Doorgaan naar hoofdcontent
OCLC Wise Support NL

Instellingen en zoekstrategieën

Bij het plaatsen van de reservering zal het systeem gaan onderzoeken of er 'leverbaar materiaal' beschikbaar is van de gewenste titel. Met 'leverbaar materiaal' worden de exemplaren van de titel bedoeld, die geleend mogen worden en geleverd worden voor reserveringen.

  • Heeft een titel géén exemplaren, dan zijn er geen leverbare exemplaren.
  • Heeft een titel alleen maar exemplaren, die niet gereserveerd en/of uitgeleend (naslag) mogen worden, dan zijn er géén leverbare exemplaren.
  • Heeft een titel exemplaren van bijv. de status B, I, R, T, U etc. die voldoen aan de windowtime*, dan zijn er wel leverbare exemplaren.
  • Alleen voor een EXEMPLAAR-reservering zal een exemplaar met status F ook als leverbaar worden gezien.

De optie* NOWINPL stuurt aan dat bij het plaatsen van een reservering GEEN rekening moet worden gehouden met eventuele window-time-instellingen. Bij het plaatsen van een reservering is altijd bekend vanuit welke vestiging (de startvestiging) de reserveringsprocedure start:

  1. Vanuit een client en vanuit een pubcat is dit de vestiging waarvoor de client/pubcat is opgestart.
  2. Voor de (wise)webcat is dit standaard de thuisvestiging van de klant.

Een thuisvestiging van een klant moet een uitleenvestiging zijn. Als dit niet het geval is (bijvoorbeeld categorie van deze vestiging = L) dan zal Wise onderzoeken of de hoofdvestiging kan worden gebruikt. Als de thuisvestiging is opgenomen in de vestigingsgroep V995 zal Wise onderzoeken of de eerste ophaalvestiging uit de instelling 'ophaalnetwerk' (volgende de RMT-instellingen van de thuisvestiging) een uitleenvestiging is. Als dit het geval is, zal Wise deze vestiging als startvestiging gaan gebruiken.

Verder is bekend naar welke titel of exemplaar wordt gezocht. Voor titelreserveringen is dan het materiaal (RMT) van de titel bepalend, bij exemplaarreserveringen is het materiaal van het exemplaar bepalend. Per (start)vestiging per RMT worden de belangrijkste instellingen voor het reserveren (en IBL) vastgelegd. Zie hiervoor de beschrijving op de pagina Reglementsmateriaal. Bepaalde onderdelen/concepten van deze RMT-instellingen per vestigingen worden eerst toegelicht.

Zoekstrategieën 

In de zoekstrategie wordt opgegeven welke soorten reserveringen achtereenvolgens moeten worden onderzocht.

B - Vestiging

Bij het plaatsen van een reservering wordt er door het systeem gekeken of er leverbare exemplaren zijn in de ophaalvestiging.

  • Zo ja: de reservering wordt opgenomen als een B-reservering.
  • Zo nee: er wordt automatisch doorgeschakeld naar de volgende mogelijkheid in de zoekstrategie.

Als een reservering opgenomen wordt als een B-reservering, dan kan deze doorgeschoven worden naar een N-reservering zodra de reservering ouder wordt dan het aantal dagen dat is opgegeven bij termijn B (mits deze niet 0/nul is). Dit gebeurt in een nachtprocedure. Als hier bijvoorbeeld '7' staat, dan wordt een B-reservering omgezet naar een N-reservering als deze na zeven dagen nog niet is gehonoreerd.

N - Netwerk

Als een reservering wordt doorgeschoven naar een N-reservering, dan zal het systeem wederom gaan onderzoeken of er leverbaar materiaal is binnen de vestigingen die tot dat netwerk behoren.

  • Zo ja: de reservering wordt opgenomen als een N-reservering.
  • Zo nee: er wordt automatisch doorgeschakeld naar de volgende mogelijkheid in de zoekstrategie.

Als een reservering opgenomen wordt als een N-reservering, dan kan deze doorgeschoven worden naar een O-, R- of I-reservering, zodra de reservering ouder wordt dan het aantal dagen dat is opgegeven bij termijn N (mits deze niet 0/nul is). Dit gebeurt is een nachtprocedure. Als hier bijvoorbeeld '14' staat, dan wordt een N-reservering omgezet naar een O-, R- of I-reservering als deze na 14 dagen nog niet is gehonoreerd.

