Staf - Uitlenen/Innemen > Sessie
Alleen de afwijkende submenu-onderdelen worden hier beschreven; de keuzes Vorige klant, Zoek lener en Lenerwissel werken net als bij andere vestigingen.
Tel collectie
Deze functie is bedoeld voor wissel-, project- en titelcollecties. De functie 'Tel collectie' kan altijd worden aangeroepen, zowel via Innemen als via Uitlenen.
Via de telfunctie kan worden gecheckt of de gehele collectie is ingeleverd. Vervolgens zijn er verschillende acties mogelijk: hiebij maakt het uit of er wordt ingenomen of uitgeleend.
Vul de code van de collectie in en klik op 'Verder'.
Let op:
Herhaling 'Tel collectie' altijd mogelijk.
Staf-Uitlenen > Tel collectie (F4)
Voer na het verschijnen van de pop-up (F4-knop) de volledige code van de projectcollectie in (vb: BBP0001). Via het uitleenmenu staat bij 'Tel collectie':
- type collectie bv. Projectcollectie
- status van de collectie
- exemplaren binnen in deze stafvestiging
- exemplaren uitgeleend aan voorstaande lener
- exemplaren uitgeleend aan andere lener
- exemplaren vermist
Ongescand uit- /doorlenen
Als vervolgactie kan deze collectie verlengd of ongescand uitgeleend worden aan de voorstaande klant.
Staf-Innemen > Tel collectie (F4)
Via het uitleenmenu staat bij de functie 'Tel collectie':
- type collectie bv. Projectcollectie
- status van de collectie
- exemplaren binnen in deze stafvestiging
- exemplaren uitgeleend
- exemplaren binnen (andere vestiging)
- exemplaren vermist
Vervolgactie: print aanmaning-overzicht
Als vervolgactie is het mogelijk om een aanmaning-overzicht te printen.
Het printen van een aanmaning hoeft niet meteen: soms zitten de ontbrekende exemplaren per ongeluk in het kratje van een andere collectie en komen ze even later toch nog tevoorschijn.
Vervolgactie: collectie Binnen melden
Gerbuik de functie 'Tel collectie' om de status van de collectie te wijzigen in B (Binnen). Dit zal het systeem niet zelf doen, omdat de collectie dusdanig incompleet kan zijn dat deze niet kan worden doorgeleend.
Het is zaak om zelf te bepalen of er voldoende exemplaren binnen zijn om de hele collectie op Binnen te zetten.
Bevoorrading
Gebruik deze functie om per klant aan te geven in welke vestiging of bibliobushalte de geleende exemplaren moeten worden afgeleverd. Deze gegevens komen uit de vestigingstabel van de gekozen bibliotheek of bibliobus.
Klik 'Bevoorrading' aan om de ingestelde waarden te zien. Klik op de button Muteer om dit in te vullen of te muteren.
De bevoorradingsgegevens worden mee afgedrukt op de pakbon, ten behoeve van de transportdienst.
ProjectPlanning algemeen
Voor het inplannen van collecties is binnen Staf-uitleen de optie Projectplanning beschikbaar. Ga hiervoor naar Balie > Uitlenen of Innemen en klik op Sessie. Kies de optie ProjectPlanning:
Tip
Sneltoets (in Staf-Uitlenen): Shift-F5
Kies vervolgens om welk collectie-type het gaat:
- Projectcollecties
- Titelcollecties
- Losse collecties
Het planning-scherm wordt nu geopend:
Met de buttons onderaan in het blauwe deel worden de verschillende acties uitgevoerd; in het grijze middendeel staat de planning.
Om te zien hoe een bepaalde collectie is ingepland, klik op Kies onderwerp (toetscombinatie Alt-O). Typ de code in of scroll naar het gezocht onderwerp. Zie afbeelding:
Om te zien wat er is ingepland voor een bepaalde school, klik op Zoek lener (toetscombinatie Alt-Z). Zoek vervolgens via het Klanten-zoekscherm de school op:
Vakantieplanning ontvangende bibliotheek
Als de ontvangende klant een vestiging is, waarvoor een vakantieplanning is ingevuld in het systeem, dan worden de vakantiedagen van deze vestiging met gele blokjes zichtbaar gemaakt in het planning-scherm.
