Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

De Aanbodtitel

Aanbodtitel & Catalogus

Het vergelijken van aangeboden titels met de titelbeschrijvingen die al in de catalogus voorkomen noemen we over het algemeen 'de 2e venster controle'. Doel van dat werk is vooral om evidente fouten te onderscheppen voordat ze schade kunnen aanrichten (voordat een titel 'Aap noot mies' door een verkeerd getikte LID-verwijzing samengevoegd wordt met een titel 'Voetballen in Argentinië').

image-0.png

De titels in een aanbodbestand kunnen worden bekeken door op tabblad Titels/Aanbod te klikken. De aanbodtitels kunnen gesorteerd worden door op een van de kolomheaders te klikken.

De kolommen AA resp MEQ bevatten voorzover aanwezig de AA-staffels van NBD Biblion en de waarderingscodes van MedioEurope. De AA-staffel van NBD Biblion heeft voorrang op die van MedioEurope bij het bepalen van aanschafadviezen. Zie voor de coderingen zelf verderop in dit artikel.

 

clipboard_ee01414bcdbd60e3b228c1cff8a20253c.png

Door op tabblad Detail titel te klikken roept u de detailgegevens van de actieve aanbodtitel op. Zowel op het detail-scherm als dit overzichtsscherm kunnen bestellingen ingegeven worden.

Bladeren naar de volgende/vorige titel kan met de pijltoetsen up/down. Evt. op het detailscherm klikken in het gebied onder de grijze balk om op gang te komen.

Indien de adviesmodule actief is (wordt alleen ondersteund als installatie samen met de leverancier is uitgevoerd), kunnen aanbodbestanden met AA-staffel ingelezen worden. De instantie cq systeem beschikt over de licentie NBD_AA_STAFFEL. Onder aan het detailscherm staat de Beoordeling van NBD Biblion. Deze waardes zijn de basis van het besteladvies dat Wise kan uitbrengen via de RCB en BCB module.

Bij titels van MedioEurope wordt ook de Medio Europe adviescode getoond.

Van links naar rechts:

Niveau (intellectuele moeilijkheid) -- CLIBwaarde
Waarde tussen 1 = zeer moeilijk en 5 = zeer eenvoudig
Populariteit
Waarde tussen 1 = geen vraag en 5 = zeer veel vraag/belangstelling
Oordeel (kwaliteitsoordeel)
Waarde tussen 1 = zeer slecht/niet aanschaffen en 5 = zeer goed/aanschaffen.

De beide laatste waardes komen uit de AA-staffel van NBD Biblion.
De waardes zijn desgewenst aan te passen om het advies te beïnvloeden.

Uitleg AA-staffel

NBD Biblion levert titelwaarderingen door middel van een getal, AA-staffel genoemd. Dit getal bestaat uit de optelsom van een populariteitscijfer (1 t/m 5) en een kwaliteitsoordeel (1 t/m 5). De geleverde waarde loopt daarmee van 2 t/m 10. Wise vertaalt deze optelsom als volgt weer terug:

NBD levert:

Populariteit

Oordeel

10

5

5

9

4

5

8

4

4

7

3

4

6

3

3

5

2

3

4

2

2

3

1

2

2

1

1

Aanvullende regels indien de staffel 4 t/m 8 is:

Indien het niveau 1 of 2 is, dan wordt de populariteit met 1 verlaagd en het oordeel met 1 verhoogd.

Indien de titel in een Standing Order pakket zit, dan wordt de populariteit met 1 verhoogd en het oordeel met 1 verlaagd.

Uitleg Medio-Europe waardering:

Medio Europe levert codes die verwerkt worden als in onderstaande tabel. Indien een titel ook een NBD-staffel heeft wordt de NBD-waarde genomen.

Medio Europe:

Populariteit

Oordeel

AAA

5

4

AA

4

4

A

4

3

B

3

3

C

2

3

Onderste deel van het scherm, Vensterscherm:

De vestigingen die getoond worden zijn afkomstig uit de tabellen van de netwerkgroepen VSS en VSB. U kunt met de toetscombinatie Ctrl + pijltoets up/down door deze vestigingen lopen.