R - Regio

In plaats van reserveringen te escaleren naar Intern IBL (het hele systeem) kunnen ze ook beperkt blijven tot een bepaalde Regio. Het Regionetwerk kan in dat geval het maximale escalatieniveau voor reserveringen zijn. Dit is met name handig voor systemen die meerdere provincies beslaan, maar waar het reserveren beperkt is tot de collectie binnen de provincie. Het Regionetwerk valt dan bijvoorbeeld samen met het bereik van de transportdienst.

O - Overige netwerken / I - Intern IBL

Bij een O-reservering wordt alleen nog gekeken in de overige netwerken, en niet meer in het eigen netwerk.
Bij een I-reservering wordt gekeken in alle netwerken op het systeem. Als er bijvoorbeeld toch nog een exemplaar in een vestiging in het eigen netwerk gekoppeld zou worden, dan wordt deze bij een O-reservering NIET herkend en bij een I-reservering WEL.

Afwijkende afhandeling

Indien een B of N reservering niet binnen de ingestelde termijn (voor B-reservering respectievelijk N-reservering) wordt gehonoreerd, escaleert de reservering door naar een I of R reservering (indien zo ingesteld). Wise onderzoekt bij binnenkomst van een exemplaar op basis van strategie B of N of er reserveringen zijn die inmiddels zijn geëscaleerd maar nog niet zijn gehonoreerd. In die situatie zal de geëscaleerde reservering toch worden gehonoreerd, ondanks dat B en N reserveringen eigenlijk voorrang hebben.  De klant heeft lang genoeg gewacht.

Speciale vestigingsgroepen

De codes V999 t/m V992 zijn gereserveerd voor specifiek gebruik:

Code Uitleg
V999 Via vestigingsgroep V999 kan worden aangestuurd dat exemplaren alleen maar kunnen worden ingenomen in de uitlenende vestiging. Zie Beheer organisaties: Netwerken en vestigingsgroepen.
V998 Groep om in te stellen dat in de vestigingen die zijn opgenomen in deze groep, NOOIT exemplaren worden toegekend aan Netwerk-reserveringen.
V997 Groep om in te stellen dat in de vestigingen die zijn opgenomen in deze groep, NOOIT exemplaren worden toegekend aan Intern IBL-reserveringen.
Op RMT-niveau kan ook worden ingesteld dat niet geleverd wordt aan een I-reservering.
Op netwerkniveau kan worden ingesteld of vestiging wel/niet exemplaren levert aan dit netwerk.
V996 Groep om in te stellen dat de vestigingen die zijn opgenomen in deze groep, NOOIT exemplaren leveren aan IBL-V.
V995

Groep om in te stellen dat de vestigingen die zijn opgenomen in deze groep, NOOIT als ophaalvestiging voor reserveringen vanuit een webcat kunnen worden gekozen. Voorwaarde is dat de betreffende vestiging niet in één van de reserverings- en ophaalnetwerken mag voorkomen. Daarbij wordt eerst gekeken of de hoofdvestiging voorkomt in het ophaalnetwerk, en zo ja, dan wordt deze voor gezet - en anders de eerste uit het ophaalnetwerk.

Optie RSVOPHP voor de client: als deze optie gezet is, dan wordt het ophaalnetwerk voor publiek gebruikt.

V994 Direct leveren vanuit achtergrondcollectie. Groep om in te stellen dat vanuit alle vestigingen (via de client) rechtstreeks een reservering kan worden geplaatst in één van de in deze groep opgenomen vestigingen. Deze mogelijkheid is met name bedoeld om rechtstreeks te kunnen reserveren in vestigingen die niet zijn opgenomen in de reserveringsnetwerken, bijvoorbeeld magazijnen en achtergrondcollecties. Wanneer een magazijn in deze groep is opgenomen en het magazijn kán een exemplaar leveren, dan wordt de reservering meteen op dit exemplaar gezet: er wordt een B-reservering van gemaakt.
V993 Groep om in te stellen dat vanuit alle in deze groep opgenomen vestigingen (via de client) nooit de reserveringen van andere instanties worden getoond.
V992 Groep om in te stellen dat in de vestigingen die zijn opgenomen in deze groep, NOOIT exemplaren worden toegekend voor regioreserveringen.

