Doorgaan naar hoofdcontent

 

OCLC Wise Support NL

Het titel/exemplarenscherm

Wanneer je een resultaat opent vanuit de catalogus opent het titel/exemplarenscherm. Hier vind je alle beschikbare informatie over de titel, en de beschikbaarheid van de exemplaren van deze titel (voor meer informatie daarover, zie Exemplarenoverzicht Catalogus).

Het titeloverzicht

clipboard_ebc474ce5fbdcf160f2d7e53637ba01f5.png

Getoonde titel, volgorde gegevens

De titelgegevens worden getoond in de volgorde van het ISBD-blok, daarna de belangrijkste zoekingangen en verdere informatie van belang voor de (inlichtingen)balies. Het format zit in de software en kan niet zelf aangepast worden.

Een titelbeschrijving bevat meer gegevens. Die zijn alleen zichtbaar op het titelmuteerscherm, voor titelbeschrijvers. Voor meer informatie, zie Titelmuteren.

Diakrieten en vreemde tekens

Een titelbeschrijving kan behalve normale diakrieten ook tekens uit andere schriftsystemen of emoticons en dergelijke bevatten. Als dergelijke vreemde tekens in UTF8 opgeslagen zijn, worden ze in de webcatalogi (browsers) correct getoond. De titels die klanten zien, kloppen dan dus. Bijvoorbeeld:
clipboard_ebefb2fcbec9494aedd5bf55d736f13ae.png

Het kan zijn dat de Client een bepaald UTF8-teken niet herkent (bijvoorbeeld een Perzisch of Arabisch teken). In dat geval wordt dit teken getoond als een vierkantje met een vraagteken er in. Dit soort - niet te alfabetiseren en daardoor niet te sorteren - tekens worden bij het indexeren overgeslagen door Wise. De titel 'I ❤ koffie' is dan dus terug te vinden als 'i koffie' (mogelijk zal door een catalogiseerder een extra zoekingang gemaakt zijn, bijv. I love koffie).

Uit conversies of door invoerfouten kunnen er tekens voorkomen die niet als UTF8 maar met behulp van 'normale lettertekens' zijn opgeslagen. Hier eenzelfde hartje, maar nu fout weergegeven:
clipboard_e2fe01d4113c199cb9a8e0521d72f91ff.png

Deze titel is te vinden met 'I &#x2665 groente' (of op het losse woord 'groente').

Doorklikken naar andere titels

Relaties

Boven een gevonden titelbeschrijving kan een melding staan: deel van .. / ..delen .. / ..zie ook
clipboard_ec0c7142f5e3c9519f50ee2f2129a737c.png

Met het pijltje kun je doorklikken naar de bedoelde andere titel(s). Voor meer informatie zie hieronder Nieuwe titelrelatie.

Vanaf versie 7.1.0. wordt in de titelrelatie ook de AMA en deelaanduiding (indien aanwezig) getoond.

Hyperlink

In een gevonden titelbeschrijving kan een auteur/titel/serie/onderwerp etc. blauw onderstreept zijn. In dit geval kun je doorklikken naar andere titels met deze zelfde zoekingang. 

Doorklikken gebeurt altijd in het actieve catalogusdeel: bovenkant of onderkant. Die blauwe streep heeft in de onderkant echter een andere betekenis dan in de bovenkant:

  • Bovenkant: de blauwe streep wordt alleen getoond als er andere bovenkant-titels zijn
  • Onderkant: de blauwe streep wordt getoond als er onderkant- of bovenkant-titels zijn

Hierdoor kan doorklikken in de onderkant soms de melding opleveren 'geen titels gevonden'. In dat geval had het doorklikken in de (actieve) onderkant geen resultaat, maar ben je geattendeerd dat in de bovenkant wel een of meer bedoelde titels zullen voorkomen.

Knoppen op het titelscherm

Er zijn een heel aantal knoppen in de stafcatalogus. Deze knoppen staan hieronder toegelicht.
 

Relatie-knop

image-0as.png

Voor meer informatie hierover, zie Relaties gebruiken hieronder.

Boodschap-knop / helpdeskticket

image-1as.png

De 'Boodschap'-knop is bedoeld om aan de titelbeheerders/catalogusafdeling een boodschap over deze titelbeschrijving door te geven, bijvoorbeeld als je iets ziet dat iets niet correct is. De knop kleurt geel als er bij deze titelbeschrijving daadwerkelijk een boodschap is.

Door op de knop te klikken kun je een boodschap ingeven (maximaal 120 posities) of een bestaande boodschap lezen/aanpassen. De Catalogusafdeling kan dergelijke boodschappen opvragen en verwerken via Titels > Overzichten > Werklijst titelboodschappen.

De vestiging van diegene die een boodschap het laatst gewijzigd heeft, wordt in de rapportage meegegeven.

Vanaf versie 8.0.0 is er een nieuwe systeemoptie:  LITMMSG  Bericht laatste exemplaar.
Als deze optie aan staat, wordt er bij het afschrijven van het laatste exemplaar een e-mail gestuurd of een titelboodschap weggeschreven.

Als in de Manager bij systeemWise > SysteemWise > Systeeminstellingen het veld 'E-mailadres Helpdesk' ingevuld is, gaat ook in Nederland de titelboodschap naar dit e-mailadres en wordt het venster leeggemaakt. De werking is dan hetzelfde als hieronder voor België is beschreven.

clipboard_e62bda21c214a4a3c8f0fdd7171a77b72.png

 Voor BE

image-6as.png

De 'Helpdeskticket'-knop is bedoeld om aan de helpdesk/titelbeheerder een boodschap via de mail over deze titelbeschrijving door te geven, bijvoorbeeld als je iets ziet dat niet correct is.