Projectcollecties inplannen
Ga naar de Projectplanning, en zoek de school op via Zoek lener.
De ingeplande collecties voor deze school voor het huidige kwartaal zijn nu zichtbaar. In de linkerkolom staan alle ingeplande collecties; de overige kolommetjes betreffen de planning in tijd. Elk blokje stelt hierbij één dag voor.
Gebruik de buttons << Schuif en Schuif >> om een maand op te schuiven in de tijdbalk, om een eerdere of latere periode te zien.
De status van de planning is in dit scherm per collectie per tijdseenheid van een dag te zien:
- P = collectie is ingepland voor deze school
- B = vaste bufferdagen (standaard drie dagen) die het systeem in de planning tussen twee uitleningen aanhoudt
- U = collectie is uitgeleend aan deze school
- H = historie, de school heeft de collectie toen geleend
Nieuwe collectie inplannen voor een school
Ga naar de Projectplanning, zoek de school op en klik op Plan (zie ook vorige afbeelding).
(Als de Plan-button niet actief is, betekent dit dat de betreffende collectie op 'niet planbaar' is gezet in het Collectie detailscherm.)
Bevestig de vraag 'Neuwe collectie plannen voor: [naam school]?'.
Kies vervolgens uit de aangeboden lijst de gevraagde collectie (typ de beginletter van de projectcode om het sneller te vinden).
De planning van de collectie verschijnt nu; vul onderin de volgende gegevens in:
- Aantal collecties, dit is bij projectcollecties altijd 1.
- Aantal dagen dat de collectie wordt uitgeleend, bijvoorbeeld 28.
- Datum vanaf = collectie wordt uitgeleend aan de school
- Druk <enter> in om de retourdatum door het systeem te laten invullen.
- Datum t/m = retourdatum wanneer collectie terug is.
- Marge = aantal dagen vóór retourdatum, zodat er wordt ingeleverd op een openingsdag van de bibliotheek (zie ook toelichting verderop).
- Voorkeur: wijs hiermee een specifieke collectie aan.
Marge bepalen
Het is mogelijk om in het vakje 'Marge' de retourdatum voor de school enkele dagen eerder te laten vallen dan de eigenlijke retourdatum. Hierdoor kan rekening gehouden worden met de openingstijden van de lokale bibliotheek en het logistieke schema van het collectie-vervoer.
Voorbeeld:
De lokale bibliotheek is open op maandag en donderdag, en de bevoorrading van de lokale bibliotheek (collectie-vervoer) is eens per week op donderdagochtend.
De retourdatum van de collectie = een datum van bevoorrading, dus een donderdag (dit geldt ook voor de uitleendatum). Zou de school de collectie op donderdagmiddag inleveren, dan is de bevoorrading al geweest en blijft de collectie een hele week ongebruikt in de lokale bibliotheek staan. Door de marge op '3' te zetten, valt de inleverdatum voor de school drie dagen eerder, op een maandag.
Voor bibliobus-scholen, die elke week worden bezocht, is de marge altijd nul.
Opmerkingenveld
In het het pop-up scherm Opmerking kan een aanvullende opmerking worden gezet.
De opmerking wordt afgedrukt op de geleidebon bij het uitlenen, ook verschijnt de opmerking op de werklijst. Vul bijvoorbeeld de naam in van de contactpersoon, of andere bijzonderheden (bijvoorbeeld “daisy-roms toevoegen”).
Het opmerkingenveld kan achteraf worden (aan)gevuld, met de optie 'Eigen notitie':
<< Schuif >> buttons
Gebruik de << Schuif >> buttons in het gele gedeelte om te schuiven met de uitleen- en retourdatum. De voorlopige planning wordt met *(sterretjes) weergegeven. Klik tot slot op “Vastleggen”.
