d13cf61a8419f1e4739852014c.png

Afhankelijk van de zoekterm volgt daarna een scherm met één titel of een lijstje met meer titels.
N.B. Een titellijst die vanuit het zoekvenster wordt opgeroepen kent geen sorteermogelijkheid.

Inloggen (Naar mijn gegevens)

clipboard_e8c2e73a68755d5b4297e8cf754cd86e1.png

Inloggen kan met de gebruikersnaam en het wachtwoord. In plaats van de gebruikersnaam kan ook het pasnummer worden gebruikt.
De bibliotheek (webshopmagazijn) dient te zorgen voor een inloglijst per groep.

N.B. Zodra er buiten het scherm met inloggegevens wordt geklikt, wordt de leerling automatisch uitgelogd. Dit is gedaan om te voorkomen dat leerlingen per abuis of expres een bestelling voor iemand anders plaatsen.

De webshop-inlog geeft alleen toegang tot gegevens die gerelateerd zijn aan de webshop, plus de mogelijkheid om gebruikersnaam en/of wachtwoord te wijzigen

  • Wat heb ik geleend
  • Mijn bestellingen
  • Mijn verlanglijst
  • Mijn gegevens (wijzigen gebruikersnaam of wachtwoord)

Wat heb ik geleend:

Dit scherm geeft een overzicht van wat is uitgeleend aan deze leerling met daarbij de inleverdatum. Dit zijn zowel de materialen die de leerling nu in bezit heeft, als de materialen die door de webshop-magazijn al zijn uitgeleend maar nog moeten worden afgeleverd.

Bestellen (reserveren) van binnenstaande materialen

Verschil tussen bestellen en reserveren

Normaliter biedt een bibliotheeksysteem de mogelijkheid voor leerlingen (en docenten) om iets te reserveren in een bibliotheek of schoolmediatheek.
Reserveren gaat op titel-niveau: de leerling reserveert een exemplaar van de gewenste titel, en vervolgens zorgt het systeem ervoor dat er ergens een exemplaar aan de leerling wordt toebedeeld.
Bij het reserveren van een titel is niet zeker wanneer de reservering gehonoreerd wordt. Als alle exemplaren zijn uitgeleend, en als andere leerlingen al eerder dezelfde titel hebben gereserveerd, dan kan het even duren. Op populaire boeken moet dus vaak even gewacht worden, maar vroeg of laat komt de leerling aan de beurt.

Ook bestellen gaat op titelniveau, het verschil is dat alleen maar materialen besteld kunnen worden die daadwerkelijk beschikbaar zijn in het Webshop-magazijn.
Er loopt van elke titel dan ook een tellertje mee: als er 0 exemplaren beschikbaar zijn, kan er geen bestelling geplaatst worden.
Het voordeel is, dat een leerling precies weet waar hij aan toe is.
Het nadeel is, dat er geen wachtlijst bestaat voor populaire titels. De leerling moet dan zelf van tijd tot tijd checken of er nu misschien wèl een exemplaar besteld kan worden. Hiervoor kan de Verlanglijst gebruikt worden.

Zie voor de regels bij Reserveren in de portal Regels voor het reserveren door leerlingen.

Voor de bestelfunctie in de webshop wordt gebruik gemaakt van de standaard reserveerdialoog van OCLC Wise. De teksten van (fout)meldingen kunnen desgewenst via de Manager (baliemeldingen) worden aangepast.

Bestelling plaatsen

Bestellen gaat in twee stappen. Door te klikken op de Bestel-button kan er een bestelling worden geplaatst.

Stap 1      
Eerst verschijnt het inlogscherm, vul gebruikersnaam en wachtwoord in.

Stap 2 
De gekozen titel wordt getoond, bestelling moet bevestigd worden. Klik op de button 'Ok, bestel', of annuleer de bestelling met de button 'Nee, toch maar niet'

Maximum aantal geleend/besteld (per leerling)

De webshop kan een maximum instellen voor het aantal boeken dat tegelijk geleend mag worden. Ook is er een maximum aantal boeken dat tegelijkertijd besteld mag worden. Dit is gedaan om alle gebruikers evenveel kans te geven op de heel populaire titels.
Het maximum aantal geleend in webshop (x) is leidend, en moet groter zijn dan of gelijk aan het maximum aantal in bestelling.
Bij het bestellen in de webshop wordt geteld of het totaal geleend + besteld niet groter wordt dan x.
Als dat zo is, verschijnt de volgende melding: "Je hebt al x boeken besteld/geleend. Meer mag niet."

Bestelling annuleren

Een reeds gedane bestelling kan alleen geannuleerd worden als deze nog niet door de Webshop in het afhandelingsfase zit. Tot die tijd kan een bestelling worden geannuleerd door op de button met 'Gooi weg' te klikken.

Uitleenregels webshop

  • Verlengen: uitgeleende exemplaren mogen niet worden verlengd.
  • Geen kosten (telaatgeld, boekvergoedingen e.d.).
  • Maximum aantal geleend / maximum aantal in bestelling: in te stellen door de webshop via de leerlingimport. Het totaal aantal geleend + in bestelling mag niet groter zijn dat maximum aantal geleend. Bij overschrijding volgt de melding "Je hebt al x boeken besteld/geleend. Meer mag niet."

Verlanglijst

De Verlanglijst is dezelfde als in de schoolWise-portal. Ook de werking is gelijk.
Zodra iets is geleend, verdwijnt het van de Verlanglijst.

Timer automatisch uitloggen

De tijd dat een leerling ingelogd blijft zonder dat hij een actie onderneemt is afgesteld op een halve minuut, daarna valt het Mijn-gegevens scherm weg en is leerling uitgelogd.

Deze fallback tijd wordt geregeld via een variabele die
in de "/home/web/shop/xsl/common.xsl" staat. De waarde is in milliseconden.

Deze moet wel korter staan dan die in de bicatcgi.conf.
<xsl:variable name="fallback_timeout" select="'120000'"/>

Procedure vergeten wachtwoord

In het Docentmenu van schoolWise kan er per leerling een nieuw wachtwoord worden aangemaakt. Hiervoor moet er op een school natuurlijk wel iemand zijn die bij het Docentmenu kan. Zie handleiding schoolWise portal.

Voor docenten die geen wachtwoord hebben, zie Klantenadministratie – resetten wachtwoord.

Titels met beschikbare exemplaren bovenaan

De snuffelcatalogus staat standaard op sorteermethode “Doe maar wat” (at random).

Om te voorkomen dat leerlingen veel titels tegenkomen waarvan geen exemplaren beschikbaar zijn, is het mogelijk om de titels naast at random tevens te sorteren op beschikbare exemplaren.

Hiervoor is het nodig om de systeemoptie B1BSORT op Ja te zetten; neem hiervoor contact op met uw systeembeheerder.

De optie B1BSORT heeft ook betrekking op de openingspagina per hoofdthema, na klikken op afbeelding hoofdrubriek (bijv. Hobby en sport) worden er at random 15 titels getoond, gesorteerd op beschikbare exemplaren.

 

  • Was dit artikel nuttig?