Bij hooveren over de knop helpdeskticket komt de tekst ‘Mail aan titelbeheerder’ in beeld. Door op de knop te klikken kun je een boodschap ingeven tot maximaal 1023 posities. Aan de rechterkant loopt een teller mee zodat je kunt zien hoeveel tekens er (nog) geplaatst kunnen worden.

De boodschap wordt niet opgeslagen in de Client, maar wordt naar het e-mailadres van de helpdesk van het systeem verzonden.

De e-mail bevat de volgende gegevens:

  • afzender Client
  • e-mailadres
  • datum
  • titelnummer
  • Vlaccnummer
  • titel
  • auteur
  • medium
  • jaar
  • boodschap

Knoppen onder de titel

Symbool Functie Uitleg
clipboard_ea3fad3233910dbab2e7b6e01a7c6d4b8.png
(Alt-T)
Titelmuteren Opent (indien bevoegd) het titelmutatiescherm. Voor meer informatie, zie Titelmuteerscherm.
clipboard_e697969de443c2ab414336d05a75b0aa9.png
(Alt-P)
Titel openen in Wisecat+

Opent deze titel in de webcatalogus. 

 De bevoegdheid EXTERNE_FUNCTIES is nodig om deze knop te tonen.

clipboard_efcec211f017c5d5065674c8346de6859.png
(Alt-C)
Op kladblok plaatsen In de boven- en in de onderbalk staat een Kladblok-knop. De knop op de onderbalk zet de actieve titel(selectie) op het kladblok, de catalogus blijft actief. Zie verder Kladblok (icm stafcatalogus).
clipboard_ee6c166497d73634266ff33796d36413d.png
(Alt-R)
Reservering plaatsen Met deze knop kun je een reservering plaatsen. Zie Reserveren vanuit de catalogus.
clipboard_e77e12257e0f19daf6f2dc901495186bf.png
(Alt-B)
Titel nabestellen

Deze knop biedt de mogelijkheid om een titel na te bestellen. Het bestelscherm verschijnt, met de volgende eigenschappen:

  • Het bestelnummer wordt getoond. Ingeval er meerdere LID/bestelnummers aan een titel hangen wordt het nieuwste nummer eerst getoond.
  • Het LID-bestelnummer wordt aangevuld met, indien aanwezig, extra informatie: jaar van uitgave, druk ed.
  • Bestelnummers waarop niet besteld kan worden worden niet getoond. Zijn er geen LID's en ISBN's bekend dan worden de lokale bestelnummers aangeboden.
  • Bij nabestellen van een deelwerktitel, bv een junior informatie titel, wordt alleen het S-nummer aangeboden, met vermelding 'Serie':

Voor informatie over het bestelscherm zie verder Bestellen door collectievormers.

Wanneer je voor meerdere vestigingen tegelijk wilt bestellen en je de juiste bevoegdheid heeft, kies dan voor ‘Bestellen Stichting’. Hiervoor klik je niet op de winkelwagen maar op de rechtermuisknop terwijl de pijl zich in het witte titelblok bevindt.

clipboard_e7762fbb34b5fd819cca5165519943d7e.png
(Alt-A)
Abonnementadministratie openen Opent (indien bevoegd) de abonnementenadministratie, alleen mogelijk bij titels soort Periodiek, Tijdschrift, Jaargang. Voor meer informatie, zie (Tijdschrift)Abonnementenadministratie.
clipboard_e1366381b9c61920b08d09272d7d1f49c.png
(Alt-K)
Koppelen Opent (indien bevoegd) het Koppelscherm. Zie hiervoor verder Koppelen.
clipboard_e56ffacd74345bbf3e187b2a54af80c2a.png
(Alt-N)
Titelrelatie aanmaken Tussen twee titelbeschrijvingen kun je een relatie leggen. Met behulp van dergelijke relaties kun je van de ene titel 'doorklikken' naar de ander. Voor meer informatie, zie Relaties tussen titelbeschrijvingen.
clipboard_eeff9cf185ab131269438564f027d3d28.png
(Alt-P)
Printen

Indien een dymo-achtige printer is aangesloten wordt er een bonnetje geprint met de voorstaande titel plus de exemplaren van deze vestiging gegroepeerd per plaatsing en hoeveel er op elke plek beschikbaar zouden moeten zijn (kan ook 0 zijn). Bonnetjes van niet beschikbare titels zijn eenvoudig alvast voor een later stadium te bewaren.

Indien er geen dymo-achtige printer aangesloten is wordt een Birt-rapport aangemaakt waarop het ISBD-blok van deze titel met de beschikbare exemplaren (status B of K) van deze vestiging. Het birt-rapport kan, bijv. als pdf, afgedrukt worden voor de klant.

Mocht een birt-rapport met meer exemplaren gewenst zijn, gebruik dan het printmenu op het kladblok (zie Kladblok (icm stafcatalogus)).

clipboard_e9f4b06b7c0beee187bde754c858fc551.png
(Alt-M)
MarcViewer openen

 Voor BE:

Opent een scherm met Marc-data voor de titel.

 

  • Was dit artikel nuttig?