De titel
Voor algemene informatie over titelmuteren, zie Titelmuteren.
Deze pagina beschrijft het Wise titelsjabloon
Wise-titelsjabloon
Het titelsjabloon opent na dubbelklikken in de titel:
Onderdeel | Uitleg |
---|---|
1 | De titelbeschrijving tot aan de auteursslash. |
2 | De eventuele algemene materiaalaanduiding, de AMA. NB: rechts op deze regel ziet u de auteursslash staan, die tikt u zelf niet! |
3 | De verantwoordelijkheidsvermelding. |
4 | Sorteerwaarde (Arabische cijfers) van een eventuele deelaanduiding. |
5 | De deelaanduiding zoals die in de publicatie voorkomt. |
6 | deeltitel en verantwoordelijkheidsvermelding van de deeltitel |
a/c | Zoekingang die Wise in de database zal opnemen als 1e zoektitel resp deeltitel |
b/d | Cijfer om de start van de zoektitel aan te sturen – door dit cijfer op te hogen of af te waarderen ziet u de zoekstring in a resp. c mee veranderen. |
Het effect in de stafcatalogus:
De '8' als sorteerwaarde voor 'Dl. VIII' wordt in het titeloverzicht gebruikt om numeriek te kunnen sorteren
Hieronder een voorbeeld met meerdere deelnummers en deelaanduidingen:
Incidenteel kan het zijn dat de tekst van een van de velden langer is dan in de gecomprimeerde vorm van het sjabloon getoond kan worden. Hieronder lijkt de tekst afgebroken op een komma.
In uitgeklapte vorm is dan wel de hele tekst wel te zien:
Net als in de catalogus:
Wel deelaanduiding, geen deeltitel, wel auteursvermelding
De client heeft geen kennis van de isbd-interpunctie en geeft 'de deeltitel' als voorzet (afb. boven)
De server kent de isbd-regels wel. Bij het opslaan zal de server de aangeboden voorzet '/ geschreven en ….' herkennen als: titeldeel tot de auteursslash is <leeg>. Daardoor zal de server de aangeboden voorzet niet als deeltitel opslaan:
Titel-zoekingangen
Uit het titelblok bouwt Wise een aantal zoekingangen op. De eerste zoektitel (TX001) correspondeert met het titelveld. Aangezien dit titelveld maar eenmaal in de titelbeschrijving voorkomt, hoort er ook maar 1 'eerste zoektitel' bij. Deze zoekingang kan bij uw organisatie een andere naam hebben. Over het algemeen is het duidelijk welke ingang 'mee muteert' met de tekst van de titel.
Ook een mutatie in de sorteerwaarde in het titelsjabloon werkt door in de zoektitel.
De deeltitel wordt na een mutatie ook door Wise opgebouwd (TX004).
Indien de systeemoptie ZTONDER actief is wordt bovendien de ondertitel als zoektitel (TX002) door Wise onderhouden.
Deze drie zoekingangen zijn beschermd tegen verwijderen met F9/Leeg maken. Ze zijn alleen met de hand leeg te maken: met de del- of backspace-toets in het muteervenster.
Voor iedere titel die met een lidwoord lijkt te beginnen (sorteerpositie >1) wordt bovendien een synoniem onderhouden met sorteerpositie=1.
Dat maakt het zoeken op titels met of zonder lidwoorden eenvoudiger.
Om match-technische redenen is het ongewenst als u de sorteerpositie manipuleert om maar een synoniem te krijgen. Dus gebruik de correcte vormen:
- 'Het regent' == sorteerpositie 1;
- 'Het regentje' == sorteerpositie 5,
- 'De regent van Djakarta' == sorteerpostie 4.
Als het titelblok correct is maar u vindt de gerelateerde eerste zoektitel niet voldoende dan moet u een 'extra titel'-zoekingang maken, NIET een tweede '1e zoektitel'.
U klikt met de r-muisknop op een titelregel waarna een submenu verschijnt:
en u kiest met de muis 'Nieuw'.
