Doorgaan naar hoofdcontent

 

OCLC Wise Support NL

Joomla aanvulling stappenplan

Wisecat+ Joomla migratie 

Alle bibliotheken zullen de komende tijd migreren van de oude Wise portal naar naar de nieuwe Wisecat+, en het gebruiken van Single Identity. Deze overgang gaat per instantie. De handleiding voor de overgang naar Single Identity vind je hier: Stappenplan Single Identity. Als je Joomla gebruikt, kun je grotendeels die handleidingen gebruiken: er staat daar vermeld als je iets Joomla-gerelateerds moet doen. De verschillen specifiek voor Joomla vind je hieronder. 

Het grootste verschil is dat je een nieuwe extensie voor de Wisecat+ in Joomla moet installeren en configureren: pkg_oclcwise. Deze Joomla Wisecat+ extensie is geschikt voor Joomla 4 en Joomla 5 (voor Joomla 5 is geen backward compatibility plugin nodig). De bestaande/oude versie van de Wise Joomla extensie zal niet meer werken naast de nieuwe Wisecat+ Joomla extensie (ze zullen niet tegelijkertijd actief zijn). De bestaande/oude Joomla extensie zal niet werken met de nieuwe Wisecat+ in versie 7.0.7.

Voor informatie over installeren en in gebruik nemen van deze extensie, zie Joomla Extension. De rest van de handleiding hieronder behandelt de benodigde configuratie voor het in gebruik nemen van een Wisecat+ Joomla website in Wise versie 7.0.7.

Overzicht stappenplan

In het Stappenplan Single Identity staat een overzicht van het stappenplan dat je volgt voor de implementatie van Single Identity. Voor de volledigheid staat dat stappenplan hieronder ook. De zes hoofdstappen zijn vergelijkbaar, maar er zijn een paar aanvullingen en wat aanpassingen specifiek voor Joomla:

  1. Configuratie  
    • Stel je development site in  
    • Verwijder de oude Joomla-Wise integratie
    • Configureer de Wisecat+
    • Installeer en configureer Joomla extensie
  2. Rechten koppelen
  3. Activeren nieuwe Wisecat+  
  4. Migreren klanten
  5. Activeren inloggen via Inlogaccount en ondersteuning van Single Identity via de Wise Client
  6. Opruimen van het systeem

  Stap 1 en 3 zijn voor Joomla significant anders dan de uitleg het reguliere Single Identity stappenplan. Deze staan hieronder dan ook uitgebreid toegelicht. Hierbij gaan we er vanuit dat Wise versie 7.0.7 op de acceptatieomgeving staat.

Stap 1: Configuratie

Stel je development site in

Zorg allereerst voor een Joomla develoment site (niet-productie). Neem contact op met je Joomla provider om een development Joomla site (of testomgeving) voor je op te zetten, of doe dit zelf. Volg vervolgens deze stappen: 

  1. Kies een subdomein voor je dev Joomla site, bijvoorbeeld subdomein[punt]voorbeeld[punt]com. SSL is nodig voor het goed functioneren van de Wisecat+.
  2. Geef je subdomein en Wise instantie zo snel mogelijk door aan OCLC via een Zendesk ticket.
    OCLC zal het subdomein en instantie toevoegen aan de Single Identity configuratie.
  3. Maak een dev site aan in een subdomein van je server met een kopie van je Joomla productie site. Je kunt eventueel de dev site vantevoren al aanmaken. Je Joomla provider kan je helpen met het aanmaken van de dev Joomla site en de rest van de Joomla migratie.

Er zijn twee opties voor livegang. Er is geen goede of foute optie hier. Welke optie voor jouw organisatie beter is, ligt aan je situatie. Je kunt zelf (samen met je Joomla provider) bepalen welke van de twee opties je kiest:

Optie A: Livegang met kopie van de dev omgeving
Deze optie heeft de minste downtime van de website, maar je moet wel – zolang je werkt aan de development omgeving – alle (data-)wijzigingen die in productie gedaan worden ook bijhouden in je development omgeving. Als je veranderingen niet op beide plekken maakt, worden ze verwijderd wanneer je productie site wordt omgezet met de nieuwe Joomla extensie en Wisecat+ integratie. 

