Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

Introductie en opzet van schoolWise

Wat is schoolWise

schoolWise is een service van de bibliotheek aan het primair onderwijs, waarbij de bibliotheek het beheer en desgewenst de organisatie van een schoolbibliotheek (deels) op zich neemt. De schoolbibliotheken maken deel uit van het Wise-netwerk van de bibliotheek, maar vallen onder een andere sector dan de bibliotheek.

De Bibliotheek op school
schoolWise is in opdracht van de KB gemaakt, en sluit aan op het landelijke project 'de Bibliotheek op school'.

Koppeling met de landelijke monitor
Vanuit het project 'de Bibliotheek op school' worden jaarlijks de effecten gemeten van het leesgedrag d.m.v. de landelijke Monitor.
Er is geen directe koppeling vanuit schoolWise met de landelijke Monitor van het project 'de Bibliotheek op school' (helaas is de KB hier nooit aan toegekomen). De statistische rapportages van schoolWise geven per school en per groep relevante gegevens voor de Monitor.

Verschil schoolWise Client en Wise Client

Voor schoolWise wordt gebruik gemaakt van dezelfde Java Wise Client als voor Wise. Het verschil tussen de Wise Client en schoolWise Client zit in het wel/niet beschikbaar zijn van bepaalde functies. Dit is in een aantal gevallen sector-gestuurd en wordt verder vooral geregeld door middel van bevoegdheden (zie Opties, rollen en licenties).

Een ander verschil is dat er geen financiële gegevens zijn in schoolWise, en dat deze ook niet worden getoond. Dus geen registraties, factuurnummers, bankrekeningen of IBAN in de schoolWise Client. In de EDUB-sector worden blokkades genegeerd zodat een leerling in de EDUB-sector wel kan lenen als er bijvoorbeeld te lang openstaande kosten in de BIEB-sector zijn.

schoolWise Client via Getdown
De baliesoftware van schoolWise (schoolWise Client) draait op Java. Om te zorgen dat de schoolWise Client altijd de juiste Java-versie heeft, werkt Wise met Getdown. Voor meer informatie over Getdown en het downloaden van de schoolWise Client via Getdown, zie schoolWise - Downloaden via Getdown

Wat is een schoolbibliotheek

Een schoolbibliotheek is een inspirerende collectie boeken en andere materialen in een prettige leesomgeving waar kinderen materialen kunnen lenen.

De bibliotheek heeft evenals de school de missie om kinderen te helpen zich te ontwikkelen tot goede lezers en adequate informatiegebruikers. De bibliotheek helpt de school bij het bevorderen van het leesplezier en leesmotivatie en mediawijsheid. Een schoolbibliotheek is één van de middelen die hierbij kan worden ingezet. Het andere middel om in te zetten is de schoolWise portal. Dit is een digitale omgeving voor het zoeken van materialen in de schoolbibliotheek en de openbare bibliotheek, voor het vinden van leestips en betrouwbare informatie in de vorm van websites, video’s, podcasts en apps.

Opzet van schoolWise

De software van schoolWise bestaat voor een school uit de volgende onderdelen:

Dit alles maakt onderdeel uit van het systeem dat de bibliotheek gebruikt: OCLC Wise. Alle software en alle gegevens staan op de server van de bibliotheek: de school hoeft niets te installeren of te updaten en hoeft geen back-ups te maken. Ook het beheer van de parameters en instellingen is in handen van de functioneel beheerder van de bibliotheek, en het importeren van leerlingbestanden wordt geregeld door de bibliotheek of de functioneel beheerder van de bibliotheek.

Tussen school en bibliotheek zijn afspraken gemaakt over de inrichting en het beheer van de schoolbibliotheek. Het inregelen van het systeem wordt gedaan door de functioneel beheerder van de bibliotheek, op basis van deze afspraken. Bij de start wordt de school hierbij als een schoolbibliotheekvestiging opgenomen in het bibliotheeknetwerk. 

De titels in het Wise-systeem van de bibliotheek worden aangevuld met extra gegevens uit de titelverzameling in de schoolWise-moeder van OCLC.