Zie (G_VST) Vestigingshoofdgroepen (Vxxx) voor meer informatie.

Vestigings-affiniteitsfactor (VAF)

Op vestigingsniveau kan op het tabblad 'Balie' de vestigingsaffiniteitsfactor in dagen worden ingesteld. Reserveringen worden afgehandeld in volgorde van datum/tijd van inbrengen. Via de vestigings-affiniteitsfactor kan hier in beperkte mate invloed op worden uitgeoefend. Deze factor zal Wise toepassen als bij het innemen van een eigen exemplaar het exemplaar wordt toegekend aan een reservering in een andere vestiging.

Wise zal dan onderzoeken of er mogelijk een reservering is voor de eigen vestiging, met een reserveringsdatum die maximaal het aantal dagen van de vaf-factor ligt na de reserveringsdatum van de reservering waarvoor Wise het exemplaar op transport wil zetten. Als dit zo is, krijgt de eigen reservering voorrang. Hiermee kan onnodig heen en weer sturen van exemplaren worden beperkt. Verder zal de wachttijd worden beperkt door het voorkomen van transport.

Er kan een algemene vaf-factor worden opgegeven (voor alle dagen van de week) of een factor per dag van de week. Met een weekpatroon kan optimaal worden aangesloten op de transportdagen. Als de algemene factor is ingevuld, dan heeft deze de voorkeur boven het weekpatroon (zie ook Beheer organisaties).

Optie: VAFINST

Alleen van belang voor OCLC Wise-systemen waarop meerdere instanties samenwerken met reserveren. Met deze optie kan worden aangestuurd dat de ingestelde VAF-factor (per vestiging) ook moet worden toegepast op instantie-niveau. Als de VAF-factor dan niet voor een eigen reservering (van de inlevervestiging) kan worden gebruikt, zal Wise onderzoeken of een reservering van een andere vestiging (binnen de eigen instantie; binnen de VAF-factor) kan worden bediend. Voorwaarde is verder dat het exemplaar dat wordt ingenomen van de eigen instantie is. Deze optie is met name interessant als het transport binnen de instantie apart wordt afgehandeld.

Voorbeeld:
Klant van vestiging 1234 van instantie I000 reserveert een titel waarvan instantie I002 vestiging 5678 een exemplaar binnen heeft. Een klant van vestiging 5679 (van instantie I002) heeft ook een reservering geplaatst voor dezelfde titel. Het exemplaar wordt ingenomen en wordt nu op transport gezet voor de klant van 5679, ondanks dat de klant van de andere instantie de reservering eerder heeft geplaatst.

Honoreren tijdens het innemen

Tijdens het innemen van 'eigen' exemplaren die ook in de 'eigen' vestiging worden opgehaald, gelden de regels van een B-reservering. Een voorbeeld. Tijdens het plaatsen van de reservering waren er nog geen exemplaren leverbaar en is het een Netwerk-reservering geworden. Later is er een eigen exemplaar gekoppeld. In zo’n geval zou tijdens inname de windowtime van Netwerkreserveringen worden toegepast voor eigen exemplaren. Dat wordt hiermee voorkomen.

Voorbeeld aan de hand van zes fysieke netwerken met elk vier vestigingen:

N100
V100 - V101 - V102 - V103

N200
V200 - V201 - V202 - V203

N300
V300 - V301 - V302 - V303 

N400
V400 - V401 - V402 - V403

N500
V500 - V501 - V502 - V503 

N600
V600 - V601 - V602 - V603

Zoekstrategie

Hierin kunnen verschillende soorten zoekstrategie voorkomen:

B – Vestigingsreservering
(eigen vestiging)

  • Pub-/Stafcat: Vestiging van de werkplek
  • Webcat: vestiging van de lener

N – Netwerkreservering
(eigen netwerk)

 

O – Overige netwerken
(op de server)