Deze optie houdt in dat je development Joomla site uiteindelijk je productie website wordt.

Optie B: Livegang door in productie dezelfde stappen te doorlopen die je in je dev omgeving hebt gedaan
Ben je klaar om live te gaan? Zet dan de productiesite in 'offline' modus. Pas dan in de productiesite alle wijzigingen toe die je ook in de dev site hebt gemaakt. Met deze optie is je site ongeveer 2-4 uur niet beschikbaar voor bezoekers.

Als je deze optie kiest, hoef je contentveranderingen niet op twee plekken uit te voeren. Nadeel is dat je site langer onbereikbaar is voor klanten.

Voor de stappen die bij Optie A en Optie B horen, zie Stap 3 verderop op deze pagina.

Verwijder de oude Joomla-Wise integratie

Je Joomla provider zal je oude Joomla en Wise integratie verwijderen. Controleer of je op je Joomla development site zit, en volg deze stappen:

  1. Verwijder of outcomment de aan Wise gerelateerde Rewrite Rules in .htaccess. Deze zouden te vinden moeten zijn tussen ## Begin - Custom redirects en ## End - Custom redirects, maar het kan zijn dat ze op een andere plek in het bestand staan. Voor deze stap heb je toegang nodig tot de Joomla server. De regels zien er waarschijnlijk ongeveer zo uit:
    Remove htaccess rewrite rules that serve the old extension
  2. Verwijder de Wise Modules en leeg de prullenbak. Het gaat om deze modules:
    • alle Wise Bookcarousel modules
    • alle Wise Searchbar modules
    • de jQuery Easy Profiles modules voor /wise-apps en /catalog
    • de Login to My Account Custom module
    • de My Account/Logout Custom module
  3. Verwijder eventuele Wise-gerelateerde menu-items zoals /wise-apps en /catalog (of catalogus) uit je menus. Het gaat daarbij om één van de volgende menu-types: 
    • Wise > Wise Apps
    • Wise > Wise Wrapper
    • Wrapper >Iframe Wrapper
  4. Filter nadat je de menu items hebt weggegooid de search tools, en verwijder de menu items uit de prullenbak. Zorg er ten minste voor dat het menu item met de alias 'wise-apps' uit de prullenbak is verwijderd: de nieuwe integratie heeft het alias 'wise-apps' nodig, en deze kan maar één keer worden gebruikt.
  5. Verwijder eventuele Login en Logout menu items, of schakel deze uit. Je hebt de Joomla core login/logout functionaliteit niet meer nodig.
  6. De-installeer de extensies die nodig waren voor de oude Joomla-Wise integratie:
    • Wise Package
    • jQuery Easy Profiles (tenzij je deze gebruikt voor iets anders dan Wise)
    • Simplify Your Web Library (tenzij je deze gebruikt voor iets anders dan Wise)
    • Regular Labs Sorcerer (tenzij je deze gebruikt voor iets anders dan Wise)
  7. Ga naar System > Manage > Extensions and typ "Wise" in de zoekbalk. Zoek naar eventuele andere Wise extensies geassocieerd met de bestaande (oude) integratie. Als je deze vindt: de-installeer ze dan.
  8. Zoek naar eventuele custom extensies die gebouwd zijn om Wise functionaliteit op je site uite te breiden, en de-installeer deze.
  9. Verwijder Joomla core Language Overrides die speciaal bedoeld waren voor de Wise-Joomla integratie (bijvoorbeeld: gebruikersnaam en wachtwoord language strings).
  10. Verwijder Wise-gerelateerde CSS en template considerations. (Elke site is anders, dus wees hier voorzichtig mee):
    • Bekijk custom CSS bestanden en bepaal wat er direct gerelateerd was aan Wise CSS, en wat er dus kan worden verwijderd. (Je kunt het ook tijdelijk outcommenten, of een kopie van de code bewaren in Kladblok, aangezien je een deel misschien opnieuw kunt gebruiken).
    • Controleer alle HTML overrides. Verwijder deze waar mogelijk.
    • Controleer /templates/yourtemplate/html/layouts/joomla/system/message.php en verwijder deze. Wise gebruikt het Joomla message component niet meer om klant notificaties te tonen bij inloggen.
  11. Controleer in de frontend of er nog stukjes Wise zijn achtergebleven, en zo ja, verwijder deze.