Als het niet mogelijk is om de collectie in de gewenste periode te plannen zal er een melding verschijnen:
Als de planning wel geboekt kan worden, verschijnt de nieuwe planning van de collectie. Zie afbeelding: de collectie is ingepland, in de gekozen tijdreeks staat de collectie op P, gevolgd door 3 vaste bufferdagen
Bufferdagen
Het systeem houdt standaard in de tijd drie vaste bufferdagen aan, waarbinnen geen nieuwe uitlening gepland mag worden. Dit is gedaan om de situatie te voorkomen dat een collectie pal na binnenkomst meteen weer door moet. In de praktijk geeft dat namelijk problemen, bijvoorbeeld omdat de ingeleverde collectie nog niet is ingenomen, of omdat de school te laat is met inleveren, of omdat er iets was met de bevoorrading.
Met de bufferdagen zit er standaard extra ruimte in de planning; bij problemen is er dan iets meer tijd om ze op te lossen.
Het is verstandig om de collectieplanning zo ruim mogelijk te houden; plan zo mogelijk naast de drie bufferdagen nog vie tussendagen zodat de totale buffer voor innemen en weer uitlenen op zeven dagen zit.
Overigens zijn de bufferdagen overtreedbaar, het is dus mogelijk om ze te negeren als het moet.
Bufferdagen wijzigen voor een bepaalde collectie
Het is mogelijk om voor een specifieke collectie het aantal standaard bufferdagen anders in te stellen. Dit gaat via het collecties-detailscherm (Exemplaren > Wisselcollecties > Zoek juiste collectie > rechtsklik Collectiedetailscherm)
Maar, de werkelijke buffer in het planscherm is pas zichtbaar NADAT de planregel is vastgelegd. Dat komt omdat de planning alleen weet heeft van een standaard-buffer van drie dagen. Afwijkende buffers zijn eigenschap van een specifieke collectie; collecties met dezelfde onderwerpscode kunnen een verschillende buffer hebben.
Meer collecties plannen voor dezelfde school
Klik weer op 'Plan' en volg dezelfde stappen zoals hierboven beschreven.
Per collectie inplannen
In plaats van per klant (school) kan er ook per collectie gepland worden. Ga via de Balie > Uitlenen > Sessie naar Projectplanning. Klik op 'Kies Onderwerp' en zoek de in te plannen collectie op. De planning van alle collecties met dit onderwerp (= code) verschijnen nu, voor zover deze collecties bij de vestiging of bij de instantie horen.
Dit laatste is een eigenschap van de collectie (“toon niveau”) en kan per collectie worden ingesteld, zie Collecties.
Klik op 'Plan' om de collectie in de plannen, er moet nu een klant (school) worden aangewezen. Hierbij biedt OCLC Wise allereerst de vorige klant (school) uit de huidige balie-sessie aan.
Na het selecteren van de school verschijnt de melding: Plannen voor deze collectie?
Bevestig deze melding om door te gaan. Het plannen gaat verder gelijk aan het plannen per school, zie Nieuwe collectie inplannen voor een school.
Titelcollectie inplannen
Ga hiervoor naar Balie > Uitlenen > Sessie > ProjectPlanning. Kies collectie-type Titelcollecties. Klik onderin op Kies onderwerp om de planning van een collectie te zien (selecteer de gewenste titelcollectie).
Bovenin staan het jaar, de collectiecode + omschrijving, en het aantal exemplaren dat er maximaal beschikbaar is.
Door te klikken in een planregel verschijnt onderin het scherm voor welke klant de titelcollectie is gepland, zie afbeelding:
Per dag zien hoeveel exemplaren er beschikbaar zijn:
Klik op een dag in een planregel, bovenin zal dan het aantal beschikbare exemplaren voor die dag verschijnen, na de schuine streep. Zie afbeelding (van een andere collectie).
Planning van een titelcollectie invoeren
Klik op 'Plan' en selecteer de school. Vul nu in het gele deel onderin het scherm in:
- aantal gewenste exemplaren
- aantal dagen
- uitleendatum
Druk op <Enter>: nu wordt de retourdatum door het systeem ingevuld.
