Bestelcyclus MedioEurope (MEU)
Het leveranciersnummer voor MedioEurope is altijd 000032.
Er zijn een aantal punten waarop de werkwijze voor MedioEurope afwijkt ten op zichte van NBD Biblion. Deze afwijkingen en andere aandachtspunten staan hier beschreven. Voor de werkwijze voor de bestelcyclus NBD Biblion, zie Bestelcyclus NBD Biblion en CDR.
De werkwijze - afwijkingen tov NBD Biblion
Het is mogelijk gebruik te maken van de bestanden van MedioEurope in de besteladministratie. Daarvoor moet de applicatiebeheerder een aantal zaken instellen in de Manager:
- De gewenste licentie(s) LIC_MEDIO_EUROPE aanzetten.
- Het MedioEurope-klantummer van de vestiging(en) invullen in de vestigingentabel bij tabblad Exemplaren.
- Voor MedioEurope een of meerdere aparte bestelaanbodsoorten (letters T tot en met Z beschikbaar) aanmaken bij bestellen en koppelen (of eventueel een aparte bestelreeks).
- Eventueel licentie GGC_AANBOD_PREMATCH aanzetten (zie ook Licentie GGC_AANBOD_PREMATCH hieronder).
De licentie LIC_MEDIO_EUROPE maakt het mogelijk om aanbodbestanden met titels van MedioEurope in te lezen en te verwerken in OCLC Wise. In principe volgt het dezelfde route als de bestanden van NBD Biblion:
- aanbod inlezen (zal in letter T t/m Z zitten)
- bestellen
- bestellingen opsturen
- catalogus bijwerken
De titelbeschrijvingen voor MedioEurope worden gemaakt door CODA (Cultuur Onder Dak Apeldoorn). De bestellingen, leveringen en facturen regelt MedioEurope. De naam CODA wordt verder niet gebruikt in deze handleiding, maar deze naam kan bijvoorbeeld wel in e-mails voorkomen.
MedioEurope verstuurt diverse zendingen per e-mail, waaronder de aanbodbestanden. De aanbodbestanden (actueel aanbod, nu in de actualiteit en MedioEurope_SO) bevatten opgaves van de aangeboden titels in excel-formaat. Dit kan met standaard kantoorapplicaties gelezen worden.
De zending bevat bovendien een bestand in ...dat-formaat. Dat bestand bevat voorlopige titelbeschrijvingen. Ze zijn niet in het pica-format; de bestandsnamen eindigen op ….dat, de tekenset (diacrieten) is UTF8. De ...dat-bestanden kunnen in OCLC Wise ingelezen worden. Bestand wordt verwacht in de directory (de default): .../bxmas/pica. Lokaal kan dit anders ingericht zijn.
De MedioEurope aanbodbestanden moeten worden ingelezen via Inlezen aanbod. OCLC Wise herkent dat de leverancier MedioEurope is doordat in het bestand het bestelnummer voorafgegaan wordt door die naam.
De geleverde titels worden steeds ruimer gecodeerd zoals bij NBD/Bibliontitels, maar bevatten uiteraard geen NBD Biblion bestelnummer of PPN. Wel heeft het aanbod een MedioEurope-besteladviescode. Zie hiervoor Aanbodtitel en Catalogus.
Als bestelnummer dient het ISBN. Is er geen ISBN dan dient het EAN of een MedioEurope-code als bestelnummer. Andere nummers worden niet als bestelnummer geaccepteerd.
Bestelbestanden worden aangemaakt voor MedioEurope en worden door Wise in dezelfde map als de NBD-bestelbestanden gezet. Hoe het gemaakte bestelbestand aan MedioEurope moet worden aangeboden dient u met MedioEurope te regelen.b Heeft een vestiging zonder een MedioEurope-klantcode besteld op het MEU-aanbod, dan kunnen de bestellingen afgehandeld worden mbv bestellijst leverancier, zie Bestelbestand maken.
Licentie GGG_AANBOD_PREMATCH
Indien de licentie GGG_AANBOD_PREMATCH actief is zal bij het inlezen van deze titels onder water geprobeerd worden deze titels in het GGC te traceren. Wordt een titel gevonden dan wordt de GGC-variant in plaats van de MedioEurope-variant ingelezen; de beide varianten worden niet gemerged.
Mei 2015: de MedioEurope-titels blijken steeds betere coderingen te bevatten en zijn daardoor soms beter dan de GGC-variant. Vooral als NBD Biblion deze titel nog niet in het GGC heeft beschreven. Als dat zo doorzet is het gebruik van de licentie GGC_AANBOD_PREMATCH mogelijk juist storend!
MedioEurope titels zijn als ze in Wise zijn ingelezen te herkennen door bron 'MEU', GGC-titels door bron 'NBC'.
OCLC Wise zal MedioEurope- of GGC-titels nooit een NBD/Bibliontitel in het tweede venster laten vervangen. OCLC Wise zal hier altijd ‘komt bij' als cat.modus uitdelen.
Statisch Standing Order (SSO) van Medio Europe
MedioEurope biedt de mogelijkheid om een abonnement te nemen op statisch standing order (SSO). Onderstaande informatie is geselecteerd uit een folder uit 2017 van MedioEurope:
'Plan van aanpak – mogelijkheden A. Op basis van de Category Management piramide gaan we effectief de aantallen bepalen per genre en per ranking en deze plaatsen in een continue flow in ons ordersysteem. MedioEurope heeft hiervoor 5 rankings zijnde AAA, AA, A, B en C en 4 hoofdgenres Volwassenen Fictie, Volwassenen Non-Fictie, Jeugd Fictie en Jeugd Non-Fictie. B. Op basis van parameters op maat van uw wensen. Volgens uw wens gaan wij selecties opbouwen op basis van allerhande parameters. Die parameters kunnen zijn: Productgroep (boeken strips, dvd, cd, ...), genre, …' |
MedioEurope bepaalt op maandag welke titels in het SSO pakket worden opgenomen.
Op dinsdagmiddag wordt het titelbestand van de SSO gestuurd, naam MedioEurope_SO. Voor een correcte werking in OCLC Wise betekent dit dat de titels ook op dinsdag moeten worden verwerkt en ingelezen, en dat de zie/zie-ook procedure uitgevoerd moet worden. De reden hiervoor is dat in de nacht van dinsdag op woensdag bij MedioEurope al orders aangemaakt kunnen zijn die via API verstuurd worden naar OCLC Wise. In OCLC Wise wordt er dan een exemplaar aangemaakt bij de titel met status I (in bestelling). Deze status wijzigt in T/A of T/N wanneer de factuur is ingelezen.
Het bestand MedioEurope_SO bevat titelbeschrijvingen in ...dat-formaat. Dat bestand bevat voorlopige titelbeschrijvingen. Ze zijn niet in het pica-format, de bestandsnamen eindigen op ….dat, de tekenset (diacrieten) is UTF8.
De ...dat-bestanden kunnen in OCLC Wise ingelezen worden. Bestand wordt verwacht in de directory (de default): .../bxmas/pica. Lokaal kan dit anders ingericht zijn. Geef een bestandsheadernaam bestaande uit <weeknummer>+een letter (zal in T t/m Z zitten).
MedioEurope stuurt op dinsdag een bestand met daarin de titels die in SSO zijn opgenomen, waardoor de andere aanbodbestanden van deze leverancier in feite overbodig zijn geworden.