Samenwerkingsvormen

Er zijn diverse manieren waarop school en bibliotheek kunnen samenwerken binnen schoolWise. Voorbeelden van verschillende samenwerkingsvormen:

  • Leerlingen kunnen vanuit de schoolWise portal boeken/andere materialen reserveren bij een bibliotheek; deze worden afgeleverd bij de school en uitgeleend in de schoolbibliotheek.
  • Leerlingen kunnen vanuit de schoolWise portal boeken/andere materialen reserveren bij een bibliotheek, maar zij moeten het zelf ophalen en inleveren in de bibliotheek.
  • De school heeft alleen een eigen collectie; er kan niet gereserveerd worden in een bibliotheek.
  • De school heeft geen eigen collectie en maakt alleen gebruik van een webshop.
  • De bibliotheek neemt het collectiebeheer op zich, en de bibliotheek begeleidt de organisatie van de uitleen of neemt deze zelfs over.
  • Een gecombineerde schoolbibliotheek/bibliotheek, of een gezamenlijke mediatheek voor meerdere scholen in één gebouw (BO en/of VO)

Per schoolbibliotheek wordt ingesteld in welke vestigingen er gereserveerd mag worden. In principe worden reserveringen vanuit schoolWise altijd opgehaald en ingeleverd in de schoolmediatheek. Bibliotheek en school dienen afspraken te maken over de logistieke afhandeling van de gereserveerde materialen.

Leerlingenbestand

Jaarlijks levert de school een actueel leerlingenbestand aan via een beveiligde upload in de schoolWise portal. Daarna leest de bibliotheek het bestand in in schoolWise. Alle leerlingen worden via dit bestand ingeschreven bij de schoolbibliotheek, met daarbij hun huidige groep en leerjaar.

Daarnaast kunnen zij ook meteen automatisch als bibliotheeklid worden ingeschreven, afhankelijk van de afspraken hierover. Dit gaat via het ontdubbelen van actoren; desgewenst wordt er tegelijk met inschrijven bij de schoolbibliotheek een inschrijving gemaakt bij de bibliotheek. Tijdens het importproces wordt voor elke nieuwe actor een gebruikersnaam gegenereerd. 

  Wettelijke vertegenwoordigers dienen toestemming te geven aan de openbare bibliotheek voor een abonnement bij de openbare bibliotheek.

Inloggegevens

Leerlingen (en docenten) ontvangen een gebruikersnaam, zie Gebruikersnaam, wachtwoord.

Daarnaast ontvangen leerlingen meestal ook één of meer pasjes (of pasnummers) waarmee ze kunnen lenen in de bibliotheek en op school.

Lenen in de schoolbibliotheek

Op school is een schoolbibliotheek ingericht waar wordt geleend. Vaak zal dit worden geregeld door hulpouders/andere vrijwilligers of leerlingen van de bovenbouw. Het lenen kan met pasjes (van de bibliotheek of zelf gemaakt) of met scanlijsten per groep met daarop de pasnummers.

Als extra optie is er een module voor zelfbediening beschikbaar. In de zelfbediening is het mogelijk zonder pasnummer te lenen, door alleen groep en naam te kiezen.

Het is mogelijk dat de school een gezamenlijke mediatheek heeft met één of meer andere scholen, of dat de schoolbibliotheek na schooltijd dienst doet als reguliere openbare bibliotheek.

Het systeem houdt per leerling en per groep statistische gegevens bij over het gebruik van de schoolmediatheek. Deze gegevens zijn belangrijk om te kunnen meten hoe het staat met het lezen op school.

Gebruik op tablets

iPad
In de handleiding Snelkoppeling maken staat een instructie voor het maken van een snelkoppeling naar de schoolWise portal op de iPad.

Android tablet
Op onderstaande website staat een uitleg voor het maken van een snelkoppeling op een Android tablet:
http://www.tabletguide.nl/tablet-tip...je-bureaublad/

 

  • Was dit artikel nuttig?