Toelichting op de overige velden:
- Datum t/m = retourdatum wanneer collectie arriveert.
- Marge = aantal dagen vóór retourdatum, zodat er wordt ingeleverd op een openingsdag van de bibliotheek.
- In het veld Opm kan een aanvullende opmerking worden gezet; deze wordt afgedrukt op de geleidebon bij het uitlenen. Ook verschijnt de opmerking op de werklijst.
Klik op 'Vastleggen'
Als het niet mogelijk is om de collectie in de gewenste periode te plannen zal er een melding verschijnen:
Schuif >>
Met de <<Schuif>> knoppen (in het gele deel) is het mogelijk om per dag op te schuiven in de planning.
Het resultaat hiervan is meteen zichtbaar. Als er iets gepland wordt dat niet strookt met de bestaande planning is dit ook meteen zichtbaar (roze C van Conflict):
Corrigeer dan de planning met schuifknop en klik op 'Vastleggen'. Als de planning geboekt kan worden, verschijnt de nieuwe planning van de collectie.
Planning inzien en wijzigen
Wijzigen in een eenmaal ingeplande collectie kan alleen per onderwerp, dus via Projectplannning > Kies onderwerp. Dit omdat eerst altijd moet worden gecheckt of de planning van een bepaalde collectie in de tijd de wijziging kan verdragen.
Uitsluitend de geplande uitleendatum en/of inleverdatum kunnen gewijzigd worden.
Voor titelcollecties is het daarnaast mogelijk om het ingeplande aantal exemplaren te verhogen. Hierbij wordt rekening gehouden met het beschikbare aantal in de planperiode.
Tip
In plaats van de planning te muteren, is het ook mogelijk deze eerst te verwijderen, en vervolgens in gewijzigde vorm opnieuw in te voeren. Dit is de veiligste methode.
Zie ook Verlengen reeds geleende collectie.
Ga naar de Projectplanning ( Balie > Uitlenen > Sessie). Geef aan of het een project- of titelcollectie is, zoek de collectie via 'Kies onderwerp'. De planning voor alle collecties bij dit onderwerp verschijnt nu. Klik op de planningsregel om de details te zien:
De planning waarvan de details te zien zijn, kan nu worden verwijderd of gewijzigd; klik op de betreffende button onderin het scherm.
Check bij het muteren van de planning zorgvuldig of er geen probleem ontstaat voor de volgende ingeplande uitlening aan een andere school.
De geselecteerde planning is in het scherm aangegeven met hoofdletter M in een paars blokje. Kijk dus goed wat er vóór en na die tijd is ingepland voor deze collectie.
Wijzig de planning en klik op 'Opslaan'.
Planning per school inzien en verwijderen
Ga naar de ProjectPlanning ( Balie > Uitlenen > Sessie). Geef aan of het een project- of titelcollectie is. Zoek de school op via 'Zoek lener'. Er is nu te zien wat er is ingepland voor deze school.
Gebruik de schuif pijlen >> en << om de diverse maanden te zien.
Om een ingeplande collectie te verwijderen, volg onderstaande stappen:
A Klik in het Planning-scherm op het te muteren ingeplande item.
B In het gele deel onderin verschijnen de details van de planning (collectiecode + naam collectie, schoolnaam + pasnummer, periode en marge).
C Klik op de button 'Verwijder' om het ingeplande ongedaan te maken.
Het is niet mogelijk om in dit scherm te muteren; dit kan alleen per collectie en niet per school. Zie Planning inzien en wijzigen.
ProjectPlanning – printfuncties
Klik in de ProjectPlanning op 'Print' voor diverse overzichten.
Voor de Pakbon en Geleidebon dient eerst de prikbord-functie te worden aangeroepen.
Overzicht planning
Maak een overzicht van de projectplanning. Hierbij kunnen diverse parameters worden ingegeven; het is niet verplicht om alle velden uit het invulscherm te gebruiken. Vul deze in afhankelijk van het gewenste soort overzicht:
- vanaf datum van …. t/m ….
