Algemeen en Instellingen
Algemeen
De Zelfbediening Wise is primair bedoeld voor de sector BIEB, maar per werkstation kan worden toegestaan dat ook andere sectoren (EDUB en EDUV) de zelfbediening kunnen gebruiken. Zie hiervoor Zelfbediening - mediatheekWise.
Er is ook een zelfbediening voor schoolWise beschikbaar, deze sluit qua vormgeving en schermteksten aan op gebruik binnen scholen. Deze zelfbediening heeft minder mogelijkheden. Zie hiervoor Zelfbediening - schoolWise.
Verschillen met de schoolWise zelfbediening:
- Noodvoorziening mogelijk indien het contact met de server is verbroken
- Tekstensets in meerdere talen mogelijk
- Eigen tabel WSS schermteksten voor sector BIEB
- Via Client eigen variant maken/beheren van tekstensets en scherm
- Via Client eigen afbeeldingen toevoegen en gebruiken
- Lenen/verlengen onder één knop mogelijk
- Nieuwe keuze mogelijk voor verlengde leentermijn (XL-lenen/verlengen)
- Andere vormgeving, onder andere:
- Bonnentekst (mededeling op bon) wordt op het startscherm getoond
- Woordenwolk met bewegende welkomst-tekst naar keuze
Default configuratie
Een standaard WSS en WSM teksten- en meldingenset voor de OCLC Wise zelfbediening worden aan de default-configuratie gekoppeld. Zie voor het maken van eigen varianten: Teksten en afbeeldingen aanpassen (Client) en Zelfbediening (Manager).
- Per werkstation in de zelfbedieningsconfiguratie (tab Weergave) deze WSS schermteksten aanwijzen, zie Tabblad Weergave.
- Noodmodus: deze staat standaard uit. Check of er een lokale noodmap is aangewezen op tabblad Sessiegegevens van het Configuratiescherm. Configuratie-instellingen Bieb Zelfbediening: stel het Offline gedrag (noodmodus) in; eventueel de verlengde leentermijn (XL Lenen) aanvinken.
Voordelen OCLC Wise Zelfbediening
De Wise Zelfbedieding heeft een heel aantal voordelen:
- De geïntegreerde zelfservice-oplossing van OCLC Wise biedt de mogelijkheid om een aantal standaard hardwarecomponenten eenvoudig te koppelen aan een Client. Door deze ontwikkeling is Wise niet gebonden aan de beperkingen van het SIP2-protocol.
- De drivers worden standaard meegeleverd. Als er een RFID-plaat (zie ondersteunde apparatuur) aan een client (pc, laptop) is gekoppeld, is er een volwaardige zelfbediening beschikbaar.
- De OCLC Wise Zelfbediening is uitermate geschikt voor kleine(re) uitleenpunten (bijvoorbeeld scholen of bejaardentehuizen), omdat er geen aparte zelfservice-apparatuur aangeschaft hoeft te worden.
- De Wise Zelfbediening werkt met een aanraakscherm of met toetsenbord/muis, met of zonder barcodescanner en met of zonder RFID.
- Door gebruik te maken van de zelfbedieningsmodule binnen Wise, hoeven er geen aparte service- & supportcontracten met zelfservice-leveranciers te worden afgesloten. Bovendien kunnen de instellingen voor de zelfbediening op de Client zelf worden ingesteld.
De zelfbediening wordt opgestart vanaf een normale Client, die in de balie als extra functie 'Zelfbediening' heeft.
Het gedrag en de mogelijkheden van de zelfbediening worden geregeld in de Client via het Configuratiescherm.
Instellingen in de Manager
Er zijn een aantal instellingen nodig in de Manager om met de Wise Zelfbediening te kunnen werken.
Zelfbediening Licentie
De Zelfbediening valt onder een licentie die per vestiging of per instantie of per systeem is te zetten. Stel de licentie in via Manager > SysteemWise > SysteemWise > Systeem- en automaatlicenties.
-
Klik op Nieuw.
- Vul het scherm in:
- Hoofdgroep = E – WiseClient
- Groep = B - Balie
- Licentie = LIC_ZELFSERVICE
- Vestiging of Instantie (of hele systeem)
- Startdatum en Einddatum
- Klik tot slot op 'OK' om op te slaan.
Licentie voor het gebruik van RFID
Bij gebruik van RFID, is ook een RFID-licentie nodig. Instellen via Manager > Systeemwise > Systeemwise > Systeem- en automaatlicenties.
Vul dezelfde zaken in als hierboven.
Kies bij 'Licentie' voor 'LIC_RFID – RFID gebruik WiseClient'.
Klik op 'OK' om op te slaan.