U kunt de titelgegevens per kolom opvragen met een r-muisklik

Het eerste, linker venster betreft altijd het aanbod – de status van het aanbod ziet u in de header van het venster, op de grote afbeelding 'AANBOD'

Is de aanbodtitel al overgezet naar de catalogus staat boven de aanbodtitel:

image-3.png

Wise vult het tweede venster met een ZIE-titel op grond van identiek PPN en/of LID. Er kan maar 1 ZIE-titel zijn. Identieke ISBN's leveren geen ZIE-titel op, maar een ZIE-OOK. Die kan handmatig naar een ZIE-status worden omgezet.

De manier waarop Wise de aanbodtitel zal doorzetten naar de catalogus wisselt met de status van de 2e-venstertitel en is te zien in het veldje 'Cat.modus'.

U kunt tussen de Zie- en ZIE-OOK-status van het 2e venster 'toggelen' met F6. Indien u op een verderweg-staand-venster F6 geeft terwijl er al een ZIE-titel in het 2e venster staat, wordt de inhoud van het huidige tweede venster 'verder weg gezet', en wordt de gekozen titel in het vrijgekomen tweede venster gezet.

PPN en ISBN worden in de vergelijkingstitels getoond indien identiek met de aangeboden titel.

NB: neem geen besluiten omtrent de Cat.modus op uitsluitend identiek PPN/ISBN: in de ai kan staan dat vervanging wordt aangeraden of het kan gaan om een verzamelaanbieding en band-titels).

Wanneer PPN/ISBN gelijk is aan een titel in de onderkant dan wordt dat vermeld als een 'Zie ook (pica)'

De Cat.modus toggelt mee met de status van de '2e-venstertitel'.

Let wel: de code zegt niet iets over bestellingen, alleen iets over de titelbeschrijving. De fase waarin de bestellingen zitten is zichtbaar op tabblad 'Bestellingen'.

De mogelijke waarden van Cat.modus zijn voor:

  1. 2e venster=ZIE:

vervangt titel

    komt bij titel

    niet naar catalogus

    nieuwe titel (advies: wijzig 2e-venster dan in 'Zie ook')

  1. 2e venster=ZIE-OOK:

nieuwe titel

    niet naar catalogus

Wise genereert op grond van onderstaande regels de volgende codes:

'Nieuwe titel':

Titelbeschrijving is niet in catalogus aanwezig

NB

Sinds april 2014 geeft NBD Biblion de code 'gewijzigd' mee ook als een ongewijzigde herdruk een ander PPN heeft (uitvloeisel van de nieuwe RDA-regels).

Vanwege dat nieuwe PPN geeft Wise dit advies 'nieuw', terwijl in het bibliotheekadvies kan staan dat het een ongewijzigde herdruk betreft.

'Vervang...':

het PPN is identiek in aanbodtitel en catalogustitel maar de aanbodtitel bevat recentere gegevens (kmc 0210)

Of:

NBD Biblion meldt bij een ongewijzigde herdruk het oorspronkelijke LID in kmc B303. De titel met dat oorspr. LID wordt ter vervanging in het tweede venster gezet, ook als het PPN in de catalogustitels afwijkt of de catalogustitel geen PPN heeft.

'Komt bij...':

het PPN is identiek in aanbodtitel en catalogustitel maar de aanbodtitel bevat dezelfde of oudere gegevens (kmc 0210).

of

De aanbodtitel is een MedioEurope-titel.

of

De aanbodtitel is een SO-titel

'Niet...':

- de titel hoeft niet meer naar de catalogus (bovenkant) want hij zit er al in

- de titel is samengevoegd met een andere onderkanttitel

- de titel moet niet naar de catalogus (koepeltitel bij een verzamelaanbieding. Dan moeten de deeltitels naar de catalogus, de koepeltitel niet)

De Cat.modus kunt u ook actief aanpassen door door de mogelijkheden heen te toggelen met Shift-F6

Menukeus Aanbodtitel:

image-4.png

Via menukeus 'Muteren Aanbodtitel ' zijn de velden Toelichting en Koppelopmerking aan te passen.