- onderwerp van ….t/m ….
- vestiging van ….t/m ….
- sortering: per collectie of per klant
Het printen van dit overzicht wordt afgehandeld door Wise Reports, dit programma maakt gebruik van de browser (bijv. Chrome of Firefox), zie uitleg Staf - Uitlenen/Innemen > Sessie.
Overzicht historie
Ga hiervoor naar de Projectplanning. Klik onderin het projectplanning-scherm op Print; kies voor de optie 'Overzicht Historie'
Vul de periode in voor een totaal van alle planningsregels, gesorteerd per collectie of per klant. Er wordt nu een rapport aangemaakt met Wise Reports, dit wordt getoond in een browserscherm (zie ook Afhandeling dor Wise Reports).
Bevestigingsbrief papier of per e-mail
Na het inplannen van de collecties per school is het mogelijk om de school een bevestiging te sturen, naar keuze op pdf of direct via de mail.
Klik op 'Print' en kies voor Bevestigingsbrief of Bevestigingsbrief (per e-mail).
Bevestigingsbrief: werk de printopdracht af via het normale Windows-printscherm, op gewoon papier of op briefpapier. De opmaak van de brief wordt geregeld via een speciale stylesheet; neem contact op met uw systeembeheerder als hier vragen over zijn.
Titelcollecties
Overzicht van geleverde titelcollecties, vul de gewenste periode in. Er verschijnt een overzicht per klant van de geleverde aantallen uit titelcollecties, zie afbeelding.
Het printen van dit overzicht wordt afgehandeld door Wise Reports, dit programma maakt gebruik van de browser (bijv. Chrome of Firefox), zie uitleg Afhandeling dor Wise Reports.
Telling uitg. exem. (Telling uitgeleende exemplaren)
Telling per klant van aantal geleende exemplaren, ten behoeve van afrekening. Selecteer eerst een klant om deze functie te kunnen gebruiken.
Het systeem zal het hoofdpasnummer invullen.
Vul het tarief per exemplaar in en klik op OK.
Het printen van dit overzicht wordt afgehandeld door Wise Reports, dit programma maakt gebruik van de browser (bijv. Chrome of Firefox), zie uitleg Afhandeling dor Wise Reports.
Prikbord: geleidebon
Stap 1
Ga naar de ProjectPlanning, zoek de betreffende planregel op.
Zorg ervoor dat deze planregel is geselecteerd, onderin het scherm.
Stap 2
Klik vervolgens op 'Prikbord'.
Er volgt een melding: bevestig deze om verder te gaan.
Stap 3
Klik op 'Print', kies Geleidebon.
Er wordt nu een controlelijst afgedrukt van de inhoud van de collectie, die bij de collectie kan worden gevoegd.
Daarna volgt een keuzescherm: 'Prikbord weer leegmaken?'
Klik op Nee, als er aansluitend een pakbon geprint moet dient te worden.
Prikbord: pakbon
Zie stap 1 en 2 van Prikbord: geleidebon.
Stap 3
Klik daarna op 'Print' en kies 'Pakbon'. Op het scherm verschijnt de inhoud van de pakbon:
Vul evtueel een contactpersoon in. Geef ook aan hoeveel pakbonnen nodig zijn, afhankelijk van het aantal kratten/dozen waarin de collectie wordt verzonden.
Klik tot slot op 'Print'.
Maak het prikbord hierna weer leeg.
Na afloop volgt de melding: 'Prikbord weer leegmaken?' Klik op Ja
Afrekenen project- en titelcollecties
De wijze waarop scholen betalen voor de afgenomen collecties gaat buiten OCLC Wise om. Wat Wise wel doet, is bijhouden welke collecties wanneer door welke school of andere instelling of klant zijn geleend. Maak hiervoor periodiek een rapport aan, dat als basis kan dienen voor een factuur.