Vergrendeling CD doosjes vastleggen in RFID-chip
Wanneer gebruik wordt gemaakt van vergrendelde doosjes voor CD’s is een extra melding bij het lenen mogelijk, die de klant erop wijst dat de doos in de bibliotheek ontgrendeld moet worden.
Hiervoor is de uitgebreidere licentie ‘LIC_RFID_conversie’ nodig: de informatie moet via de RFID-conversie (uitgebreide licentie) in de RFID-chip worden weggeschreven door ClearVu aan te vinken.
Zie ook RFID conversie RFID scout [module].
Zelfbediening systeemmeldingen en schermteksten
Er moeten in het systeem tabellen aanwezig zijn voor de systeemmeldingen en de schermteksten. Er zijn voor Wise tabellen standaardteksten beschikbaar, op basis waarvan een eigen variant gemaakt kan worden.
Het is uiteraard niet verplicht om een eigen variant te maken, een kopie opslaan van de standaardtabellen is voldoende.
- (WSM) Systeemmeldingen
Deze is er in variant School (gericht op kinderen) en Bibliotheek (volwassenen) - (WSS) Schermteksten bieb
Daarnaast is er een WSU-set met teksten voor schoolWise, deze zijn qua taalgebruik afgestemd op kinderen.
Voor zowel WSM als WSS worden dus twee sets meegeleverd: één voor gebruik in bibliotheken, en één voor gebruik in schoolWise.
Bevoegdheden
Om de zelfbediening te kunnen gebruiken moet de bevoegdheid voor BALIE minimaal op Vestiging: Lezen (1-0-0) staan. Als de bevoegdheid niet is ingesteld, is de menukeuze grijs (inactief). 'Hang' de cursor over de menukeuze om te zien wat nog ontbreekt.
Bevoegdheden zijn een eigenschap behorende bij de toegangscode en worden ingesteld via systeemWise > Toegangscodes en bevoegdheden > Bevoegdheden.
Leerlingnummers weigeren in de zelfbediening (optie)
Als de leerlingnummers worden afgedrukt op een pas, en deze pas vervolgens gebruikt wordt in de zelfbediening, dan kan dit verwarring geven met het pasnummer van andere klanten. Om dit te voorkomen is er de systeemoptie ZUSANE. Hiermee kan worden aangestuurd dat het leerlingnummer (ANE – ext.nummer2) niet kan worden gebruikt voor inloggen op de zelfservice (zowel SIP2 en als de Wise Zelfbediening).
Stel de systeemoptie ZUSANE in via SysteemWise > systeemWise > Systeemopties.
ZUS-profiel aanmaken en vullen
Een ZUS-profiel voor de OCLC Wise Zelfbediening is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen. Het gedrag van de zelfbediening wordt dan bepaald door het gekozen ZUS-profiel waarin staat hoe er moet worden ingenomen en uitgeleend en hoe uitzonderingen afgehandeld moeten worden.
Zowel de SIP2 automaten als de OCLC Wise Zelfbediening worden aangestuurd door het gekozen profiel. Er kunnen verschillende ZUS-profielen aangemaakt worden voor automaten, voor diverse bibliotheken en eventueel ook voor schoolWise scholen.
Maak deze profielen aan in de Manager via Poort- en profielbeheer > Profielen > ZUS-profielen: Het in gebruik nemen van een ZUS-profiel gaat per werkstation (Configuratiescherm tabblad Balieprofielen).
Exemplaren met bijlagen
In het ZUS-profiel wordt ook geregeld of exemplaren met bijlagen mogen worden uitgeleend en ingenomen. Als dit is toegestaan, zet dan de Exemplaar met bijlagen-methode op A-Altijd (zowel bij Innemen als bij Uitlenen).
Als het wenselijk is om exemplaren met bijlagen na inname door personeel te laten controleren, vul dan het veld “Bak exemplaar met bijlage” .
Dit geldt dan alleen voor exemplaren waarvan de bijlagen geen eigen RFID-label hebben.
(RMTSRT) RMT-sorteerprofielen
Maak desgewenst RMT-sorteerprofielen aan. Hiermee kan per vestiging worden aangestuurd dat bepaalde materialen moeten worden uitgesorteerd in de zelfbediening. Dus: de klanten moeten deze materialen bij inleveren op de 'personeel controle plaats' plaatsen. De exemplaren krijgen dan bij inleveren status D en moeten naderhand door het personeel via de gewone balie worden ingenomen.
Ga hiervoor naar Poort- en profielbeheer > Profielen > RMT-sorteerprofielen (zie Profielen).
Het is mogelijk om een schermtekst (max 80 pos.) mee te geven, maar dat is niet nodig voor de zelfbediening
Zet de stip op Ja bij 'Uitsorteren' om het exemplaar bij inleveren status D te geven.