Leerlingimport: basisinstellingen en inlezen
Basisinstellingen
De basisinstellingen voor leerlingimport worden door de OCLC Wise-systeembeheerder geregeld.
Niet alle instellingen en handelingen die in deze handleiding worden beschreven, zijn voor elke medewerker toegankelijk. Een aantal belangrijke instellingen voor de leerlingimport wordt op centraal niveau door de systeembeheerder in orde gemaakt in de Manager, in overleg met de betreffende basisbibliotheek.
Beheerbibliotheek voert de import uit
Elke school waarvan de leerlinggegevens ingelezen moeten worden heeft een zogeheten Beheervestiging. Wijs deze aan in de vestigingstabel van de school (tab Klanten). De beheervestiging is de bibliotheek die de leerlingimport uitvoert.
Dit hoeft geen bibliotheek binnen de eigen instantie te zijn; het kan ook heel goed een afdeling van de serviceorganisatie zijn, die voor alle scholen de leerlingimport uitvoert.
Het is op zich niet onmogelijk om een school toe te staan zelf vanuit de schoolWise Client de import te doen, maar het wordt niet aangeraden. Bovendien gelden er restricties: er kan alleen voor de eigen school geïmporteerd worden; er kan niet worden ontdubbeld en er kan geen bibliotheekabonnement worden uitgegeven of gewijzigd.
Daarom deze aanvullende tip:
Verwijder de bevoegdheid ACTOREN_BEHEER uit de gebruikersrol van de schoolWise Client. Dan is het submenu Import klantbestanden inactief. Zie ook Opties, rollen en licenties.
Beveiligde upload leerlinggegevens door de school
Via het Docentmenu in de schoolWise portal is er de mogelijkheid voor een beveiligde upload naar de (eveneens beveiligde) OCLC Wise-server van de bibliotheek.
Per school is het dan nodig om minimaal één docent op de schoolWise-portal de bevoegdheid te geven om een leerlingbestand (of meerdere bestanden) te uploaden naar de bibliotheekserver.
Bevoegdheid voor uploaden instellen voor docent
De bevoegdheid kan per docent (of andere persoon met de rol Docent) aangegeven worden in de klantenadministratie: bij de betreffende persoon op tabblad 7 Eigenschappen-2. “Mag lenerbestand uploaden”.
Zorg ervoor dat deze persoon uitsluitend een inschrijving op de school heeft, dus geen dubbele rol met abonnement in de bibliotheek.*
- Maak een nieuwe actor aan met de rol Docent1, zie afbeelding hieronder.
- Of zoek de betreffende persoon op en check of deze inderdaad de rol Docent1 heeft.
- Ga naar tabblad 7 Eigenschappen-2. Klik op ‘Wijzig’ en geef deze docent bevoegdheid op Vestigingsniveau.
- Klik op Opslaan’.
* N.B. Liever geen dubbele rol voor de uploader
De bevoegdheid tot uploaden is gekoppeld aan een persoon. Als degene met deze bevoegdheid tevens een bibliotheekabonnement heeft, kan deze persoon bij de bibliotheek-portal in Mijn-menu leerlingbestanden zien van andere scholen (kunnen niet geopend, maar wel verwijderd).
Uploaden leerlingbestand
Een docent met uploadbevoegdheid krijgt in het Docentmenu van de schoolWise-portal een extra optie te zien: ‘Upload leerlingbestand’. Na aanklikken verschijnt er een selectiebutton om het bestand op het eigen computernetwerk aan te wijzen en te uploaden.
Minimaal één docent van de school moet bevoegd zijn om het leerlingbestand van de school te uploaden naar de bibliotheekserver.
Bevoegdheden medewerker beheerbibliotheek
De verantwoordelijke medewerker van de beheerbibliotheekvestiging moet voldoende bevoegdheden hebben voor actorenbeheer. Ook moet er bevoegdheid zijn om een leerlingbestand te mogen ophalen van de server.