- Ga hiervoor naar de Projectplanning. Klik onderin het projectplanning-scherm op Print; kies voor de optie Afrekenen.|
- Vul de periode in en het eigen vestigingsnummer (2x). Vul bij leners niets in, dan worden alle scholen behorende bij de vestiging geselecteerd.
- Vul de geldende tarieven in en klik op 'OK'.
Er wordt nu een rapport aangemaakt met Wise Reports, dit wordt getoond in een browserscherm (zie Staf - Uitlenen/Innemen > Sessie). Per school staat in het rapport welke collecties er zijn geleend in de betreffende periode. Dit rapport is bedoeld als basis voor een factuur; het is niet de factuur zelf.
Werklijsten
Wijk/Transportnummer
Vul hier het wijk- en/of transportnummer in van de klant. Dit wordt mee afgedrukt op de pakbon, ten behoeve van de transportdienst.
Werklijsten (project- en titelcollecties)
Een werklijst bevat een overzicht van uit te leveren en/of terug verwachte collecties, voor een bepaalde periode. Er zijn twee menu-ingangen voor de werklijst:
- Via Staf-uitlenen > Sessie > Werklijst.
- In de ProjectPlanning > klik onderin op 'Print' > kies Werklijst.
Er verschijnt een invulscherm: geef aan om welke periode en om welke collecties het gaat. Het is mogelijk om per dag, per week of zelfs per maand of langer een werklijst te maken.
Perk de lijst in door bij 'Soort' aan te geven om welke collectiesoort het gaat. Voor een uitleg over de soorten zie Collectie-soorten: doelgroep.
Geef de soort-code in: drie karakters in cijfers of letters. De ingevulde codes zijn opgeslagen in de Manager in de TABWOS-tabel: bijvoorbeeld Friese Roman = code FRR of Niveaulezen = NVL).
Geef verder aan: Uit te leveren collecties en/of terug verwachte collecties, welke typen collecties en de sortering van de werklijst. Klik tot slot op OK.
Het printen van de werklijst wordt afgehandeld door Wise Reports, dit programma maakt gebruik van de browser (bijv. Chrome of Firefox), zie uitleg Afhandeling door Wise Reports.
Telling uitgeleende exemplaren
In dit menu zijn verschillende opties:
- Een telling maken van het aantal geleende exemplaren per klant over een bepaalde periode. Door het pasnummer van een klant in te vullen wordt alleen voor deze klant geteld.
- Een overzicht per klant maken van alle geleende titels/exemplaren over een bepaalde periode. Door het pasnummer van een klant in te vullen volgt een overzicht alleen voor deze klant.
- Een overzicht per klant maken van alle geleende titels/exemplaren met titelbeschrijvingen, over een bepaalde periode. Door het pasnummer van een klant in te vullen volgt een overzicht alleen voor deze klant.
- Voor de sortering van het overzicht zijn er verschillende mogelijkheden, zie afbeelding.
(Aan)Maanoverzicht
Een overzicht van exemplaren die te laat zijn. Selecteer zelf over welke periode (uitleendatum of inleverdatum). Aan het overzicht kan een tekst worden toegevoegd (maantekst), die in de plaats komt van de standaardtekst.
Het maanoverzicht (aanmaanoverzicht) is precies hetzelfde als via Klantenadministratie > Klant > Print klantgegevens.
Transactie verslag (A4)
Hiermee is het mogelijk om een A4 overzicht te printen van wat zojuist werd uitgeleend, verlengd en/of ingeleverd door een klant.
Printen kan alleen tijdens de sessie; de print wordt naar de voorkeursprinter gestuurd.
N.B. Als exemplaar per ongeluk twee keer wordt gescand
Het transactieverslag toont van elk exemplaar dat in de huidige sessie werd gescand de actie zoals die in de kolom Status op het scherm staat. Wanneer een exemplaar per ongeluk nogmaals wordt gescand, dan zal het systeem niet nogmaals uitlenen of verlengen; het systeem zal dit proberen en vervolgens... niets doen.
Hierbij wordt de kolom Status geleegd. Op het transactieverslag verschijnt dit exemplaar dan niet meer onder de kop Uitgeleend of Verlengd, maar onderaan bij “Overige”.