Configureer de Wisecat+ (acceptatie-omgeving)

Voor de reguliere Wisecat+ configureer je de menu-ingangen en styling vanuit de Wise Manager via systeemWise. Voor Joomla is dit niet nodig aangezien zowel het menu als de stying in Joomla wordt ingericht. Mocht je dingen willen wijzigen in menus of styling, dan doe je dat in Joomla.

Net als nu zullen er nog een aantal pagina's in een iframe getoond worden. De styling in Joomla heeft op deze onderdelen geen effect. Deze zullen met dezelfde styling getoond worden zoals dat ze voor deze migratie werden getoond. Het ombouwen van de CGI pagina's staat op de planning voor later dit jaar.

De stappen voor het configureren van de Wisecat+ in de acceptatie-omgeving zijn als volgt:

  1. Activeer de nieuwe Wisecat+ door voor de Joomla-instantie OPACV2L op 'Ja' te zetten via systeemWise > Systeemopties. 
    Hierna kun je niet meer in de 'oude' portal: je wordt geredirect naar de nieuwe Wisecat+. Ook verandert de authenticatie flow: deze gaat nu via Keycloak. Je wordt nog niet naar de Koninklijke Bibliotheek gestuurd en je kunt nog inloggen met je Wise credentials.

     Let op: je werkt hier nog steeds op de acceptatie- of testomgeving die je wilt koppelen aan de development omgeving van Joomla.

  2. Controleer of je Portal via website URI het domein is van je development server /catalogus (of /catalog):
    • Ga naar Beheer organisaties > Instanties en kies je instantie.
    • Bekijk het veld 'Portal via Website URI': hier moet het domein of subdomein van je Joomla website /catalog (of /catalogus) staan.
    • Zorg ervoor dat er iets na de / staat: het maakt niet uit wat (dit is een tijdelijke oplossing).
      Portal via website URI
    • Om veranderingen in dit veld door te voeren, is een server restart nodig. Open hiervoor een Zendesk ticket. 

Installeer en configureer de nieuwe Wisecat+ Joomla extensie

Om de nieuwe Wisecat+ Joomla extensie te configureren heb je de volgende informatie nodig van OCLC:

  • Wise Server Name: de acceptatie- of testomgeving die je aan Joomla wilt koppelen (het domein)
  • Branch number: hoofdvestiging of vestiging 'Alle vestigingen' van de instantie die aan Joomla gekoppeld is (dezelfde als die je nu gebruikt)
  • Library ID/Instantie: instantie waarvoor deze Joomla site bedoeld is
  • Keycloak Domain
  • Realm name
  • Client ID local
  • Client ID external
  • Client secret key

Als je deze informatie nog niet hebt, open dan een Zendesk ticket. Maak in dit ticket duidelijk dat je deze informatie nodig hebt voor je Joomla testomgeving.

In het kort

Je Joomla provider kan je helpen met het installeren en configureren van je nieuwe Wisecat+ Joomla (oclcwise) extensie, en met de integratie met de nieuwe Wisecat+. Voor een gedetailleerde stap-voor-stap handleiding voor de installatie en configuratie van de extenstie, zie Wisecat+  Joomla extension. Een kort overzicht van de stappen vind je hieronder:

  1. Ga naar System > Install > Extensions.
  2. Installeer de pkg_oclcwise extensie via Browse of Drag and Drop.
  3. Ga naar System > Plugins and zoek 'OCLC Wise System Plugin'.
  4. Zet de OCLC Wise System Plugin aan.
  5. Ga naar Components > OCLC Wise en and vul de tabbladen 'General', 'Keycloak settings' en 'Additional tabs' in.
  6. Voeg de cron job toe. (Dit zorgt ervoor dat je de meest recente versie van de Wisect+ hebt geïntegreerd in Joomla).
  7. Maak een Menu item voor Wise.
  8. Maak .htaccess rules aan voor menu item en redirects vanuit patron email links.
  9. Ga naar Components > OCLC Wise en configureer de Modules tab.
  10. Maak Login, Searchbar, en Bookcarousel modules aan.