Om leerlingbestanden te mogen ophalen en verwerken zijn deze bevoegdheden nodig:
- ACTOREN
- ACTOREN_CONTRIBUTIE
- ACTOREN_BEHEER
- BESTANDSBEHEER_LEERLINGBESTANDEN
Bevoegdheden voor medewerkers zijn per gebruikersrol in te stellen in de manager, via SysteemWise > Toegangscodes en bevoegdheden > bevoegdheden. Zet de bevoegdheid van de gebruikersrol van de medewerker op ‘Verwijderen’ voor vestiging, desgewenst ook voor het niveau instantie en eventueel ook systeembreed. Zie ook Opties, rollen en licenties.
Er wordt nog gewerkt aan een notificatiemail, waarin de medewerker een automatisch een bericht
ontvangt zodra er een bestand is aangeleverd door een school.
Licenties
Er zijn twee verschillende licenties nodig voor schoolWise: een algemene licentie (Systeem- en automaatlicenties > EDUCATWISE_B) en een importlicentie (Systeem- en automaatlicenties > LEERLING_IMPORT_EDUCAT_B). De systeembeheerder dient dit in orde te maken.
1 Systeem- en automaatlicenties EDUCATWISE_B
Veld | Uitleg |
---|---|
Hoofdgroep | kies Systeem |
Groep R | kies Systeemlicenties |
Licentie | kies EDUCATWISE_B - schoolWise voor basisscholen |
Vestiging/Instantie | kies de Instantie (basisbibliotheek) |
Startdatum | huidge datum |
Einddatum | datum ver in de toekomst |
Leverancier |
N.B. De licentiekosten worden in rekening gebracht op basis van deze licentie (inwoneraantallen).
2 Systeem- en automaatlicenties LEERLING_IMPORT_EDUCAT_B
Hoofdgroep | kies E - WiseClient |
Groep | B - Balie |
Licentie | LEERLING_IMPORT_EDUCAT_B |
Vestiging | Kies de Instantie* |
Startdatum | huidige datum |
Einddatum | datum ver in de toekomst |
Leverancier |
*) Het gaat om de Instantie waar de scholen bij horen. Het is (bv in een PSO-omgeving) niet nodig dat een afdeling die de leerlingimport doet ook deze licentie heeft.
Systeemoptie DUPNABO om ontdubbelen uit te schakelen
Niet alle bibliotheken stellen de mogelijkheid tot dubbele rollen (in bibliotheek en in schoolWise of mediatheekWise) op prijs. De systeemoptie DUPNABO verhindert dat er bij het inschrijven van nieuwe leerlingen (handmatig of via de import-routine) gezocht wordt naar mogelijke duplicaten. De systeemoptie is per instantie (basisbibliotheek) te activeren, en geldt dan voor alle bibliotheken en scholen die bij deze instantie horen.
Bij de leerlingimport zal er dan niet langer ontdubbeld kunnen worden met kinderen die al lid zijn van de bibliotheek. Er wordt dan een nieuwe actor aangemaakt op basis van het importbestand.
Het is wel mogelijk om wèl te ontdubbelen met leerlingen die:
a) afkomstig zijn van een andere school en daar ingeschreven waren
b) handmatig waren ingeschreven
Om dit correct te laten werken moeten de importinstellingen hier goed op aansluiten:
- LNRANI
Ga naar Klanten > Klant-import > (LNRANI) Schoolnummer. Zet in de tabel het ontdubbelen op ‘Ja’ . Er wordt dan niet ontdubbeld met actoren uit sector BIEB, maar wel met sector EDUB of EDUV
- LNRIMP
De inschrijfmethode LNRIMP mag geen (start)abonnement bevatten.
Regels vaststellen voor de import
Tenslotte moeten per instantie en per school de regels voor de leerlingimport worden vastgesteld, zie Instellingen voor klantimport.
Leerlingbestand inlezen
De import wordt jaarlijks uitgevoerd door een bibliotheek, dus niet door de school zelf.
In de vestigingsinstellingen krijgt elke school een beheerbibliotheek toebedeeld die de import uitvoert. Deze beheerbibliotheek hoeft overigens niet bij dezelfde instantie (basisbibliotheek) te horen als de scholen waarvoor geïmporteerd wordt.