Als dit niet gewenst is, wijk dan in zo'n geval uit naar een ander verslag, bijvoorbeeld 'Overzicht uitgeleend materialen', of een Leenoverzicht (via Klantenadministratie > Zoek klant op > Print klantgegevens).
Overzicht uitgeleende exemplaren
Maak met deze functie (sneltoets F11) een overzicht van alle nog in te leveren materialen. Vul de inleverdatum van en eventueel tot en met in, en eventueel de vestiging.
Diverse Stafuitlening
Dit geeft de mogelijkheid het leengeld per exemplaar in te stellen als het nodig is om af te wijken van het reglement.
Gebruik de knop 'Reglement' om daarna terug te gaan naar de standaardmodus 'reglement volgen'.
Leenhistorie
Leenvoorstel (op basis van CPV-profielen)
Het is mogelijk om voor een klant een lijst te maken met exemplaren status B die in aanmerking komen voor uitlenen, een zogeheten Leenvoorstel. Exemplaren die binnen staan maar bij een project- of wisselcollectie horen, worden hierbij overgeslagen. Hiervoor is een aanvullende licentie nodig, neem bij vragen hierover contact op met uw systeembeheerder.
Deze functie is er voor scholen of andere instellingen, die duidelijk omschreven wensen hebben over wat en hoeveel men wil ontvangen. Bijvoorbeeld elk kwartaal 25 andere Engelstalige boeken, of 150 romans. Het doet er hierbij niet zoveel toe wat ze krijgen, als het maar andere titels zijn dan ze net hebben gehad.
In de OCLC Wise Manager dienen hiervoor CPV-profielen te zijn gedefinieerd, dus: uit welke lijstjes kan in de Stafbalie worden gekozen (Engelse boeken, B-boeken etc.). Per CPV-profiellijst is aangegeven in welke magazijnen/vestigingen er gezocht moet worden, en hoe lang de leenhistorie van de klant daarbij gerespecteerd moet worden. Zie voor het maken van de CPV-profielen de handleiding CPV collectieprofielen (Manager).
Het gaat hier om hoe je ze gebruikt:
Stap 1
Kies 'Profiellijst'.
Kies eerst om welke profiellijst het gaat, in het voorbeeld is dat het CPV-profiel 'Jeugd B'.
Stap 2
Aantal exemplaren op leenvoorstel. Vul in om welk aantal het gaat en klik op 'OK'.
Let op:
In de CPV-profieldefinitie is een maximum aantal meegegeven. Als het maximum wordt overschreden, zal een melding volgen.
Stap 3
Termijn leenhistorie + vestiging
Vul de termijn in (maanden) van de leenhistorie van deze klant die voor deze lijst gerespecteerd dient te worden. Klik dan bij Vestiging op het drop-down pijltje. Kies de gewenste vestiging/magazijn voor de exemplaren. Klik op OK.
Toelichting leenhistorie termijn
Het leenvoorstel houdt rekening met de leenhistorie van de klant. Vanuit de Wise Manager kan een standaard termijn worden meegegeven bij een lijst, maar deze is hier te overschrijven met een andere termijn.
Het leenvoorstel kan dus per klant verschillen voor eenzelfde lijst.
Afhandeling door Wise Reports
Het aanmaken van veel overzichten in Wise wordt afgehandeld door Wise Reports. Dit programma opent in een browserscherm (bijv. Chrome of Firefox).
De gewenste lijst verschijnt in een browserscherm, in dit voorbeeld gaat het om een “Leenvoorstel op basis van een CPV-profiel”.
Klik bovenin op het printer-icoontje (zie rode pijl):
Er verschijnt een klein schermpje waarin het print-format moet worden aangegeven.
Kies hier voor PDF – Auto (d.w.z. Automatisch).
Klik op OK: het overzicht verschijnt in pdf-formaat op het scherm.
Het overzicht kan nu worden geprint, en/of bewaard als pdf (kies Bestand > Kopie opslaan).