Controleer of alles naar behoren werkt. Als er problemen zijn, meld deze dan bij OCLC (in het geval van Wisecat+ problemen) of je Joomla provider (in het geval van problemen met styling of Joomla).

Stap 2: Rechten koppelen

Zie handleiding Stappenplan Single Identity.

Stap 3: Zet je Wisecat+ Joomla site over naar productie

Het overzetten van je Wisecat+ Joomla site naar productie kan pas beginnen nadat versie 7.0.7 op je productieomgeving is geïnstalleerd. We adviseren je om ongeveer twee weken te rekenen voor deze fase in het proces. Aan het einde van stap 3 functioneren de nieuwe Wisecat+ en nieuwe Joomla Wisecat+ extensie naar behoren op je website. Stem deze laatste fase goed af met je Joomla provider.

Afhankelijk van de optie die je bij Stap 1 in dit proces hebt gekozen (Optie A of Optie B), zul je nu of de dev versie kopiëren naar de productieomgeving, of dezelfde handelingen die je op de dev omgeving hebt gedaan doorlopen terwijl de Joomla site in offline modus staat. Beide opties staan hieronder in detail uitgelegd.

 Let op: Voor je productie-omgeving heb je andere waardes nodig voor de volgende invoervelden in Joomla:

  • Keycloak Domain
  • Realm name
  • Client ID local
  • Client ID external
  • Client secret key

Stappen bij Optie A

Hieronder volgen de stappen als je hebt gekozen voor Optie A (livegang met kopie van de dev omgeving):

  1.  Maak backup van development omgeving 
    1. Schakel de oclcwise system plugin uit
    2. Maak een backup (kopie) van de Development omgeving
  2. Zet de productieomgeving op “offline”
  3. Herstellen dev omgeving in productie
    1. Herstel de kopie van dev omgeving als “herstelkopie” voor de productie site
    2. Schakel de oclcwise system plugin weer in
  4. Vervang de voor acceptatie verkregen gegevens (zoals Client ID) door de juiste gegevens voor productie.
    Op dit punt in het proces gebruiken we het local Client ID
  5. Activeer systeemoptie OPACV2L.
  6. Controleer of alles naar verwachting werkt in offline modus.
  7. Wanneer je tevreden bent met het resultaat, zet je de offline modus uit zodat de site weer publiekelijk toegankelijk is. 

Stappen bij Optie B

Hieronder volgen de stappen als je hebt gekozen voor optie B (livegang door productieomgeving actief over te zetten):

  1. Zet je bestaande Joomla site in offline modus.
  2. Volg het stappenplan uit Stap 2 hierboven (Verwijder de oude Joomla-Wise integratie) binnen je development site. 
  3. Activeer systeemoptie OPACV2L.
  4. Volg het stappenplan uit Stap 4 (Installeer en configureer de nieuwe Wisecat+ Joomla extensie) binnen je development site.

     Zorg dat je nu de gegevens voor productie invult en niet voor de acceptatie-omgeving.

  5. Test grondig in offline modus.
  6. Wanneer je tevreden bent met het resultaat, zet je de offline modus uit zodat de site weer publiekelijk toegankelijk is. 

Stap 4: Migratie

ZIe handleiding Stappenplan Single Identity.

Stap 5: In gebruik nemen van Single Identity

Nadat de migratie succesvol is voltooid en in de handleiding Stappenplan Single Identity staat dat de systeemoptie NLKBLOG voor deze instantie op 'Ja' gezet moet worden, moet ook het local Client ID wat in Joomla is ingevuld, vervangen worden door het external Client ID. Dit zorgt ervoor dat ook in Joomla vanaf dat moment de inlog via de Koninklijke Bibliotheek verloopt.

 

  • Was dit artikel nuttig?