Elk jaar een importbestand van de school
Jaarlijks dient elke schoolWise-school een kloppend leerlingenbestand te leveren aan de bibliotheek, in Excel-formaat, met daarin per leerling de volgende gegevens:
- leerlingnummer van de school in het schooladministratiesysteem
- voorletters
- naam
- voorvoegsel
- roepnaam
- adresgegevens (zie ook Scholen die geen huisadressen aanleveren)
- sekse
- geboortedatum
- groepscode van de groep/klas
- naam van de groep/klas
- jaargroep (leerjaar)
- brincode van de school
Jaarlijks wordt dit leerlingenbestand van de school opnieuw ingelezen, door de bibliotheek ('beheerbibliotheek'). Elke school kan uit zijn leerlingadministratieysteem een exportbestand aanmaken. Dit bestand moet vóór de import in het OCLC Wise-systeem gecontroleerd worden: zijn alle gewenste gegevens aanwezig?
Nieuwe leerlingen worden ingeschreven bij hun schoolmediatheek en – afhankelijk van de samenwerking – tevens als bibliotheeklid. Oud-leerlingen kunnen vervolgens collectief worden uitgeschreven voor de schoolmediatheek, maar blijven wel lid van de bibliotheek als zij dit al waren.
Het is daarnaast mogelijk om handmatig nieuwe leerlingen op te voeren via de client van de schoolmediatheek.
In de Wise Manager wordt door de systeembeheerder in overleg met de betreffende basisbibliotheek per school ingesteld volgens welke regels de import moet plaatsvinden: welk startabonnement, vervalmaand, BRIN-codes van de scholen, wel/geen pasnummers genereren, bestaande bibliotheekabonnementen respecteren of overschrijven etc.
Zie Instellingen voor klantimport
Gebruikersnaam via leerlingimport
Tijdens het importproces wordt voor elke nieuwe leerling die nog geen gebruikersnaam had, een gebruikersnaam gegenereerd. De gebruikersnaam zoals die wordt gegenereerd bestaat uit de eerste zes letters van de roepnaam, met daarachter dd-mm van de geboortedatum (verjaardag). De gebruikersnaam is op zich niet geheim, en staat altijd naast het eventuele pasnummer; beide zijn naast elkaar en door elkaar te gebruiken. Een leerling kan zelf zijn gebruikersnaam wijzigen.
Nieuwe leerlingen die al in het systeem zaten
Nieuwe leerlingen die al lid waren van de bibliotheek, en dus al in het systeem zaten, krijgen een gebruikersnaam als zij dat nog niet hadden ingesteld. Als nieuwe leerlingen al lid waren van de bibliotheek, en ook al een gebruikersnaam hadden, dan blijft deze ongemoeid. Wel krijgen ook deze leerlingen een standaard-pincode om eenmalig in te loggen in schoolWise.
Wachtwoord instellen: door de school zelf via Docentmenu
Er is voor schoolWise een eigen wachtwoord, dat los staat van het wachtwoord voor de bibliotheekportal.
Wachtwoorden instellen kan alleen door de school zelf worden gedaan, in het Docentmenu van de schoolWise-portal. Zie Docentenmenu
Groepentabel (EDUKLS) in de Wise Manager schoolWise
N.B. De Wise Manager is alleen toegankelijk voor systeembeheerders.
Elke leerling zit in een bepaalde groep/combinatiegroep, dit noemen we de fysieke groep. Per schoolvestiging is er in de Wise manager een tabel, de EDUKLS, waarin de fysieke groepen worden gedefinieerd.
Begrippen “jaargroep” en “fysieke groep”
Een jaargroep = het leerjaar van de leerling, dit is voor basisonderwijs een eenduidig cijfer van 1 t/m 8, wat gelijk staat aan groep 1 t/m groep 8. Voor schoolWise kunnen daar groep 0 voorschools en eventueel groep 9 docenten aan worden toegevoegd.