  • Staf: via een 'startvestiging'
  • Publiek: via een 'startvestiging'

R – Regioreservering

 

I – Intern IBL
(alles op het systeem)

 

In feite is dit de volgorde van afhandeling, conform de volgende regels:

  • B komt altijd vóór de N
  • N komt altijd vóór de I en de O
  • O mag NIET voorkomen in de zoekstrategie van 'Overige netwerken'.
  • R

Reserveringen worden 'overgeslagen' tijdens honoreren
Soms is het moeilijk te verklaren waarom een bepaalde klant wordt 'overgeslagen' tijdens het honoreren van een reservering. Het volgende kan aan de hand zijn:

Indien een reservering wordt geplaatst binnen het netwerk en op dat moment is er geen enkel exemplaar aanwezig, dan zal Wise automatisch de reservering plaatsen in het Interne IBL netwerk. Van belang is om te weten dat als er toch een exemplaar van deze titel wordt aangeschaft, dit gevolgen heeft voor de geplaatste reservering.

De reservering is soort intern IBL en indien voor intern IBL een windowtime is ingesteld zal deze reservering niet wordt gehonoreerd. Omdat dit niet eerlijk is, is er een aanpassing beschikbaar die werkt als volgt:

Voorbeeld:
Klant uit instantie A reserveert een populaire titel. Instantie A heeft nog geen exemplaren (ook niet in bestelling): de reservering wordt opgenomen met soort intern IBL. Op een gegeven moment zijn er exemplaren in instantie A (bestellingen of gekoppeld): de titel wordt veelvuldig gereserveerd en gehonoreerd, maar niet voor de klant die deze titel als eerste heeft gereserveerd. Deze reservering heeft namelijk nog steeds soort intern IBL, met mogelijk een lange windowtime.

Bij het innemen van een splinternieuw materiaal (alleen bij het eerste exemplaar hiervan) controleert Wise of er misschien een I-reservering voor is die een B- of N-reservering zou zijn als de reservering nu zou plaatsvinden (dus een reservering die meteen als I is ingeschoten, en niet via N naar I is gekanteld). Zo wordt deze reservering ook gehonoreerd. Naast bovenstaande zijn er nog tal van factoren waarom de ene klant eerder aan de beurt is dan de andere, bijvoorbeeld door:

Samenloop van omstandigheden

Drie exemplaren gingen door een rare samenloop van omstandigheden op één dag op transport voor één reservering – hetgeen te voorkomen was geweest door de optie RESNTRP te gebruiken. Omdat één van de exemplaren niet was ingenomen, werd een volgend exemplaar aan de reservering gehangen. De optie RESNTRP zorgt ervoor dat pas bij het opnieuw innemen de reservering omgehangen wordt.

Netwerken

Hierbinnen bestaan twee soorten netwerken met elk een eigen zoekstrategie:

Eigen netwerk

Alle vestigingen hierbinnen worden doorlopen

Overige netwerken

Elke vestiging hierbinnen wordt gezien als 'startvestiging'. Met deze startvestiging wordt bepaald wat het eigen netwerk hiervan is en deze wordt dan doorlopen met de strategie van 'overige netwerken'.

Eigen netwerk

Zoekstrategie B (Eigen vestiging)
Onderzocht wordt of er reserveerbaar materiaal in de eigen vestiging leverbaar is. Zo niet, dan wordt de volgende soort uitgevoerd. Is dit een 'N' dan wordt verder gezocht in het eigen netwerk (de B komt altijd vóór de N).

Zoekstrategie N (Eigen netwerk)
Onderzocht wordt of er reserveerbaar materiaal in een van deze vestigingen leverbaar is. Hierbij worden alle vestigingen van het netwerk als potentiele levervestigingen gezien. Zo niet, dan wordt de volgende soort uitgevoerd. Is dit een 'O' dan wordt verder gezocht via 'overige netwerken'; is dit R dan wordt verder gezocht in het Regio netwerk (de N komt altijd vóór de O).