Kies vervolgens 'Opslaan Aanbodtitel' – beide menukeuzes zijn ook met F4 aan te roepen.

Soms kan het zijn dat Wise een vergelijkingstitel 'gemist' heeft. Deze is dan alsnog als vergelijkingstitel op te nemen in het vensterscherm. Deze kan 'met de hand' gezocht worden en bijgeplaatst (zie Aanbodtitel & Catalogus).

Ook is het mogelijk Wise deze opdracht opnieuw te laten uitvoeren met menukeus 'Vergelijkingstitels zoeken'. Dit zal alleen zin hebben als na het laden van dit aanbodbestand nog weer nieuwe bestanden geladen zijn.

image-5.png

Met licentie GGC_AANBOD_MATCH is een extra menukeus beschikbaar: ‘zoek titels in GGC’, CTLR-N. Hiermee wordt de aanbodtitel in het GGC opgezocht en de GGC-titel(s) als ZIE-OOK titel in het tweede (en volgende) venster gezet.

image-6.png

De gevonden titels hebben als bron 'NBC' en het venster heeft als kop: Zie ook (Pica) [handmatig]. Oftewel, handmatig in de onderkant gezet.

Dergelijke GGC-titels missen allerlei coderingen dus wees er voorzichtig mee. ([qqqqq] In onderwerp Nieuwe Titel - Het voorscherm worden een aantal manco's van dit moment beschreven).

Heel incidenteel komt het voor dat NBD Biblion een-en-dezelfde titel 2x levert (zelfde PPN, zelfde ISBN) maar met een verschillende mediumsoortcoderingen. Hierop wordt de aandacht gevestigd door in de vergelijkingstitel de titelcode en mediumsoort in ROOD te tonen. Indien voor beide mediumsoorten een aparte titel gewenst is wordt aangeraden uit minstens een van beide titels het PPN te verwijderen en daarna het 2e venster op ZIE OOK te zetten.

image-7.png

Wanneer er wijzigingen plaatsvinden in het tweede venster is het aan te bevelen om opnieuw adviezen te genereren. Immers daarbij worden ook de gegevens van de nieuwe situatie rond de zie-titels meegenomen.

Menukeus: tabblad Beheer – Adviezen genereren.

Deze menukeus is alleen beschikbaar wanneer de status van het aanbodbestand ‘Voorbereiding’ is. Mogelijk dient u dus de status even aan te passen.

 

image-8.png

Aanbodtitel & Collectievorming

Wise voert zelf menukeus 'vergelijkingstitels zoeken' uit tijdens het inlezen van aanbodbestanden en zet deze titels op het 2de vensterscherm op grond van bestel-coderingen.

Maar het kan voor collectievormingsdoeleinden handig zijn om ook andere titels ter vergelijking op te nemen.

Open de catalogus en zoek de gewenste vergelijkingstitels (bijv. zelfde auteur, ook over zelfde heel specifieke onderwerp, …) en zet deze titels op het kladblok.

Keer terug naar Besteladministratie – Detail Titel en kies menukeus Vergelijkingstitels Overnemen:

image-1.png

De titels worden van het kladblok overgenomen in het vensterscherm als vergelijkingstitels, uiteraard met status 'ZIE-OOK'.

De menukeus 'Vergelijkingstitels verwijderen' werkt alleen als er vergelijkingstitels geselecteerd zijn (met de muis) en verwijdert uitsluitend ZIE-OOK-titels. Een ZIE-titel wordt niet verwijderd. Dit ter bescherming van de de instellingen van veldje Cat.modus.

 

 

  • Was dit artikel nuttig?