In schoolWise wordt de jaargroep gebruikt bij het bepalen van het Leeslogformulier, en uiteraard bij de statistieken.
Een fysieke groep = alle leerlingen die samen in een lokaal zitten. Dit kan gaan om een groep 3 met alleen kinderen uit groep 3, maar ook om combinatiegroepen, bijv. groep 4a-5a. Of bijv. om de “Stamgroep Appels” van een school, waarin van kinderen uit jaargroepen 5 t/m 8 zitten.
Wat is EDUKLS?
De tabel EDUKLS in de Wise manager is de systeemtabel waarin van elke EDUB-school is opgenomen welke fysieke groepen de school heeft en wat de code daarvan is. Tevens is per groep opgenomen wat het maximale aantal is dat tegelijk geleend mag worden. De fysieke groep is nodig voor het aanmaken van diverse lijsten, zoals de Telaatlijst of een statistisch overzicht of andere rapportages. Bij de start van schoolWise moet deze tabel kloppen voor elke school. Dit gebeurt automatisch aan de hand van het importbestand van de school, maar het kan ook handmatig.
Nieuwe fysieke groepen (groepscodes + omschrijving) zullen tijdens de import worden toegevoegd, met defaultwaarde 'SA' voor de productkoppeling en een default maximaal aantallen, tenzij er in de inschrijfmethode andere defaultwaarden zijn vastgelegd.
Ga naar Manager > tab schoolWise> schoolWise klassen/groepen > (EDUKLS) schoolWise klassen/groepen. Zoek de schoolvestiging op. EDUKLS bevat de volgende velden :
Veld | Uitleg |
---|---|
Soort |
EDUKLS [niet invulbaar]. |
Vestiging |
Vestigingsnummer van de school [niet invulbaar]. |
Klas/groep |
Maximaal 10 posities; moet uniek zijn binnen de school. |
Omschrijving |
Omschrijving van de klas/groep (zoals deze is opgenomen in het importbestand van de school). Moet uniek zijn binnen de school. Maximaal 30 pos. |
Productcode |
Default = SA. |
Default jaargroep |
Nodig voor het niveau in de portal na inloggen bij ontbreken van de jaargroep in leerling-importbestand. Kies bijvoorbeeld 'jaargroep 5'. |
Opruimen toegestaan
|
Hiermee kan worden voorkomen dat bij het collectief uitschrijven van leerlingen (opschonen) ook lege groepen die toch weer nodig zijn worden gewist, bijvoorbeeld de groep Voorschools. Default = Ja; als het niet is ingevuld dan geldt de default. |
Mediatheek instellingen |
|
Max aantal reserveringen* |
Hoeveel reserveringen mag een leerling maximaal tegelijk opvoeren. Default* = 6 |
Maximum aantal thuis |
Hoeveel exemplaren mag een leerling maximaal tegelijk lenen. Dit maximum geldt per uitlenende vestiging binnen de sector EDUB. De defaultwaarde = 5 (*). |
Webshop instellingen |
|
Mag naar webshop |
Ja / Nee – Dit is per groep in te stellen voor de schoolvestigingen die gebruikmaken van een webshop. |
Max aantal webshop-bestellingen* |
Default* = 6 Je kunt hier drie cijfers invoeren, dus max. 999. |
Max. aantal thuis (webshop)* |
Aantal moet kleiner dan/gelijk zijn aan het maximum aantal BESTELD in webshop. Je kunt hier drie cijfers invoeren, dus max. 999. |
Voor wisselcollecties via de webshop |
|
Collectienummer 1 Collectienummer 2 Collectienummer 3 Uitlenen aan actor-id Uitleentermijn (in dagen) Leenhistorie (in maanden) |
Een school/groep kan via de Webshop samengestelde wisselcollecties geleverd krijgen. Het onderste deel van dit scherm bevat de rubrieken welke hiervoor moeten worden ingesteld. Zie hiervoor de handleidingen schoolWise Webshop en schoolWise Webshop Wisselcollecties.
|
*) Wijzigen van deze defaultwaarden kan via de Importmethode