Zoekstrategie O (Overig netwerken)
De vestigingen binnen het 'overig netwerk' moeten worden gezien als startvestiging. Aan de hand van deze vestiging wordt het 'eigen netwerk' van die vestiging opgehaald en deze vestigingen doorzocht met de zoekstrategie van 'overige netwerken'. Als er dan nog geen reserveerbaar materiaal leverbaar is, dan wordt de volgende soort I – indien gedefinieerd – uitgevoerd. In de definitie van dit netwerk kan worden ingesteld dat bepaalde vestigingen niet leveren.

Zoekstrategie R (Regio netwerk)
Alle vestigingen binnen het gedefinieerde netwerk worden doorzocht. Wanneer deze zoekstrategie in gebruik is, komt dit normaal gesproken in de plaats van zoekstrategie I.

Zoekstrategie I (Interne IBL)
Alle vestigingen van het gehele netwerk worden doorzocht.

Overig netwerken (geen zoekstrategie: O)

Zoekstrategie B (Vestiging)
Alleen de startvestiging wordt doorzocht.

Zoekstrategie N (Netwerk)
Via de startvestiging worden vervolgens de vestigingen van het “eigen” netwerk doorzocht.

Zoekstrategie I (Interne IBL)
Alle vestigingen van het gehele netwerk worden doorzocht.

Voorbeelden

Netwerken
N100 met V100 - V101 - V102 - V103
N200 met V200 - V201 - V202 - V203
N300 met V300 - V301 - V302 - V303
N400 met V400 - V401 - V402 - V403
N500 met V500 - V501 - V502 - V503
N600 met V600 - V601 - V602 – V503

Overige netwerken
Netwerk (Overig Staf):
S100 met V200 – V300 > Fungeren als startvestigingen
S200 met V100 – V300 > Fungeren als startvestigingen
SSSS met V100 – V200 – V400 - V500 > Fungeren als startvestigingen

Netwerk (Overig Pub):
P100 met V200 – V400 > Fungeren als startvestigingen
P200 met V500 – V600 > Fungeren als startvestigingen
PPPP met V100 – V200 – V400 > Fungeren als startvestigingen

Ingesteld voor vestiging V100: V200: V300: V400: etc.

Eigen netwerk

Zoekstrategie: B,N,O,I  B,N,O,I  B,N,O,I  B,N,O,I 
Eigen netwerk: N100 N200 N300 N400
Overige netwerken Staf: S100 S200 SSSS SSSS
Overige netwerken Publiek: P100 P200 PPPP PPPP

Overige netwerken
Zoekstrategie: B,N B,N B.N B,N

Plaatsen van een reservering gezien vanuit...

… vestiging V100 Staf

De opzet is dat eerst gekeken wordt in de eigen vestiging (V100) naar leverbaar materiaal, en vervolgens in de vestigingen die tot hetzelfde netwerk (N100) behoren. Daarna achtereenvolgens in de vestigingen uit de netwerken N200 en N300. Tot slot alle overige netwerken N400 t/m N600.

1) Strategie B:

Eigen vestiging V100

2) Strategie N:

Eigen netwerk N100: VestigingenV101, V102 en V103

3) Strategie O:

Overig netwerk S100 met hierin de “startvestigingen’. Deze worden doorzocht met strategie van overige netwerken: B, N.

  • V200: Het netwerk van V200 wordt bepaald: N200.

1) Strategie B:
2) Strategie N: 

Eigen vestiging V200
Eigen netwerk: V201, V202 en V203

 
  • V300: Het netwerk van V300 wordt bepaald: N300 

1) Strategie B:
2) Strategie N:

Eigen vestiging V300
Eigen netwerk: V301, V302 en V303

4) Strategie I:

Intern IBL: Alle vestigingen worden doorzocht.

… vestiging V100 Pub

De opzet is dat eerst gekeken wordt in de eigen vestiging (V100) naar leverbaar materiaal, en vervolgens in de vestigingen die tot hetzelfde netwerk (N100) behoren. Daarna achtereenvolgens in de vestigingen uit de netwerken N200 en N400. Tot slot alle overige netwerken N300, N500 en N600.

1) Strategie B:

Eigen vestiging V100

2) Strategie N:

Eigen netwerk N100: VestigingenV101, V102 en V103

3) Strategie O:

Overig netwerk P100 met hierin de 'startvestigingen’.
Deze worden doorzocht met strategie van overige netwerken: B, N.