U krijgt uw eigen titelthesaurus aangeboden waaruit u kunt kiezen. Vervolgens kiest u uit het rechter afrolmenu de juiste 'titelsoort'. De beschikbare rubrieken kunnen per organisatie verschillen. De naam in het afroltabelletje is die van presentatiesoort Boeken, bij de andere presentatiesoorten zal die tekst bij het opslaan wijzigen in de bij de presentatiesoort ingestelde tekst.
Bij het kiezen van een bestaande zoekingang ziet u ook de huidige sorteerwaarde. Vooral voor tracktitels en titelzoekingangen opgebouwd uit annotaties kunnen deze nog wel eens incorrect staan. In de thesaurus is dat te verbeteren.
Bestaat de door u gewenste titel nog niet dan kunt u uw tekst als titel toevoegen, let in dat geval wel op dat u bij die nieuwe titelingang de juiste sorteerpositie opgeeft.
Sommige organisaties hebben titelrubrieken met een sub 70 t/m sub 89. Deze worden (veelal) uit annotaties opgebouwd en hebben derhalve een andere 'waarde' dan de zoektitels die volgens Fobid- of IFLA-regels aan titelbeschrijvingen zijn toegevoegd.
Incomplete beschrijvingen
Een titelbeschrijving moet een titel bevatten en een mediumsoort. Indien een titelbeschrijving ter mutatie opengezet wordt terwijl de mediumsoort ontbreekt zal als default door Wise ‘BOEK’ voorgesteld worden.
Omdat deze waarde bij deze titel nog niet in de database zit wordt dit in rood getoond. Uiteraard kunt u deze voorgestelde mediumsoort aanpassen.
NB in zo'n geval zullen waarschijnlijk ook andere velden incorrect of leeg zijn.
Onderdeeltitels
Zie ook Titelbeschrijvingen.
Onderdeeltitels / tracktitels (cd-tracks, tijdschriftartikelen, delen van muziek-DVD's, werken in een bundel bladmuziek etc.) kunnen geen exemplaren hebben, het zijn beschrijvingen voor 'stukjes' in/van een andere titelbeschrijving waar wel een of meerdere exemplaren aan hangen.
Indien NBD Biblion dergelijke onderdeelbeschrijvingen levert staat er geen NBD-code bij voor mediumsoort. Wise zal op grond van de eerste positie van kmc 0500 het volgende doen (dit staat niet in een tabel maar hard in de software):
a → NBD/Biblioncode A (=boek)
b → NBD/Biblioncode DVM
g → NBD/Biblioncode CD
Die NBD/Biblioncode wordt omgezet (via tabel NBDMAT) naar de eigen mediumsoort.
Bij zo'n onderdeelbeschrijving wordt de laatste positie van de mediumsoort vervangen door een underscore, bij veel organisaties dus: BO_ DV_ CD_
Centraal geleverde 'tracktitels' hebben bepaalde kenmerken, bijv. ze hebben geen auteur indien die identiek is aan de primaire auteur van de moedertitel. In dat geval voegt Wise de primaire auteur van de moedertitel toe aan de tracktitel in het auteurs-veld van het titelsjabloon, maar er wordt geen auteur-zoekingang voor gemaakt. Dit om te voorkomen dat bij het zoeken op auteur de 'moedertitels' verzuipen tussen tracktitels.
Doordat de onderdelen van het titelsjabloon normaliter in de woordcatalogus (bij voorkeur groep 0) opgenomen zullen zijn wordt de auteur/titel-combi bij zoeken op woorden niet gemist.
Onderdeel-titels kunnen niet gereserveerd, besteld of gekoppeld worden. Het zoeklicht volgt de instellingen van de moedertitel. De beschrijvingen volgen de moedertitel bij wisselen van onderkant/bovenkant.
Indien dergelijke titels met de hand gemaakt worden moet extra op de coderingen gelet worden: titelsoort S, correcte presentatiesoort, mediumsoort eindigend op _, reserveren NEE, koppelen NEE etc., en een juiste relatie naar de moedertitel.