  • V200: Het netwerk van V200 wordt bepaald: N200

1) Strategie B:
2) Strategie N: 

Eigen vestiging V200
Eigen netwerk: V201, V202 en V203

 
  • V400: Het netwerk van V400 wordt bepaald: N400 

1) Strategie B:
2) Strategie N:

Eigen vestiging V400
Eigen netwerk: V401, V402 en V403

4) Strategie I:

Intern IBL: Alle vestigingen worden doorzocht.

Ophaalvestigingen

Relatie thuisvestiging en ophaalvestiging / Toevoegen thuisvestiging
Als bij de reserveringsinstellingen geen ophaalnetwerk is gedefinieerd, zal de thuisvestiging van de klant altijd de OPHAALvestiging van een reservering worden. De thuisvestiging moet dan wel als uitleenvestiging zijn gedefinieerd. Indien de thuisvestiging niet is opgenomen in het ophaalnetwerk zal deze toch worden aangeboden (t/m 6.2.2). Door de instelling 'Toevoegen thuisvestiging' op 'N' te zetten wordt deze vestiging NIET meer toegevoegd als ophaalvestiging en geldt dus ALLEEN de opgegeven vestigingen in het ophaalnetwerk.

Indien er wel een ophaalnetwerk is gedefinieerd, moet worden gekozen uit een van de in het netwerk opgenomen vestigingen. Indien de thuisvestiging hierin niet is opgenomen zal de thuisvestiging niet gekozen kunnen worden als ophaalvestiging. Hiermee kan worden aangestuurd dat bepaalde materialen in bepaalde vestigingen moeten worden opgehaald, bijv. een e-reader. Zie ook de werking van de vestigingsgroep V995 voor het absoluut onderdrukken van een vestiging als ophaalvestiging bij Vestigingsgroepen.

Als er geen ophaalnetwerk is gedefinieerd, wordt teruggevallen op het reserveringsnetwerk.

Leveren aan IBL-V:

  • IBL-V zal via de KB-server de titel opzoeken en onderzoeken of er leverbare exemplaren zijn.
  • Alleen exemplaren worden onderzocht op leverbaarheid.
  • Exemplaren moet Binnen staan en mogen niet geblokkeerd zijn voor externe levering.
  • Als hieraan is voldaan zal op basis van de plaatsvestiging + RMT de bijbehorende reserveringsinstelling worden opgezocht. Hierin moet aangegeven zijn dat geleverd wordt aan IBL-V en er mag geen algemene reserveringsblokkade zijn gezet.
  • Elke vestiging met een leverbaar exemplaar zal in de ROTA van IBL-V worden opgenomen.

Reservering overgenomen van zoek & boek
Reserveringen die door Wise zijn overgenomen van zoek & boek (= bron O) omdat de vestiging ze zelf kan honoreren, worden behandeld als bron I v.w.b. de kosten (dus soort B,N of I i.c.m. bron I).

Concreet: tot aan versie 6.2.2 werd voor dergelijke overgenomen reserveringen het bedrag gerekend dat voor een zoek & boek reservering wordt berekend – ook al was het uiteindelijk een (goedkopere) intern ibl geworden. Want: de berekening was gebaseerd op waar de reservering was ingebracht, de bron.

Windowtime per zoekstrategie    

Windowtime voor B, N, I, R
Het aantal dagen, gerekend vanaf de aanschafdatum, dat niet geleverd mag worden aan resp. een B, N, I, R-reservering. Bij het plaatsen van de reservering bepaalt dit aantal dagen of het exemplaar AL leverbaar is en tijdens de inname bepaalt dit aantal dagen of het exemplaar AL voor honorering in aanmerking komt.

Let op: een gedefinieerde windowtime wordt zowel gebruikt bij het PLAATSEN van een reservering (is er een leverbaar exemplaar) als bij het LEVEREN van een exemplaar (mag het exemplaar al worden geleverd).

Met de systeemoptie NOWINPL (geen windowtime bij het plaatsen van een aanvraag vanuit een web/pubcat) kan worden aangestuurd dat de window-time ALLEEN voor het leveren moet worden gebruikt.

Windowtime voor E
Het aantal dagen, gerekend vanaf de aanschafdatum, dat niet geleverd mag worden aan resp. een E-reservering. De optie NOWINPL wordt nooit toegepast bij E-aanvragen (IBL-V).

Na het escaleren van een reservering naar een volgend reserveringssoort (bijvoorbeeld van N maar I) zal de windowtime van de nieuwe soort van toepassing worden op alle vestigingen. Alleen het leveren van eigen exemplaren aan eigen klanten (op basis van ophaalvestiging) zal direct worden gehonoreerd.

Extern IBL

Externe IBL-aanvragen worden afgehandeld in de Wise Client. Zie daarvoor Tijdelijke exemplaren.
NB: dit betreft niet IBL-V!

Er wordt gezocht (bijv. via het web of de NCC) naar een bibliotheek of organisatie die het gewenste materiaal kan leveren. De aanvraag wordt daar geplaatst (stap 1). De aanvraag wordt als een externe reservering in Wise opgenomen (stap 2), via Exemplaren > Tijdelijke exemplaren > optie Nieuwe aanvraag en > optie IBL. Daarbij wordt de aanvraag aan de klant gekoppeld. De aanvraag kan worden teruggezocht op leverende instantie, titel en aanvraagnummer. Als het exemplaar binnenkomt, moet het exemplaar aan de aanvraag worden gekoppeld (stap 3). Daarbij wordt een tijdelijk exemplaarnummer aangemaakt. De gegevens, inclusief een te scannen barcode, kunnen worden geprint.

NB: Wil de klant een titel aanvragen die niet in de eigen collectie van de bibliotheek beschikbaar is, dan kan dit óf via het sturen van een email naar de bibliotheek óf door gebruik te maken van de menu-optie ‘Vrije aanvraag’ (beschikbaar via Mijn Menu - mits de bibliotheek deze keuze aanbiedt).

Systeemopties die het reserveringsgedrag beïnvloeden

Voor het reserveringsgedrag van het systeem zijn verder de volgende systeemopties van belang. Per optie kan worden ingesteld voor welke niveau een optie kan worden gezet: systeem / instantie / vestiging.

Veld Uitleg

EX_RSVP

Exemplaarreservering door publiek (TPJM-titels)

Hiermee wordt aangestuurd dat klanten (vanuit een Wise-portaal) ook exemplaren kunnen selecteren voor reserveren.

FASTDEL

Voor België:
Beschikbaar stellen van extra kostenregels in de reserveermethode t.b.v. reserveringen 'Direct ophalen' (FastDelivery) vanuit de Aquabrowser.

LANRSVP

Wanneer deze optie gezet is, dan kunnen klanten in Mijn Menu ook reserveringen met status O en status B annuleren (maar niet als er een aflevermethode is). De reservering krijgt dan status Z en archiefreden P.

NOILLCH

Systeemoptie om te voorkomen dat reserveringen met soort = I (intern IBL) bij inname onderschept worden voor levering.
Dit gaat om een inname van eigen exemplaren met status U(uitgeleend), F(inzage) en D(uitgesorteerd).
Standaard is de instelling 'Nee': bij inname worden ook reserveringen met soort = I (Intern IBL) gecontroleerd en, indien van toepassing, op Transport gezet.
Staat de optie op 'Ja' dan zal de controle niet plaatsvinden. Levering zal dan alleen via de Kastlijst reserveringen getriggerd worden.

  De optie 'Direct leveren IBL'  in de RMT-instellingen heeft ook invloed op deze systeemoptie. Staat 'Direct leveren IBL'  ook op ja, dan wordt het exemplaar bij inname in de thuisbibliotheek vanuit transport alsnog toegekend aan een IBL-reservering.
Staat 'Direct leveren IBL' op nee dan wordt het exemplaar bij inname in de thuisbibliotheek vanuit transport binnen gezet.

NOLVBEX

Niet leveren aan vestigingen met een Binnen-exemplaar. Indien de eigen vestiging een exemplaar 'Binnen' heeft, zal het exemplaar niet getoond worden op de kastlijst van vestigingen die ook een exemplaar 'Binnen' hebben. De optie negeert exemplaren met blokkades (alg_blok, leen_blok en res_blok).

Want: van exemplaren die op de kastlijst staan, en die via 'innemen kastlijstexemplaren' worden ingenomen, verscheen soms geen reserveringsmelding op het scherm - ondanks dat de kastlijst direct na het aanmaken werd verwerkt. Het probleem school in de systeemoptie NOLVBEX. Hier wordt gecontroleerd of de ophaalvestiging zelf een binnen-exemplaar heeft en zo ja, dan wordt het onderhande exemplaar niet aan de reservering toegewezen. Alleen zat er een verschil in hoe de kastlijst dit controleerde en het innameprogramma. De kastlijst keek of het binnen-exemplaar ook GEEN blokkade had - het inname-programma niet.

NOWINPL

Window-time NIET controleren bij plaatsen reservering.
Bij het honoreren wordt wel gecontroleerd op termijn. Dus reservering wordt geplaatst zonder melding.

NOWINNI

Window-time voor NETWERK NIET toepassen bij honoreren van een exemplaar van de eigen instantie van de klant.

OPH_BUS

Bus als preferente ophaalvestiging.
Hiermee wordt aangestuurd dat bij klanten met een bekende halteplaats en eventuele bus-vestiging in het ophaalnetwerk als eerste zal worden geselecteerd. 

RESNTRP

Eigen exemplaar niet koppelen aan eigen reserveringen waarvoor een exemplaar onderweg is.
Standaard zal Wise bij terugontvangst van een EIGEN exemplaar dat de kast in kan, controleren of er mogelijk nog een reservering is in deze vestiging waarvoor een exemplaar onderweg is. Als dit zo is, zal Wise het ontvangen exemplaar direct koppelen aan deze reservering. Hierbij wordt NIET gecontroleerd of het exemplaar wel aan een reservering gekoppeld mag worden. De optie RESNTRP stuurt aan dat dit vervangen NIET meer wordt uitgevoerd (kan bijv. wenselijk zijn i.g.v. Top10-exemplaren).

RST_BLK

Blokkeer het uitlenen van transportexemplaren voor RSV.

RSVOPHP

Deze optie wordt toegepast bij het inbrengen van reserveringen vanuit de client.
Zonder optie RSVOPHP worden ALLE vestigingen als ophaalvestiging aangeboden die de categorie I,J,T,U,X,Y,S of F hebben ).
Met deze optie wordt het ophaal netwerk uit de (RMT)instellingen aangeboden.

Let op: bij meer dan 400 vestigingen loopt de procedure uit een systeemvariabele, waardoor het risico bestaat dat niet alle vestigingen die getoond moeten worden ook daadwerkelijk getoond worden. Bij meer dan 400 vestigingen wordt daarom aanbevolen om deze optie aan te zetten (de optie filtert als het ware).

VAFINST

Ook toepassen van VAF-factor voor instantie.

LEENRSV

Signaleren op eerder geleend bij reserveren. Als deze optie staat, moet worden onderzocht of de betreffende lener eerder een exemplaar heeft geleend. De laatste leendatum wordt dan gemeld.

  • Alleen voor standaardtitels, niet voor meerdelige werken of tijdschriften.
  • Alleen in de client, er wordt gevraagd 'Doorgaan J/N'. (Mechanisme werkt niet in de web-/pubcat).

MLDBRES

Melden reservering bij uitlenen van status-B exemplaar.

RSVLEEN

Blokkeer uitleen van gereserveerde exemplaar aan andere klant.

TOONPLT

Indien deze optie wordt gezet zal het aantal reserveringen worden getoond in de webcatalogus. Aan de klant wordt getoond (na klik op knop 'Reserveer') welke plek in de wachtrij de klant is terechtgekomen. Houd rekening met allerlei instellingen die deze plek in de wachtrij kunnen beïnvloeden. Welke dat zijn, staat verderop in deze handleiding.

Nadat de klant de reserveringen heeft bevestigd, kan de klant volgen of er enige beweging naar de top is. Ook in de client wordt getoond op welke plek de klant inmiddels is aangeland.

 

  • Was dit artikel nuttig?